Se întâmplă la capătul lumii. Mumii acoperite cu aramă şi rituri funerare nemaiîntâlnite

| 18 apr, 2014

Arheologii ruşi au reluat săpăturile într-un loc din apropierea Cercului Polar de Nord, în încercarea de a înţelege misterul unor stranii vestigii umane descoperite aici: mumii acoperite cu aramă şi asociate cu rituri funerere care nu au mai fost întâlnite nicăieri în lume.

Arheologii ruşi au reluat săpăturile într-un loc din apropierea Cercului Polar de Nord, în încercarea de a înţelege misterul unor stranii vestigii umane descoperite aici: mumii acoperite cu aramă şi asociate cu rituri funerere care nu au mai fost întâlnite nicăieri în lume, scrie descopera.ro.

Vechi de aproximativ 1000 de ani, mumiile au fost descoperite în cursul unor săpături începute în 1997, într-o necropolă siberiană din apropierea satului Zelenîi Iar, aşezat la baza unei peninsule pe care localnicii o numesc „Capătul Lumii”.

Arheologii au descoperit, în 34 de morminte puţin adânci, rămăşiţele a 7 bărbaţi adulţi, 3 băieţi şi o fetiţă, cu învelişuri lucrate din cupru, alturi de numeroase obiecte: cuţite şi securi de fier, brăţări, medalioane de argint şi figurine de bronz, dar şi vase originare din Persia, de la peste 5000 km depărtare, datând din secolul al X-lea sau al XI-lea.

Multe dintre corpuri au craniile sfărâmate ori absente şi scheletele dezmemebrate.

Mumia cea mai bine conservată este cea a unui bărbat cu părul roşcat, aflată într-un sarcofag de lemn şi acoperită din cap pînă în păicioare cu foi de aramă; alături, au fost găsite o toporişcă de fier, blănuri şi cataramă de bronz reprezentând un urs.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ