Studiu: atacurile cibernetice pe telefoanele smartphone au crescut cu peste 600%

| 26 iun, 2013

Utilizatorii de smartphone-uri nu mai sunt în siguranţă în faţa hackerilor informatici. Atacurile variază de la simple escrocherii comerciale până la spionaj industrial, conform unui studiu al unei companii din Silicon Valley, arată AFP.

Din martie 2012 până în martie 2013, procentul programelor malware introduse pe furiş în telefoane cu acces la internet a ajuns la 614%, a calculat firma Juniper, cu sediul în Silicon Valley. Potrivit cercetării, sistemul de operare Google, Android este afectat în mod deosebit de aceste atacuri cibernetice, cu un total de 92% din incidente.

Acest lucru se explică prin cota de piaţa dominantă a sistemului Android, care deţine aproximativ trei sferturi din cota de piaţă. Dar, spune Karim Toubba, de la Juniper, aceasta este, de asemenea, un semn că "Android nu are un sistem de filtre de securitate riguroase", deşi "toate sistemele de operare au vulnerabilităţi".

Primul tip de atac este format din mesaje comerciale trimise pentru a furniza un serviciu fals pentru o plată nominală de 10 sau 50 de cenţi, de exemplu. În general, utilizatorii conştientizează cu greu acest tip de atac, care se reflectă în câţiva cenţi în plus pe facturile lor.

Infractorii cibernetici "pot să nu lase nicio urmă", spune Toubba, adăugând că aceştia încasează banii în câteva zile şi apoi închid numerele utilizate pentru combinaţie. Adesea, aceasta ia forma de SMS-uri sau e-mail-uri, oferind actualizarea unui program sau a unei aplicaţii.

Studiul arată că cele mai multe atacuri sunt efectuate din Rusia sau China.

Firma din Silicon Valley a observat, de asemenea, dezvoltarea unor atacuri mai sofisticate, de piraterie comercială sau cu date guvernamentale.

"Hackerii se pot folosi de dispozitiv ca de un vehicul de recunoaştere înainte de a merge mai departe în reţeaua întreprinderii", spune Toubba, menţionând că mulţi angajaţi au acces la serverul profesional prin intermediul telefonului mobil.

Firma din Silicon Valley spune că a observat că "multe atacuri (pe smartphone-uri) pot fi folosite pentru a fura informaţiile corporative sensibile sau pentru lansarea unei intruziuni mai largi". O tendinţă criminală, care este de aşteptat să crească "exponenţial în anii următori", avertizează raportul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ