Succes la listarea Romgaz

| 03 noi, 2013

Statul român a înregistrat un adevărat succes prin ultima tranzacție încheiată, care a avut ca obiect vânzarea a 15% din acțiunile Romgaz pe Bursa de la București și pe cea din Londra. Astfel, autoritățile au anunțat că valoarea la care s-au vândut acțiunile a fost aproape de maximul vizat.

Prin această tranzacție, guvernul aduce o sumă importantă la bugetul de stat, necesar pentru continuarea unor investiții sau pentru domenii importante precum educația, sănătatea sau infrastructura.

Acțiunile Romgaz au fost vândute în proporție de 15% prin ofertă inițială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei, ceea ce în euro înseamnă 382,8 milioane. Prețul de tranzacționare al acțiunilor a fost de 30 de lei, ceea ce duce la o capitalizare de piață a companiei de 11,6 miliarde de lei, aproximativ 3,6 miliarde de dolari. Valoarea unei acțiuni este aproape de nivelul superior al intervalului stabilit.

Scoaterea la vânzare a acțiunilor Romgaz a stârnit un interes ridicat din partea investitorilor de pe ambele burse, atât București, cât și Londra. Romgaz a devenit în acest moment una dintre cele mai importante companii de stat. Acest fapt este dovedit de nivelul cererii, care a fost de 4,5 ori mai mare decât oferta.

Din acțiunile și certificatele globale de depozit din cadrul ofertei, aproximativ 40% au fost vândute instituțiilor și publicului din România, iar 60% investitorilor internaționali. Prin includerea în ofertă a GDR-urilor, s-a ajuns la un real succes pe Bursa de la Londra, acestui segment fiindu-i alocat 36% din ofertă. 104 de investitori instituționali au primit acțiuni și GDR-uri prin vânzarea acțiunilor Romgaz, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din numărul celor care au plasat ordine de subscriere.

Ministerul Economiei și Fondul Proprietatea s-au angajat ca pentru 180 de zile de la începerea tranzacționării acțiunilor și certificatelor, să asigure o perioadă de lock-up. După această tranzacție, ministerul Economiei rămâne cu aproximativ 70% din acțiunile Romgaz, în timp ce Fondul Proprietatea deține 14,9%.

Această vânzare a acțiunilor Romgaz este prima dintr-o serie de tranzacții care vor urma și anul viitor, din care statul român speră să scoată un profit important. Motivele pentru care autoritățile române sunt optimiste cu privire la viitoarele tranzacțiile sunt date de faptul că vorbim de încă o companie importantă din România, anume Hidroelectrica. Statul va scoate în iulie anul viitor 15% din acțiunile producătorului de electricitate Hidroelectrica. Ministrul Energiei a anunțat că statul va lista anul viitor și Electrica, printr-o ofertă pentru 51% din acțiuni.

În cazul Hidroelectrica, inițial era vorba de 10%, așa cum era stabilit cu FMI. Însă, pentru că modificarea e importantă, de la 10 la 15%, autoritățile române sunt obligate să reia selecția celui care va intermedia operațiunie.

Romgaz reprezintă la ora actuală un exemplu de succes. Compania deține un oarecare monopol în România prin legăturile pe care le are cu Petrom, cu care își împarte piața gazelor, are 3200 de sonde active care extrag combustibil din 150 de zăcăminte. Prin scoaterea la vânzare a acțiunilor unor asemenea companii, statul român își poate acoperi o parte din datoriile pe care le are, dar și pentru investiții.

Tag-uri: romgaz
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 noi, 2013
cantautor
Prin scoaterea la vânzare a acțiunilor unor asemenea companii, statul român își poate acoperi o parte din datoriile pe care le are...
Cam prea scump pretul...pierzi dintr-o societate profitabila 15%,ca sa platesti niste datorii ale unui(unor)guvern neperformant...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ