Să vedem cât de mult apară interesul național PNL și PDL

| 10 iun, 2014

Miercurea aceasta, PNL și PDL vor avea prima întâlnire oficială comună cu reprezentanții unor instituții internaționale, respectiv se vor întâlni cu delegația FMI, care se află la București în cadrul celei de-a treia misiuni de evaluare a acodului de tip stand-by încheiat anul trecut cu România.

Anunțată cu surle și trâmbițe de reprezentanții celor două partide, întâlnirea cu delegația Fondului ar trebui să creeze o oarecare dificultate pentru delegația comună a PNL și PDL. Și aceasta pentru că, de principiu, în asemenea întrevederi nu au ce căuta interesele politice meschine. Indiferent de ce parte a baricadei se află în Parlament, în asemenea întâlniri se discută despre România și viitorul ei economic și social, ceea ce îneamnă că există o singură poziție legitimă și validă: aceea care este conformă interesului general, național.

În plus, dificultatea în care se află cele două formațiuni este și mai mare dacă este să ținem cont că pe agenda discuțiilor dintre delegația Fondului și Guvernul României se află măsuri pe care ambele formațiuni au declarat că le sprijină cu hotărâre. Iar printre acestea, la loc de cinste se află, bineînțeles, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale.

Or, în acest moment, cheia discuțiilor dintre FMI și Guvern este tocmai această măsură de relaxare fiscală, atât de dorită de mediul de afaceri. Fără a porni de la premisa că România se mai află în situația în care să asculte fără crâcnire de directivele specialiștilor de la Fond, este evident că reducerea CAS vine într-o oarecare contradicție cu viziunea fiscală a FMI, instituția fiind cunoscută mai degrabă pentru faptul că încurajează introducerea de noi taxe decât relaxarea lor.

Or, în aceste condiții, reprezentanții PDL și PNL care se vor întâlni cu Fondul ar trebui în mod paradoxal, dat fiind că se află în opoziție, să sprijine poziția cabinetului. Guvernul condus de Victor Ponta nu a făcut niciun secret din faptul că își dorește reducerea CAS și consideră măsură drept una prioritară în raport cu programul de guvernare, pornind de la premisa ca ea va stimula cresterea fiscalizării muncii, constituindu-se într-un adevărat balon de oxigen pentru un mediu de afaceri încă puternic sufocat de tot soiul de taxe și impozite.

Această argumentație este de altminteri concordantă cu motivația PNL și PDL, care au cerut inclusiv prin proiecte legislative scăderea CAS. Ceea ce rămâne de văzut este însă dacă liberalii și democrat-liberalii vor avea o poziție consecventă, susținând la rândul lor nevoia implementării respectivei măsuri în fața delegației Fondului, sau dacă vor triumfa și de această dată calculele politicianiste, iar PDL și PNL își vor schimba părarea ”ca la Ploiești”.

Din acest punct de vedere, întâlnirea de miercuri pe care PNL și PDL o vor avea cu reprezentanții FMI are proprietatea hârtiei de turnesol. Reprezentanții celor două partide au ocazia de a demonstra alegătorilor că sunt capabile de o poziție constructivă, în concordanță cu interesul național al României. Întrebara este dacă vor fi în stare să profite de această oportunitate, sau le vor demonstra românilor că, indiferent de încercările de alianță sau de fuziune, rămân aceleași formațiuni interesate doar de propriile interese meschine.

Tag-uri: FMI, pdl, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ