Şeful ISU Alba: Coordonatele oferite nu au fost destul de precise în cazul accidentului aviatic

| 23 ian, 2014

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Dorel Sofica, ofiţer care a coordonat mobilizarea în judeţul Alba a forţelor de intervenţie în căutarea avionului căzut în Munţii Apuseni, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că în teren au fost condiţii deosebite, iar coordonatele oferite nu au fost destul de precise.

Întrebat dacă şefii săi i-au reproşat ceva în legătură cu modul în care a gestionat situaţia, şeful ISU Alba a spus că nu au existat astfel de reproşuri. 'Comandanţii mei sau cei cu care am cooperat instituţional nu au avut reproşuri la adresa mea. Singura formulare exprimată a fost că nu reuşim să-i salvăm în timp util', a declarat colonelul Sofica.

Şeful ISU a spus că în acţiunea de căutare a avionului au fost angrenate aproape 600 de persoane, din care jumătate localnici. El a susţinut că nu trebuia convocat Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

'Nu trebuia convocat în această situaţie. În această situaţie am activat Centrul judeţean de conducere a intervenţiei la ISU. El acolo funcţionează la un nivel de rutină, s-a ridicat capacitatea, a fost şi domnul prefect şi directorul de la Ambulanţă şi medicul şef UPU şi toţi cei care trebuia să intervină. Am coordonat în condiţii normale. Condiţii deosebite au fost cele din teren, respectiv ceaţă, noapte, teren foarte accidentat, care nu a permis nici deplasarea celor care căutau în pădure, pante abrupte, care nu au permis nici sistemului de telecomunicaţii să funcţioneze eficient. În orice vale sau în orice adâncitură se pierdeau semnalele pe toate sistemele de telecomunicaţii - telefoane mobile, staţii. (...) Iar coordonatele nu erau destul de precise', a declarat şeful ISU Alba.

Colonelul Sofica a menţionat că pregăteşte un raport de evaluare foarte detaliat despre ce s-a întâmplat în teren.

În judeţul Alba, acţiunea de căutare a fost coordonată de şeful ISU, în Cluj, de conducerea ISU judeţean, iar în teren, la limita judeţelor, coordonator a fost adjunctul şefului ISU Alba, colonel Cornel Oprişa.
Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut luni într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant. Epava avionului şi victimele au fost descoperite de către trei săteni din Horea, judeţul Alba.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ