SENAT: Propunerea PNL privind alegerea primarilor în două tururi, raport favorabil în Comisia juridică

| 24 noi, 16:28

Propunerea legislativă a PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit, marţi, un raport favorabil din partea senatorilor jurişti, transmite Agerpres.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, a susţinut că în favoarea unui raport de admitere a iniţiativei legislative s-au exprimat şase membri ai Comisiei, trei voturi fiind "împotrivă". 

"A fost un raport favorabil cu şase voturi 'pentru' şi trei voturi contra. Prima Cameră este Senatul. Vom trimite (raportul - n.r.) la plen. Eu sper să treacă şi la plen, pentru că este ceea ce întotdeauna am spus şi am susţinut - cea mai bună formă de reprezentativitate sau cea mai mare reprezentativitate o pot avea primarii şi preşedinţii de CJ atunci când sunt aleşi de majoritatea cetăţenilor", a declarat Boboc la finalul şedinţei Comisiei juridice. 

Propunerea de lege prevede modificarea articolului 101 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. 

"Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin", stipulează articolul 101 modificat (alin. 1-3). 

Articolul 101 prevede, totodată, că şi în caz de balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar se organizează un al doilea tur de scrutin. Cel de-al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur. 

"La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. (...) În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", se mai arată în propunerea de lege a PNL. 

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin faptul că alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul majorităţii celor care se prezintă la vot, este "o soluţie legislativă total greşită". 

"În această situaţie, persoana aleasă nu va avea legitimitate. Pot exista situaţii, mai ales în condiţiile unei participări scăzute la vot, ca primarul unei localităţi să fie ales cu un număr extrem de mic de voturi. (...) Considerăm că este absolut necesară revenirea la sistemul alegerii primarului în două tururi de scrutin, soluţie legislativă şi tehnică care asigură un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasă, dar şi o corectitudine mai mare în desemnarea gospodarului comunităţii", se arată în documentul citat. 

Legea are caracter organic, iar Senatul o dezbate în calitate de primă Cameră sesizată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ