Suma astronomică pentru promovarea online a lui Iohannis, cheltuită pe fani şi like-uri

| 19 noi, 2014

Evoluţia online a lui Klaus Iohannis, în special pe Facebook, în timpul campaniei şi mai ales în ziua votului din turul al doilea pune într-o lumină nouă informaţia cu sumele cheltuite de ACL cu promovarea candidatului propriu, estimate la 900.000 de euro.

Cu o lună înainte de primul tur al alegerilor apăruse în presă informaţia că Alianţa Creştin Liberală pusese la bătaie o sumă fabuloasă, 900.000 de euro, pentru promovarea online a candidatului Klaus Iohannis. Deşi era dată „pe surse” şi nu a făcut cine ştie ce valuri, evoluţia online a lui Iohannis şi a susţinătorilor săi, precum şi rezultatul alegerilor ne fac să ne uităm mai atenţi la suma vehiculată.

Pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis a fost mereu sub cea a lui Victor Ponta în ceea ce priveşte numărul de fani, până pe 15 noiembrie, când s-a ajuns la egalitate, conform datelor facebrands.ro. Numai că cei doi nu plecaseră de pe poziţii egale, astfel că evoluţia lui Iohannis a fost mult mai agresivă. Pe 19 octombrie, potrivit facebrands.ro, Ponta avea 578.000 de fani, iar Iohannis 342.000 (236.000 mai puţini). Pe 15 noiembrie, Iohannis aproape egalase, cu 662.000 de fani, la doar 20.000 în spatele lui Ponta (686.000 de fani). În mai puţin de o lună, Victor Ponta a acumulat 110.000 de fani, în timp ce Klaus Iohannis a atras 320.000, de aproape trei ori mai mulţi.

Citeşte şi: REZULTATE FINALE 2014. Klaus Iohannis a câştigat cu 54,43%

Iar de aici echilibrul s-a rupt şi mai tare. În ziua alegerilor, 16 noiembrie, Victor Ponta a ajuns la 715.000 de fani (plus 28.000 faţă de ziua precedentă), în vreme ce Klaus Iohannis a sărit la aproape 850.000 (plus 186.000 de fani într-o singură zi!). A doua zi după alegeri aproape a atins milionul, pentru ca astăzi, 19 noiembrie, să aibă 1.065.000 de fani. În acest timp, evoluţia lui Ponta a rămas modestă, în acelaşi interval 16-19 noiembrie acumulând doar 7.000 de fani. (VEZI FOTO JOS)

Acest lucru nu a trecut neobservat. Chiar şi site-urile din străinătate au remarcat că Iohannis este primul politician din Europa care a trecut de pragul celor un milion de fani, depăşindu-i pe Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande, Tony Blair, Jose Manuel Barroso, Jean Claude Junker etc.

În ziua votului, postările de pe pagina lui Klaus Iohannis au înregistrat un număr record de interacţiuni cu fanii săi: 2,75 milioane de like-uri, comentarii şi share-uri, de zece ori mai multe decât în ziua precedentă. Privită din această perspectivă (evoluţia exponenţială a numărului de fani şi de interacţiuni), informaţia privind sumele puse la dispoziţie de ACL pentru promovarea online a lui Klaus Iohannis capătă o altă greutate.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, felicitat de președintele Franței

La aceasta trebuie să adăugăm şi modul în care s-au propagat fotografiile de pe Facebook înfăţişând cozile de la secţiile de vot din strinătate, precum şi generozitatea cu care unele publicaţii online favorabile lui Klaus Iohannis (gandul.info, hotnews.ro, adevarul.ro etc.) au distribuit pe Facebook mesaje şi scrisori venite de la votanţi care se plângeau de condiţiile şi de organizarea votului la ambasade şi consulate, mesaje care de asemenea s-au propagat către zeci şi sute de mii de utilizatori.

Nu negăm că a existat şi o componentă organică a acestor evoluţii, însă ratele de creştere sunt prea spectaculoase pentru a fi puse doar pe seama viralizării organice. Iar dacă transformăm suma vehiculată pentru promovarea online a lui Iohannis în click-uri, la un cost mediu de 0,45 $ / click, rezultă circa 2,5 milioane de click-uri plătite, adică doar o parte din click-urile care au mers în favoarea lui Klaus Iohannis în perioada dintre tururi.

 

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

12 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2014
popescu marian
Like
20-30 de like-uri le are la de mine si prietenii mei :P nu mai plangeti!! sunt like-uri date de alegatori!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ