Stelian Tănase, despre preşedintele ales: Alegerea lui Klaus Iohannis echivalează cu o a doua șansă

| 19 noi, 2014

Preşedintele director general al Televiziunii Publice, Stelian Tănase, publică pe blogul personal un editorial despre câştigătorul alegerilor prezidenţiale de duminică, Klaus Iohannis.

“Dragă prietene - îmi scrie trăducătorul meu din Spania, Joaquin Garrigos - sunt emoționat cu rezultatul alegerilor. Acum România are prilejul să nu mai fi o țară caragialească. Nu mă așteptam la acest rezultat, nu-mi vine să cred că a câștigat Iohannis. Mi-a făcut o bucurie imensă.” Ar trebui să înțelegem exact impactul în Occident al alegerii ca președinte a lui Klaus Iohannis. Occidentalii sigur ne văd cu alți ochi începînd de duminică, 16 nov. O țară înapoiată, cu cel mai mare procent de analfabeți, coruptă, cea mai săracă din Europa, o țară trouble-maker. A reușit duminică să treacă peste zidul care ne despărțea de lumea civilizată. Europa se termina la Budapesta, de duminica asta se termină la București.

Citeşte şi: CTP dezleagă misterul: de ce a câștigat Klaus Iohannis alegerile prezidențiale din România

E o surpriză de mari proporții. Un miracol – cum îmi spunea cineva ieri. E una din puținele dăți cînd românii te obligă să îi respecți. Au răsturnat toate calculele, s-au rupt de instinctele lor ancilare și au ales să le fie președinte un neamț, un neortodox, pe cineva care nu face parte din grupul dominant. Asta se întîmplă extrem de rar în procesele elective. Candidatul trebuie să semene pînă la identificare cu alegătorii ca să fie ales. Și românii, uite, au ales cu mintea lor cea proastă un neamț din provincie, pe unul care nici măcar nu aparține  establishement-ului politic. Subiectul merită o discuție separată. O voi face într-o serie de articole, serie deja începută săptămîna trecută. Acum vreau să amintesc doar cîteva lucruri.

In anii 50 Tudor Arghezi a fost invitat la Buftea să vadă noul studio cinematografic. Echipamentele erau aduse din Germania de Est, de la studiourile Defa Berlin. I s-au arătat platourile, decorurile echipamentele și la final oficialitățile i-au cerut cîteva cuvinte pe care să le reproducă în gazete. Arghezi a zis doar atit – Toate sunt bune și frumoase, dar vă lipsește un neamț !  O remarcă perfectă. Spunea totul, fără să îl pună rău cu autoritățile.

Citeşte şi: Mirel Palada DEZVĂLUIE cum a câştigat Klaus Iohannis


Ei bine, duminica asta neamțul nu a lipsit, a fost acolo unde și cînd trebuia. Avem un neamț  în sfirșit în șandramaua asta de țară, to fix it, s-o repare. Am urmărit duminică minut de minut tot - informații, exit-poll-uri, imagini, comentarii. Telefoanele m-au asasinat. Atmosferă de zi mare! Ce șansă avea un venetic, un străin de neam și țară, un minoritar ca Iohannis să cîștige? Zero, ziceau experții din stafful lui Ponta, ( ei au crezut că sunt deja cîștigători ). Campania PSD a mers pe sloganul “Sunt mîndru că sunt român” care a vrut să sublinieze că Ponta e român getbeget, ortodox practicant, iar Iohannis un venetic, un străin, cineva în care nu poți să ai încredere deci nu îl votezi. Noi trebuie să alegem unul dintre ai noștri, s-a spus, etc etc. Această tip de campanie a dus la momente penibile, rasiste, xenofobe, intolerante. Cine a stîrnit asemenea sentimente s-a jucat cu focul.

Totuși electoratul nu s-a lăsat sedus, dimpotrivă a privit cu reticență balivernele astea. Stafful PSD a încercat un amestec de stînga ideologică radicală, populism și naționalism deșănțat. Spre mirarea lor, a fost o rețetă falimentară. Ce a schimbat lucrurile, de ce nu a funcționat ? Contactul românilor cu Europa din ultimii zece ani a schimbat masiv mentalitatea noastră. Sunt milioane de români care lucrează, călătoresc frecvent în Occident și și-au schimbat opiniile. Nu ne mai temem de străini, îi admirăm, îi imităm, mîncăm o pîine pe seama lor. Cei care nu au de a face direct cu Europa civilizată, au în casă televizor cu 100 de canale, au internet. Stafful lui Ponta nu a observat aceste schimbări profunde și a folosit strategii de acum 20-25 de ani, cînd diversiunile și manipulările de acest tip i-au asigurat succesul lui Iliescu. Epoca mineriadelor și a manipulărilor naționalist-securiste s-a dus. Lumea românească a anului 2104 e complet alta.

Citeşte şi: Fiica lui Mircea Diaconu transmite un mesaj DUR pentru Klaus Iohannis


Mi-am dat seama că se întîmplă ceva pe contrasens cînd patriarhul Daniel duminică după-amiază i-a întors spatele candidatului PSD. Amintesc că BOR l-a sprijin masiv în campanie pe Ponta în schimbul unor fonduri, resurse, proprietăți, ajutoare din partea Guvernulu. Patriarhul a declarat - “In istoria pooporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobîndi libertatea și unitatea naționala, adesea Dumnezeu a lucrat chiar și prin oameni străini de neamul nostru.” A fost recunoașterea unui fapt pe care cu o zi înainte nu ar fi îndrăznit să o facă.

Alegerea lui Klaus Iohannis echivalează cu o a doua șansă - după decembrie 1989 cînd revoluția a stirnit entuziasm pretutindeni - pentru ca România să fie privită altfel. Să ajungă în rîndul lumii, așa cum a fost sub mîna altui neamț, regele Carol I. Într-un anumit sens faza poscommunistă s-a încheiat chiar dacă regimul ante 89 și tranziția care a urmat sunt încă prezente prin destule sechele.

Să notăm aceasta dată pentru istoria noastră, 16 noiembrie 2014.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2014
Alex
Articolele din ziar sunt bune, dar comentatorii - gigi, rsss -, sunt retardati rau de tot.
19 noi, 2014
gigi
Mare pupincurist ,ca tine cu neamtul e treaba lui dar sa denigrezi tara ,romanismul si sa sustii ca nu aveam nicio sansa fara klaus asta e dementa .Bai tanase ori esti prost ori un tradator ordinar ,nu stiu ce cauti la TVR.
19 noi, 2014
gigi
Mare pupincurist ,ca tine cu neamtul e treaba lui dar sa denigrezi tara ,romanismul si sa sustii ca nu aveam nicio sansa fara klaus asta e dementa .Bai tanase ori esti prost ori un tradator ordinar ,nu stiu ce cauti la TVR.
19 noi, 2014
rsss
Stelian Tănase atentie la MORCOV ,se vad frunzele.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ