Stolojan: Problemele României nu sunt banii, instituţiile ori legile europene, ci oamenii care iau decizii

| 23 feb, 2014

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, la Bacău, că ''problemele României nu sunt banii, instituţiile ori legile europene, ci oamenii care iau decizii, cei care frânează drumul ţării către un stat de drept consolidat'.

''Ce nu înţelege Comisia Europeană şi chiar parte din Parlamentul European este faptul că în România există implementate instituţii, legi asemănătoare celor din spaţiul Uniunii Europene, dar că funcţionarea, respectiv aplicarea lor, este una originală, în stil propriu oferit de oameni cărora statul de drept le apare doar ca o convenţie, de la care se pot sustrage prin diverse tertipuri. Instituţiile statului sunt puternice, stabile, când cei care au responsabilităţi de guvernare naţională ori locală au caracter', a spus Theodor Stolojan.

El a dat exemplu cazul Pungeşti, semnificativ, în opinia sa, pentru modul cum nu funcţionează în România statul de drept.

''La Pungeşti am primit, sâmbătă, o lecţie de viaţă. Am constatat, în mod direct, că în România nu se respectă statul de drept. La Pungeşti sunt oameni normali, având îngrijorări normale, oamenii care spun, pe bună dreptate, că au nevoie de garanţii privind explorarea şi poate exploatarea gazelor de şist. Firească solicitarea lor pentru că ei trăiesc din agricultură şi creşterea animalelor, ori nimeni, cu niciun prilej, nu le-a oferit garanţii că preocupările lor de viaţă nu vor fi distruse prin tehnologiile aplicate şi că, în eventualitatea unui asemenea caz, vor primi despăgubiri. Ori obligativitatea primordială a unui stat de drept este de a comunica ori măcar de a informa corect', a arătat acesta.

Stolojan a spus că recomandările sau deciziile instituţiilor Uniunii Europene răspund îngrijorărilor oamenilor din Pungeşti. Dintre acestea europarlamentarul PDL a indicat prevederea potrivit căreia ''statele membre trebuie să stabilească dezbateri obligatorii între cei ce doresc să facă explorări ori exploatări şi oamenii din localităţile unde se intenţionează asemenea investiţii'.

''Comisia Europeană a recunoscut că nu există o experienţă privind extragerea gazelor de şist şi a lăsat la latitudinea fiecărei ţări, zone să întreprindă o asemenea investiţie, dar numai în condiţiile în care oamenii locului sunt informaţi şi decid', a precizat Theodor Stolojan.

El a mai susţinut că, în acest context, companiile care doresc să se implice şi în asemenea tipuri de investiţii trebuie, pe lângă o informare corectă a populaţiei, să facă şi dovada existenţei unui fond de garantare pentru oamenii din zonă în cazul în care apar probleme de mediu sau distrugeri de bunuri.

''Dar am constatat la Pungeşti o mostră de felul cum funcţionează statul de drept în România. Oamenii, nemulţumiţi de acţiunile primarului, au strâns semnături pentru iniţierea unui referendum privind demiterea acestuia, deoarece, spun ei, acesta ar fi apelat la soluţii ilegale în ceea ce priveşte acordare terenurilor pentru explorarea în zonă. Oamenii au drept la o asemenea iniţiativă locală, întrucât s-au strâns semnături din partea a 25% din cetăţenii din toate localităţile comunei aşa cum spune legea. Numai că prefectul judeţului Vaslui, erijându-se de un subterfugiu potrivit căruia legea lasă la latitudinea sa să facă aprecieri privind utilitatea unui asemenea demers democratic îndreptăţit, a refuzat să aprobe referendumul', a mai spus acesta.

Europarlamentarii PDL Theodor Stolojan, Marian Jean Marinescu şi Traian Ungureanu au participat duminică, la întâlniri cu membrii şi simpatizanţii PDL din municipiile Bacău şi Oneşti, tema dezbaterilor fiind alegerile europarlamentare, dar şi situaţia politică şi economică din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 feb, 2014
terezia
fara subiect
PROBLEMELE ROMANILOR SUNT PENSIILE SI SALARIILE MICI FATA DE SALARIILE DEMNITARILOR CARE NU FAC NIMIC BENEFIC TARII CI DIMPOTRIVA ABSORB BANII CONTRIBUABILILOR I-SI FAC SALARII NESIMTITE SI CULMEA CULMILOR MAI VOR SA FACA PARTE SI PE MAI DEPARTE DIN CONDUCEREA TARII FARA RUSINE!!!
23 feb, 2014
terezia
fara subiect
PROBLEMELE ROMANILOR SUNT PENSIILE SI SALARIILE MICI FATA DE SALARIILE DEMNITARILOR CARE NU FAC NIMIC BENEFIC TARII CI DIMPOTRIVA ABSORB BANII CONTRIBUABILILOR I-SI FAC SALARII NESIMTITE SI CULMEA CULMILOR MAI VOR SA FACA PARTE SI PE MAI DEPARTE DIN CONDUCEREA TARII FARA RUSINE!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ