Şeful institutului oncologic din Cluj: Cancerul nu mai este egal MOARTE! Poate fi vindecat

| 17 iun, 2014

Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul Institutului Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), afirmă că boala secolului - cancerul - poate fi vindecat.

"Aş vrea să fac o afirmaţie foarte tranşantă: cancerul poate fi vindecat! În credinţele populare, cancer era egal cu moarte. Vreau să combat această idee. În stadii incipiente, putem vindeca această boală. Este condiţia diagnosticării precoce a bolii şi a tratării corecte a acesteia. În stadiile avansate ne propunem să prelungim supravieţuirea, dacă se poate să o transformăm într-o boală cronică", spune Patriciu Achimaş-Cadariu, cel ce conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa, într-un interviu pentru Agerpres.

Ce este cancerul

Termenul este unul popular şi provine din ceea ce Hipocrate a definit ca fiind cancer: o boală care îşi înfige terminaţiile în ţesuturile înconjurătoare. Numele acesta s-a păstrat, nu e deloc un termen medical, dar îl folosim şi noi. Sunt nenumărate localizări ale acestei boli, cu sute şi mii de subtipuri. Până la urmă, vorbim de cancere, nu de cancer. Cancerul este o multiplicare aberantă de celule, care depăşeşte anumite bariere naturale ale organismului nostru, care evoluează local, dar care se şi împrăştie în organism prin diferite variante. Astfel, devine o boală sistemică. Primul tratament era chirurgia, dar aceasta nu era suficientă, fiindcă pacienţii tot mureau de cancer. Am învăţat aşadar de-a lungul vremii că o combinaţie de tratamente - chirurgie, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie - aplicate împreună şi într-o anumită secvenţialitate, aduce mult mai mult pacienţilor noştri. Ce înseamnă asta, cum ne urmărim noi rezultatele tratamentului: prin supravieţuirea pacienţilor noştri şi prin calitatea vieţii acestora. Cele două noţiuni stau într-o balanţă, fiindcă toate tratamentele enumerate anterior nu vin simplu, vin cu o suferinţă. Chirurgia este o chirurgie de teritoriu, o chirurgie largă, uneori trebuie să îndepărteze şi ganglionii regionali; chimioterapia - toată lumea ştie despre greţuri, vărsături şi căderea părului; radioterapia este ca o arsură controlată - dacă e să le analizăm foarte simplist. Cu atât mai mult, prin combinaţia lor şi efectele secundare se pot suma. De aceea spun că în mod evident calitatea vieţii pacienţilor noştri este afectată şi atunci de fapt judecata se îndreaptă în această direcţie: trebuie să judecăm foarte bine ce combinaţie de tratamente aplicăm pentru a prelungi supravieţuirea, sigur că în primă instanţă ne propunem să vindecăm, scăzând cât mai puţin calitatea vieţii acestora.


Patriciu Achimaş-Cadariu: Recidiva poate să apară la orice cancer. Cu cât boala este mai avansată, riscul de a apărea recidive creşte şi el semnificativ.

Recidive pot să apară şi la zeci de ani după tratamentul unui cancer. Dar să luăm partea bună a lucrurilor. Deci, cancerul poate fi tratat sau transformat într-o boală cronică. Am învăţat şi an de an învăţăm noi lucruri, tratamentele evoluează. Lucrurile trebuie nuanţate, în funcţie de tipul de cancer, localizarea lui, de anumite caracteristici biologice ale fiecărui subtip; sunt toţi factori despre care putem vorbi şi să emitem cel puţin opinii vizavi de şansa unui pacient pe termen scurt, mediu şi lung.

Cancerul este tot mai frecvent

Avem dovezi că incidenţa cancerului creşte. Sigur că îl şi diagnosticăm mai bine, dar probabil că sunt şi foarte mulţi factori noi de risc care se suprapun şi de care ştim foarte puţin. Deci, incidenţa creşte. În ţările în care programele de depistare precoce funcţionează bine şi în paralel şi tratamentele sunt corect efectuate şi pacienţii au un acces uşor la tratament, mortalitatea scade. Ce se întâmplă în România? Ştim că este marea problemă a cancerului de col uterin, o boală cu o incidenţă extrem de scăzută în ţările occidentale, graţie programelor de depistare precoce. Şi la noi a început un astfel de program, dar rezultatele unui astfel de program apar după minim 10 ani. Deci, trebuie să avem răbdare, nu să abandonăm programul, zicând că nu am obţinut nimic. Sunt şi alte localizări la care se poate face screening, dar să nu uităm că suntem într-o ţară cu resurse limitate. Pe de altă parte, stilul de viaţă se schimbă de la zi la zi în ţara noastră, alimentaţia se schimbă şi localizări care pe vremuri nu reprezentau o problemă extrem de mare de sănătate, cum ar fi cancerul de sân, cancerul de endometru, cancerul de colon... Acestea nu aveau la noi o incidenţă similară ţărilor occidentale. Ele sunt, să zicem, nişte cancere ale lumii bogate. Iată că incidenţa lor creşte în ultimii ani, în paralel cu incidenţa foarte mare a cancerului de col uterin. Cum ar veni, combinăm cancerele vestului cu ale ţărilor mai puţin dezvoltate.

Adică păstrăm ce aveam mai rău în privinţa cancerelor şi preluăm şi ce e rău acum în Vest?

Patriciu Achimaş-Cadariu: Exact. În plus, o mare, mare problemă - şi am preferat s-o spun separat - este cancerul pulmonar şi celelalte cancere date de fumat. Avem date - sunt primele studii - care au legat o cauză cu apariţia cancerului. Deci fumatul este o problemă, un factor de risc care determină apariţia mai multor tipuri de cancere, dar în primul rând a cancerului pulmonar.

Cancerul pulmonar este mare şi este în creştere. Şi rata fumătorilor creşte an de an în România. Şi dacă la bărbaţi să zicem că suntem într-un trend similar cu al Europei de Vest, la femei incidenţa cancerului pulmonar era destul de scăzută în comparaţie cu datele similare din Europa de Vest, dar acum curba este crescătoare şi din cauza creşterii numărului de femei care fumează.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ