Şeful Poliției Rutiere Teleorman şi procurorul Ovidiu Toma, arestați preventiv

| 19 noi, 19:45

Curtea de Apel București a decis joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a procurorului Ovidiu Toma de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman și a lui Dănuț Dobre, șeful Serviciului Poliției Rutiere Teleorman, acuzați de DNA de fapte de corupție.

Decizia nu este definitivă, însă cei doi vor fi duși în arestul Poliției Capitalei.

Procurorul Ovidiu Toma este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor, iar comisarul de poliție Dănuț Dobre — de trafic de influență, luare de mită, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și favorizarea făptuitorului.

Potrivit DNA, în anul 2015, la nivelul IPJ Teleorman — Serviciul Poliției Rutiere, precum și la nivelul SPCRPCÎV — Compartimentul Regim Permise Conducere și Examinări din Prefectura Teleorman, au fost identificați mai mulți ofițeri și agenți de poliție care desfășurau activități infracționale în legătură cu: obținerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere; intervenții exercitate la nivelul unor ofițeri și agenți de poliție (agenți constatatori) în vederea neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu sau îndeplinirii frauduloase a acestora, prin aplicarea unor sancțiuni mai blânde persoanelor contraveniente, conducători auto, în schimbul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.

Dănuț Dobre este acuzat că a primit de la patru persoane produse alimentare și sume de bani, ca urmare a intervenției la subordonați pentru înlăturarea răspunderii contravenționale în legătură cu abateri constatate la regimul circulației.

De asemenea, el a primit de la mai multe persoane sume cuprinse între 100 și 500 de euro, produse alimentare și băuturi alcoolice, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă agenți de la Serviciul Permise pentru ca rude și cunoștințe ale acestora să fie declarate 'admise' la proba practică a examenului pentru obținerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozițiilor legale.

"O parte din bani au fost pretinși și primiți în schimbul 'protecției' pe care ofițerul de poliție s-a angajat să o asigure unui cunoscut de-al său, în cazul comiterii unor abateri la regulile de circulație. Bunurile și sumele de bani au fost primite de Dobre fie la domiciliul său, fie la biroul profesional", au reținut procurorii DNA.

În intervalul iunie — august 2015, șeful Poliției Rutiere Teleorman a intervenit pe lângă procurorul Toma ca să dispună clasarea unei cauze, în contradicție cu situația de fapt și probele administrate, în vederea exonerării de la răspunderea penală a doi agenți de poliție.

"Inculpatul Toma a fost de acord cu solicitarea respectivă și, în 24 iunie, l-a contactat pe avocatul persoanei vătămate, căruia i-a solicitat să facă demersuri pe lângă clientul său, în așa fel încât să-l convingă pe acesta să dea o declarație neconformă adevărului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul PT Teleorman. Toma i-a solicitat avocatului să-i promită clientului său că, în schimbul declarației, va primi de la unul dintre agenții de poliție 5.000 de lei", mai spun procurorii.

DNA menționează că, în 11 septembrie, procurorul a contactat persoana vătămată, cu care a negociat în numele agenților, stabilind ca în urma remiterii a 10.000 de lei de către cei doi,să dea o nouă declarație, neconformă realității.

În 15 septembrie, Ovidiu Toma l-a contactat pe agentul de poliție și i-a solicitat să achite suma promisă, asigurându-l că doar în urma acestui demers și a unei declarații neconforme realității a persoanei respective va putea să adopte o soluție de clasare prin care să-l absolve de orice formă de vinovăție.

"În aceste împrejurări, la 17 septembrie, inculpatul, după o discuție prealabilă cu avocatul persoanei vătămate, l-a instruit pe acesta cu privire la conținutul declarației pe care urma să o dea clientul său. Ulterior, în aceeași zi, în prezența acestora, Toma a întocmit o declarație din care rezulta în mod neadevărat că incidentul care făcea obiectul dosarului ar fi fost declanșat de comportamentul violent al persoanei vătămate, determinând-o pe aceasta să-și însușească declarația întocmită și să o semneze. Urmare a declarației, (...), inculpatul Toma a dispus soluția clasării urmăririi penale, atestând în mod neadevărat că cei doi agenți s-au aflat în legitimă apărare și au ripostat ca urmare a violențelor pe care le-a exercitat persoana vătămată", susțin procurorii.

În martie 2015, PT Teleorman a fost sesizat în legătură cu săvârșirea unor infracțiuni de corupție de către mai mulți lucrători din IPJ Teleorman.

"Printre altele, în sesizarea formulată se arăta că, în 2014, doi agenți de poliție din cadrul Biroului Poliției Rutiere Turnu Măgurele au pretins și primit 600 de lei, cu titlu de mită, de la o persoană, depistată pe raza localității, pentru a nu-i întocmi acesteia din urmă un dosar penal. Cauza a fost repartizată spre soluționare lui Ovidiu Toma care, pe 31 august, a dispus clasarea cauzei, motivând, în mod informal, adoptarea acestei soluții", mai arată DNA.

Anchetatorii au constatat că procurorul a urmărit favorizarea celor doi agenți, sens în care cu bună știință: nu a administrat probe pentru a se stabili circumstanțele săvârșirii faptelor; a respins în mod discreționar solicitarea ofițerilor DGA de a desfășura anumite activități specifice; a divulgat numele denunțătorului și demersurile sale în vederea soluționării favorabile unei alte persoane, mai înainte de soluționarea cauzei; i-a avertizat pe cei doi agenți despre pericolul autorizării pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 noi, 10:22
Slavila
COLABORARE
Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ