Sindicate: Blocarea concursurilor de ocupare a funcţiilor vacante, un DEZASTRU pentru penitenciare

| 11 iul, 10:21

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cere exceptarea sistemului administraţiei penitenciare de la aplicarea ordonanţei de guvern prin care sunt blocate concursurile de ocupare a funcţiilor vacante în sectorul public, calificând măsura drept "un dezastru".

"Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a postat pe site-ul propriu, în data de 06.07.2017, proiectul de Ordonanţă de Guvern prin care sunt blocate concursurile de ocupare a funcţiilor vacante în sectorul public. Având în vedere că Guvernul României s-a angajat, la insistenţele CEDO, să modernizeze sistemul penitenciar, aprobând în acest sens un Calendar de măsuri pentru perioada 2016 - 2023 a căror valoare estimată este de 838,45 milioane euro şi care includ angajarea în plus a unui număr de 5.847 de ofiţeri şi agenţi de penitenciare, solicităm exceptarea sistemului administraţiei penitenciare de la aplicarea proiectului de ordonanţă. Concret, cerem modificarea art. 7 alin. 1 din proiectul de ordonanţă în sensul includerii la excepţii şi a posturilor vacante din cadrul sistemului administraţiei penitenciare", se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, remis marţi MEDIAFAX.

Sindicaliştii spun că, de la 1 ianuarie 2016 şi până în prezent, un angajat din şase a părăsit sistemul penitenciar, iar aproape 2.500 de funcţii au fost vacantate prin pensionare. Procentul de încadrare raportat la numărul de posturi aprobate este de 82%, iar raportat la numărul de posturi necesare, acesta este de 61% la momentul actual.

Ca să îndeplinească condiţionalităţile CEDO, în perioada următoare, sistemul penitenciar trebuie înfiinţeze peste 10.000 de noi locuri de cazare şi să angajeze personal suplimentar, estimarea Guvernului fiind de aproape 6.000 de oameni, pentru a asigura paza, supravegherea, însoţirea, escorta, educaţia, asistenţa psiho-socială precum şi serviciile de suport, mai spun sindicatele.

"Cerem de asemenea modificarea art. 7 alin. 2 din proiect prin eliminarea sintagmei „publicate în Monitorul Oficial al României” având în vedere că, în materia organizării concursurilor de ocupare a funcţiilor vacante din sistemul penitenciar, nu este prevăzută obligativitatea de publicare în Monitorul Oficial a anunţului de scoatere la concurs a posturilor vacante. La această dată se află în diferite etape de concurs un număr de aproximativ 900 de posturi, iar un blocaj ar genera sincope majore. Cea mai recentă statistică indică un număr de aprox. 700.000 de ore suplimentare la nivelul sistemului penitenciar, imposibil de recuperat prin timp liber corespunzător", potrivt documentului citat.

Potrivit sindicaliştilor, din cauza lipsei de personal, în penitenciare se înregistrează anual peste 2.900 de agresiuni fizice şi sexuale, altercaţii, auto-agresiuni, distrugeri de bunuri sau fapte de ultraj.

"În context, reamintim că în pofida îngrijorării manifestate extrem de vocal de către politicieni până la includerea în procedura parlamentară a proiectului legii graţierii şi a adoptării proiectului referitor la acordarea celor 6 zile câştig pentru detenţie în condiţii improprii, Guvernul nu a implementat absolut nicio măsură menită a rezolva problema condiţiilor din penitenciare", concluzionează Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ