Sentinţă în dosarul tunului de la serele Codlea: 12 ani închisoare pentru Maria Schutz

| 28 mai, 2013

Tribunalul Bihor a condamnat-o azi pe Maria Schutz în dosarul serelor din Codlea şi Oradea la o pedeapsă de 12 ani de închisoare în regim de detenţie şi interzicerea drepturilor electorale şi civile pe o durată de patru ani după executarea pedepsei principale, fiind obligată la plata unor despăgubiri civile de aproape 20 de milioane de lei.

Potrivit extrasului din minuta pronunţată marţi, în aceeaşi cauză au mai primit sentinţe: Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, condamnat la 10 ani de închisoare în regim de detenţie şi tot pe o durată de patru ani interzicerea drepturilor respective, Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului, o pedeapsă tot de 10 de ani închisoare în regim de detenţie şi interzicerea drepturilor pentru patru ani, precum şi Ion Dascălu, asociat la S.C. Sere Codlea S.A., 2 ani de închisoare în regim de detenţie.

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitivă, iar inculpaţii pot face apel în 10 zile de la pronunţare.

Inculpaţii Corneliu Popa, Mihai Ciobanu şi Maria Schutz în solidar, aceasta din urmă în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui, sunt obligaţi la plata sumei de peste 3,1 milioane de dolari, din care 2 milioane de dolari reprezintă valoarea investiţiilor nerealizate de Societatea Agricolă Worldser Ţuglui şi peste 795.000 de dolari reprezintă valoarea penalităţilor aferente, în favoarea părţii civile Agenţia Domeniilor Statului cu titlu de despăgubiri civile.

Tot cei trei în solidar, dar Maria Schutz în solidar Asociaţia Agricolă Agro 2001 Ţuglui, sunt obligaţi la plata sumei de peste 6 milioane de lei şi peste 1,3 milioane de euro (rate, dobânzi şi penalităţi) în favoarea părţii civile Agenţia Domeniilor Statului cu titlu de despăgubiri civile.

Maria Schutz mai este obligată la plata unor despăgubiri civile către SC Electrocentrale SA Oradea, ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Braşov.

Tribunalul Bihor a dispus restabilirea situaţiei anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru SC Sere Codlea SA Braşov şi datei de 10 octombrie 2002 pentru SC Orser SA Oradea, sens în care a dispus anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare prin care au fost înstrăinate toate activele celor două societăţi comerciale. 

Tribunalul Bihor menţine măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, dar şi a acţiunilor deţinute la mai multe societăţi de investiţii, aparţinând inculpatei Maria Schutz, până la concurenţa sumei de peste 19,9 milioane de lei. De asemenea, instanţa menţine măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, conturi, acţiuni aparţinând inculpatului Popa Corneliu, până la concurenţa sumei de peste 18,6 milioane de lei.

Maria Schutz, alături de alţi inculpaţi, a fost trimisă în judecata în 2007 pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă în forma continuată, pentru că nu şi-a respectat angajamentele luate la achiziţia Serelor Codlea şi Orser din Oradea. În acest caz s-a creat un prejudiciu Agenţiei Domeniilor Statului de peste 5 milioane de euro. Maria Schutz nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte şi a raportat mai multe date şi investiţii fictive. 

Maria Schutz a candidat pentru un post de senator de Dolj la alegerile parlamentare din 2012 din partea PP-DD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 mai, 2013
Lucian Avram
Sursa Foto
Sursa Foto: Radical de Dolj | www.radicaldedolj.info

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ