Şi tu faci ASTA! Cele mai frecvente greseli în administrarea medicamentelor

| 26 mai, 2014

Numeroase persoane apeleaza la automedicatie sau iau incorect medicamentele prescrise pentru tot felul de afectiuni, astfel incat isi pun in pericol sanatatea si chiar viata, se arata intr-un nou studiu al companiei Lloyds Pharmacy.

Prezentam in continuare o lista cu cele mai frecvente si mai periculoase erori privind automedicatia:

Pisarea tabletelor, pentru a fi mai usor de inghitit

Unele persoane, mai ales cele in varsta, au dificultati la inghitirea tabletelor si prefera sa le piseze si sa le dizolve intr-un pahar cu apa inainte. De cele mai multe ori, este vorba despre tablete cu actiune lenta, cum ar fi antihipertensivele, iar ingerarea lor sub forma de pulbere creste riscul de supradoza, dat fiind ca organismul este expus brusc unei cantitati prea mari din substantele active ale medicamentului. 

Administrarea de ibuprofen inainte de exercitiile fizice

Orice tip de sedativ luat inainte de practicarea exercitiilor fizice va atenua durerea si va creste riscul de accidente. Totodata, cercetatorii de la Universitatea Maastricht din Olanda au descoperit ca ibuprofenul luat inainte de exercitiile fizice intense, cum ar fi atletismul si ciclismul, afecteaza peretii stomacului

Utilizarea in exces a lotiunilor si cremelor medicinale

Desi cremele si lotiunile au mai putine efecte secundare, in cazul in care au anumite ingrediente active pot duce la supradoza, daca sunt aplicate in exces. O serie de decese au fost asociate cu aplicarea in exces a cremelor care contin analgezice cu actiune locala, cum ar fi metil-salicilatul (un medicament asemanator cu aspirina), mai ales in combinatie cu alte tipuri de analgezice, precum pastilele si plasturii. 

Utilizarea analgezicelor pentru a combate raceala si gripa

Administrarea analgezicelor, precum ibuprofenul, pentru a combate simptomele de raceala si gripa ar putea, de fapt, prelungi starea de rau, deoarece afecteaza unele procese de aparare a organismului. "Ibuprofenul suprima procesele inflamatorii si, odata cu acest lucru, este posibil sa afecteze reactii importante ale organismului la infectia respectiva", a spus Paul Little, profesor la Universitatea din Southampton. 

Administrarea paracetamolului peste doza recomandata

Doza maxima de paracetamol in 24 de ore este de 4 grame - regasita cel mai frecvent in opt tablete de 500 de miligrame, administrate, cel mult, in "portii" de doua pastile o data. Depasirea acestei doze maxime afecteaza ficatul si poate duce la spitalizare si chiar la deces.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ