Ce a declarat Klaus Iohannis că le va face corupţilor într-un interviu pentru DW

| 19 noi, 2014

Klaus Iohannis a acordat un interviu site-ului Deutsche Welle, în care vorbeşte despre temele sale de campanie, pe care vrea să le transpună în fapte.

DW: Domnule Preşedinte, aţi primit încrederea majorităţii românilor pentru a ajunge laconducerea ţării, deşi iniţial toate sondajele îl arătau pe Victor Ponta câştigător. Cum credeţi că aţi obţinut această victorie, despre care nu numai analiştii politici spun că ar fi una istorică?

Klaus Iohannis: Cred că istorică este în primul rând mobilizarea oamenilor care s-au prezentat în număr neașteptat de mare la urne. Întreaga lume a putut vedea cum arată devotamentul pentru democrație și libertate al cetățenilor români. A fost impresionant. În al doilea rând, cred că am spart multe tipare și prejudecăți despre cum se face politică și ce este posibil în România. Iar oamenii au înțeles acest lucru, iar votul lor și mai ales prezența masivă la urne ne-au dat tuturor un semnal clar: românii doresc o schimbare profundă a modului în care se face politică în România.

Citeşte şi: Ce înseamnă ”noi vrem puterea”?

DW: “România lucrului bine făcut”. Acesta a fost sloganul dumneavoastră electoral. Cum va arăta mai concret această Românie?

Klaus Iohannis: Concret, viziunea mea este cea a unei Românii puternice și prospere, în care fiecare ne facem treaba, în care proiectele începute sunt duse la bun sfârșit, în care legea este lege pentru toți, în care politicienii și instituțiile servesc cetățenii și lucrând împreună facem ca România să arate așa cum ne dorim. Am propus în programul prezidențial cu care am candidat 11 teme pe care este necesar să creăm consens la nivelul societății și mediului politic, începând cu viziunea asupra marilor sisteme publice – sănătate, educație, pensii, dar și domeniul economic.

DW: Aţi promis că veţi garanta statul de drept în România şi că veţi lupta împotriva corupţiei. Cum veţi reuşi să faceți aceste lucruri cu o majorotate ostilă în parlament? În ultimii doi ani, tensiunile au fost continue între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Ce puteţi dumneavoastră să schimbaţi?

Cred că președintele are un rol esențial în a garanta statul de drept și independența justiției, inclusiv continuarea luptei anticorupție. Acestea sunt chestiuni esențiale, importante pentru democrația din România și trebuie înțelese de toate guvernele și de toate partidele. Indiferent cine deține la un moment dat majoritatea parlamentară pe aceste teme este necesar un consens politic, nu doar la nivel declarativ, ci și în fapte.

Citeşte restul interviului pe DW.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ