Suma astronomică pentru promovarea online a lui Iohannis, cheltuită pe fani şi like-uri

| 19 noi, 2014

Evoluţia online a lui Klaus Iohannis, în special pe Facebook, în timpul campaniei şi mai ales în ziua votului din turul al doilea pune într-o lumină nouă informaţia cu sumele cheltuite de ACL cu promovarea candidatului propriu, estimate la 900.000 de euro.

Cu o lună înainte de primul tur al alegerilor apăruse în presă informaţia că Alianţa Creştin Liberală pusese la bătaie o sumă fabuloasă, 900.000 de euro, pentru promovarea online a candidatului Klaus Iohannis. Deşi era dată „pe surse” şi nu a făcut cine ştie ce valuri, evoluţia online a lui Iohannis şi a susţinătorilor săi, precum şi rezultatul alegerilor ne fac să ne uităm mai atenţi la suma vehiculată.

Pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis a fost mereu sub cea a lui Victor Ponta în ceea ce priveşte numărul de fani, până pe 15 noiembrie, când s-a ajuns la egalitate, conform datelor facebrands.ro. Numai că cei doi nu plecaseră de pe poziţii egale, astfel că evoluţia lui Iohannis a fost mult mai agresivă. Pe 19 octombrie, potrivit facebrands.ro, Ponta avea 578.000 de fani, iar Iohannis 342.000 (236.000 mai puţini). Pe 15 noiembrie, Iohannis aproape egalase, cu 662.000 de fani, la doar 20.000 în spatele lui Ponta (686.000 de fani). În mai puţin de o lună, Victor Ponta a acumulat 110.000 de fani, în timp ce Klaus Iohannis a atras 320.000, de aproape trei ori mai mulţi.

Citeşte şi: REZULTATE FINALE 2014. Klaus Iohannis a câştigat cu 54,43%

Iar de aici echilibrul s-a rupt şi mai tare. În ziua alegerilor, 16 noiembrie, Victor Ponta a ajuns la 715.000 de fani (plus 28.000 faţă de ziua precedentă), în vreme ce Klaus Iohannis a sărit la aproape 850.000 (plus 186.000 de fani într-o singură zi!). A doua zi după alegeri aproape a atins milionul, pentru ca astăzi, 19 noiembrie, să aibă 1.065.000 de fani. În acest timp, evoluţia lui Ponta a rămas modestă, în acelaşi interval 16-19 noiembrie acumulând doar 7.000 de fani. (VEZI FOTO JOS)

Acest lucru nu a trecut neobservat. Chiar şi site-urile din străinătate au remarcat că Iohannis este primul politician din Europa care a trecut de pragul celor un milion de fani, depăşindu-i pe Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande, Tony Blair, Jose Manuel Barroso, Jean Claude Junker etc.

În ziua votului, postările de pe pagina lui Klaus Iohannis au înregistrat un număr record de interacţiuni cu fanii săi: 2,75 milioane de like-uri, comentarii şi share-uri, de zece ori mai multe decât în ziua precedentă. Privită din această perspectivă (evoluţia exponenţială a numărului de fani şi de interacţiuni), informaţia privind sumele puse la dispoziţie de ACL pentru promovarea online a lui Klaus Iohannis capătă o altă greutate.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, felicitat de președintele Franței

La aceasta trebuie să adăugăm şi modul în care s-au propagat fotografiile de pe Facebook înfăţişând cozile de la secţiile de vot din strinătate, precum şi generozitatea cu care unele publicaţii online favorabile lui Klaus Iohannis (gandul.info, hotnews.ro, adevarul.ro etc.) au distribuit pe Facebook mesaje şi scrisori venite de la votanţi care se plângeau de condiţiile şi de organizarea votului la ambasade şi consulate, mesaje care de asemenea s-au propagat către zeci şi sute de mii de utilizatori.

Nu negăm că a existat şi o componentă organică a acestor evoluţii, însă ratele de creştere sunt prea spectaculoase pentru a fi puse doar pe seama viralizării organice. Iar dacă transformăm suma vehiculată pentru promovarea online a lui Iohannis în click-uri, la un cost mediu de 0,45 $ / click, rezultă circa 2,5 milioane de click-uri plătite, adică doar o parte din click-urile care au mers în favoarea lui Klaus Iohannis în perioada dintre tururi.

 

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

12 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2014
Mihai Hai
Teoria conspiratiei si alegerile
Teoria Conspiraţiei - Romȃnia aparţine PPE
Iată că şi evenimentele petrecute ȋn Romȃnia ȋntre 14 şi 16 noiembrie nu rămȃn fără suspiciuni demne de dosarele importante ale Teoriei Conspiraţiei ;).
Rezultatul alegerilor din turul doi a fost convenit cu mai multe zile ȋnainte de ziua votului. La fel ca şi ȋn CE, unde preşedenţia a fost negociată ȋnainte de alegeri, şi ȋn Romȃnia s-a procedat ȋn mod similar. Cele mai importante argumente vizibile public ar fi următoarele :
- In ultimul interviu dat de Dragnea lui Rareş Bogdan, a menţionat, ȋn premieră şi fără să fie ȋntrebat că dacă Ponta pierde alegerile, el rămȃne alături de el. La data respectivă, această supoziţie nu avea nici un fundament. Cine are cunoştinţă despre limbajul nonverbal, modul de interpretare al acestuia au remarcat ca Dragnea nu spune tot ce ştie, ascunde ceva;
- In ultima prezentare la Antena 3 a lui Ponta, la fel, limbajul non verbal ne-a arătat o persoană ȋmpăcată cu gȃndul că nu va fi Preşedintele Romȃniei, fiind dinafara familiei PPE care conduce Europa. Decizia era luată, iar Ponta, diplomat, a ȋnţeles că nu se poate opune;
- Figura generalului Daniel Oprea, dimineaţa devreme cȃnd s-a prezentat la vot, era tristă şi aplecată, nu exprima voioşie şi ȋncredere ȋn cȃştigarea scrutinului, şi el ştia ceva;
- Mesajul Patriarhului Daniel pune capac la toate acestea :”” "De multe ori ne vine in ajutor un strain pe care nu l-am vazut vreodata sau de la care niciodata nu am asteptat un ajutor. Prin aceasta, Evanghelia de astazi ne arata, asadar, ca fiecare om din lumea aceasta, indiferent de etnie, stare sociala sau varsta, are o valoare eterna si unica", a continuat acesta.

"In istoria poporului roman, ca raspuns la rugaciunile sale pentru a dobandi libertatea si unitatea nationala, adesea Dumnezeu a lucrat chiar si prin oameni straini de neamul nostru. De pilda, Romania Mare s-a realizat mai ale
19 noi, 2014
marian maxim
Catre developperul acestui text
Tovarase,
De ca am eu impresia ca tu esti PSD-ist, cu ideea ca totul poate si trebuie cumparat? la tara, la tv, pe net ... se cumpara orice like, orice comment, ca altfel nu va explicati . Cel care ai scris articolul. Tin sa precizez ca am avut o implicare foarte mare, am fost forate activ in timpul alegerilor , am distribuit materiale si discutat cu multe grupuri de oameni, si nu mi-a dat domne nimeni nici un ban. Bai astia ai lui Iohannis, ce facem aici ? Nu da nimeni nimic?
Poate acum intelegi acum ce si cum. Sunt sigur ca s-au bagat in campanie multi bani si de o parte si de alta ... dar te rog nu sustine ca mi-am vandut votul , am sustinut si militat pentru ceea ce cred, m-am saturat de oamenii care cred ca totul se cumpara, chiar si tu ... ai impresia ca toate's de vanzare. Nu ... nu totul ... tot mai avem putina mandrie, putina onoare si respect de sine.
19 noi, 2014
Abba
LOL
Ce vreti de la un autor care scrie articole cu titlul "Anunt-soc". Gen cei de la Libertatea sau Click.
19 noi, 2014
Lucian
Monitorizare
Se vede ca acest articol este scris de o persoana care nu lucreaza in zona on-line. Victor Ponta a cheltuit aproape triplu pe promovare online, in fine, ti-o zice o persoana care a lucrat in campanie....
19 noi, 2014
obiectiv ca BOR-ul
Cred ca marea majoritate a like-urilor sunt sincere, adica date de simpatinzanti fara a primi la schimb o sticla de ulei si faina. Sunteti un site de doi lei... Over and out

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ