Privatizările în România - bile albe de la analiştii internaţionali

| 05 noi, 2013

The Financial Times apreciază vânzarea acţiunilor Romgaz drept prima privatizare de succes din ultimul timp. Prestigioasa publicaţie subliniază că România a realizat cea mai mare oferta publică iniţială din istorie şi una din cele mai importante din Europa de Est.

Privatizările în România au fost privite mereu cu reticență de public. Am trecut cu lejeritate de la nu ne vindem ţara, la începutul anilor ’90, la privatizări pe un leu sau un euro, după 1997. Recent ne bântuie un nou curent asemănător celui de după Revoluţie - Uniţi salvăm. Pentru a avea o Românie puternică, pentru a reduce decalajul faţă de partenerii europeni, singura opţiune este asigurarea independenţei energetice, dar şi valorificarea resurselor naturale. Alături de câteva ramuri din industrie (cele care au rămas în picioare şi n-au ajuns la fier vechi) agricultura şi construcţia de autostrăzi, exploatările de gaze şi petrol din Marea Neagră precum şi a gazelor de şist trebuie să constituie o prioritate pentru întreaga clasă politică, un proiect pe termen lung cu termene fixe, dincolo de bariera celor patru ani petrecuţi la guvernare de unii sau alţii.

România nu-şi permite să fie pasivă la evoluţiile economice la nivel european şi global. A făcut-o Grecia şi astăzi trage ponoasele - nu este singura şi altora le-a trecut glonţul pe la ureche (Spania, Portugalia, Italia sau Irlanda). Guvernul pare că a înţeles contextul şi acţionează în consecinţă, mizând pe transformarea României într-un pion regional pe piaţa de energie.

Deunăzi, Executivul a vândut acţiuni Romgaz, a câte 30 de lei fiecare,  prin intermediul Bursei din Bucureşti, precum şi note de depozitare globale la Bursa din Londra. Ambele vor începe tranzacţionarea pe 12 noiembrie. Aproximativ 60% dintre acţiuni au fost achiziţionate de investitori străini. Vânzarea a 15% din acţiuni a adus 1,7 miliarde de lei, peste minimul de 1,38 miliarde de lei, suma atrasă se apropie de valoarea maximă vizată.

The Financial Times apreciază vânzarea acţiunilor Romgaz drept prima privatizare de succes din ultimul timp. Prestigioasa publicaţie subliniază că România a realizat cea mai mare oferta publică iniţială din istorie şi una din cele mai importante din Europa de Est. Analiştii internaţionali consideră că oferta publică iniţială demonstrează că sectorul energetic autohton este foarte atractiv pentru investitori, cu un bun potenţial de dezvoltare. De asemenea, se demonstrează că există bani care circulă pe piaţa locală, însă oamenii de afaceri riscă mai puţin preferând să-şi plaseze capitalul exclusiv în locuri considerate sigure. Jurnaliştii britanici susţin că Romgaz câştigă forţă prin această mişcare, activităţile ei ulterioare vor fi mai transparente, lucru de bun augur și pentru companiile de stat care urmează să fie privatizate.

Reuşita Romgaz deschide drumul pentru vânzarea unui pachet minoritar de la Hidroelectrica. Cel mai important producător de electricitate va ceda 15% din acţiuni, tot prin intermediul bursei, oferta fiind programată pentru iulie 2014. Vestea este una extraordinară pentru o companie care timp de un an a trecut prin purgatoriul insolvenţei; astăzi înregistrează profit, după ce în perioada 2006-2012 a avut o gaură de trei miliarde.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 noi, 2013
cantautor
a primit bile si la privatizarea de la Oltchim,Posta,CFR?
ce culoare?
atunci ce-au zis "analistii internationali"?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ