Stelian Ion: În loc de scuze repetate, domnul Predoiu trebuie să îşi prezinte demisia

| 20 ian, 17:39

Deputatul USR şi fost ministru al Justiţiei Stelian Ion i-a cerut demisia actualului ministru Cătălin Predoiu şi a adăugat că scuzele acestuia „mai mult încurcă decât descurcă”. Totodată, el a solicitat CSM să ia atitudine faţă de imixtiunea inadmisibilă a ministrului Predoiu în activitatea magistraţilor.

 

Reacţia deputatului USR vine în contextul în care ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a făcut noi precizări despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, după ce afirmase că ştie din „surse neoficiale” că acesta a fost achitat într-un proces, ministrul declarând la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, că „a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”.
„În loc de scuze repetate, domnul Predoiu trebuie să îşi prezinte demisia. A afirma, din funcţia de ministru al justiţiei, că ştii că personajul X a fost achitat definitiv, deşi lucru ăsta nu s-a întâmplat în realitate, nu e o simplă gafă, o banală festă de memorie. Iar dacă o festă de memorie a unui ministru ajunge să influenţeze soluţionarea unui dosar, consecinţa trebuie să fie tot demisia, nu scuzele”,a declarat Stelian Ion, deputat USR, potrivit unui comunicat de presă al partidului.
Conform sursei citate, explicaţia ministrului e neverosimilă.
„Subiectul Giorgiana Hosu este unul delicat pentru Cătălin Predoiu. A propus procuror şef la DIICOT, în ciuda avizului negativ al secţiei pentru procurori a CSM, pe soţia unei persoane cercetate penal, iar DIICOT a ajuns să fie, de mai bine de doi ani, fără conducere plină. În al doilea rând, Predoiu se contrazice flagrant. Ba spune că a aflat soluţia din mediul privat, din surse neoficiale, ba răspunde afirmativ când presa îl întreabă dacă a aflat de la avocaţi, procurori, judecători. Păi, procurorii şi judecătorii sunt din mediul privat? N-au legătură cu statul? Acum, orice soluţie vor da judecătorii se va putea specula foarte uşor: dacă dau achitare se va spune că soluţia a fost la comanda/pe placul lui Predoiu, daca decid condamnare, persoanele condamnate vor spune că sunt victime şi că soluţia s-a dat forţat pentru că judecătorii se temeau să nu fie acuzaţi că au acţionat la ordin. Oricum ar fi, independenţa celor doi judecători din completul de apel e grav afectată de afirmaţiile lui Predoiu. În mod asemănător, este afectată şi independenţa procurorului de şedinţă care va pune concluzii în acel dosar, mai ales că, în raport cu procurorii, ministrul justiţiei deţine o anumită autoritate”, mai indică sursa menţionată.
Stelian Ion a adăugat că ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu „nu are autoritatea morală de a face propuneri la conducerea Parchetului General, a DNA şi DIICOT, pentru că vedem cu ce se ocupă”.
„Dar, până să se hotărască să demisioneze sau până să fie demis, CSM ar trebui să analizeze afirmaţiile ministrului şi să ia atitudine faţă de această gravă încălcare a independenţei judecătorilor şi procurorilor. Tăcerea CSM ar fi echivalentă cu o acceptare tacită a unei imixtiuni inadmisibile într-un stat de drept în activitatea magistraţilor”, a conchis deputatul USR.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ