Mirel Palada DEZVĂLUIE cum a câştigat Klaus Iohannis

| 18 noi, 2014

Institutele de sondaj estimau că, în turul doi al alegerilor prezidențiale, vor ieși la vot aproximativ un milion de votanți în plus, pentru fiecare candidat, față de primul tur de scrutin.

Directorul institutului Sociopol, Mirel Palada, explică într-o postare pe Facebook voturile în plus primite duminică de Klaus Iohannis.

"Estimările de sondaj preelectorale / de calibrare privind votanții exclusiv de turul 2, cei care nu au fost la vot în turul 1, cei mai eluzivi dintre toate categoriile de votanți analizate, au subestimat semnificativ participarea acestora la vot.

Citeşte şi: Vasile Dâncu: Știam că va câștiga Iohannis. De la ora 18.00 îl egalase pe Ponta

În 2009 Băsescu a primit 560 mii de astfel de voturi exclusiv de turul 2. Geoană 370 mii. În sondajele dinainte de vot, rezulta că atât Iohannis, cît și Ponta vor obține undeva ușor sub un milion de asemenea voturi, 900 de mii de fiecare (deși Iohannis avea mai tot timpul ceva mai multe asemenea estimări de vot – vezi linia albastră mai tot timpul deasupra celei roșii).

Pe baza acestor volume de vot puternic peste cele din 2009, cînd a fost totuși o învolburare violentă, am considerat că o parte din aceste 900 mii + 900 mii de promisiuni de participare la vot doar în turul 2 suferă de conformism. Că dă bine să spui că vii la vot. Le-am luat în considerare, dar oarecum cu inima îndoită.

La exit poll a rezultat că au venit pentru Ponta 1 milion, deci cam ăia care promiseseră că vin. Iar la Iohannis au venit de fapt 1,4 milioane votanți exclusiv doar turul 2, care nu fuseseră la vot în turul 1.

Dacă vă uitați la grafic, deasupra tuturor tronează ca o sabie a lui Damoclis un puhoi de aprox. 2,2 milioane de votanți care, nefiind la turul 1, spuneau totuși că vor veni la vot, deși nu știu încă cu cine vor vota – adevărații nehotărâți de turul 2. La vremea respectivă, îi consideram puțin probabil să se concretizeze în votanți. Ne-am înșelat. Din acel maldăr verde 500 mii + 100 mii = 600 mii s-au transformat în votanți.  Diferențial? 400 mii voturi în favoarea lui Iohannis. Adică 4 puncte procentuale", conchide Mirel Palada.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ