Szilagyi Zsolt propune înfiinţarea unei coaliţii electorale a maghiarilor: 'Uniunea Maghiară din Transilvania'

| 14 ian, 15:25

Preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea sa propune UDMR înfiinţarea, pentru alegerile locale şi parlamentare, a unei coaliţii electorale, 'Uniunea Maghiară din Transilvania', pentru a spori şansele comunităţii maghiare de a fi reprezentată în Parlament şi în administraţie, transmite Agerpres.

'Cea mai mare provocare pentru comunitatea maghiară în 2016 sunt alegerile locale şi parlamentare, interesul nostru fiind ca reprezentarea noastră să fie mai puternică. Propunem UDMR înfiinţarea unui partid electoral de coaliţie -'Uniunea Maghiară din Transilvania'- care se poate înregistra într-un termen scurt, de două-trei luni, şi care să participe la alegerile locale şi la cele parlamentare. Credem că maghiarii vor avea succes dacă îşi unesc forţele, iar în urma înfiinţării unui astfel de partid cresc şansele comunităţii maghiare de a trimite mai mulţi reprezentanţi în administraţia locală şi în Parlament. Vor fi liste comune pentru alegeri, iar sigla va cuprinde toate simbolurile partidelor maghiare componente', a menţionat Szilagyi Zsolt. 

El a mai spus că un prag electoral de 5%, cât este pentru partide, ar fi mai uşor de atins decât unul de 8%, cât se cere pentru coaliţii. 

'Acest partid electoral este o soluţie tehnică la o provocare politică şi anume dorinţa unei reprezentări a tuturor maghiarilor. Pentru alegerile locale, acest partid ar putea fi un cadru care să fie folosit în judeţele în care maghiarii trăiesc într-un procent de sub 10% şi unde menţinerea actualelor locuri de consilieri ar fi considerată un succes', a completat preşedintele PPMT. 

Propunerea PPMT urmează să fie discutată cu conducerea UDMR. 

'Am redactat şi am înmânat UDMR un proiect de cooperare politică prin care am încercat să stabilim ţeluri comune şi în interesul Transilvaniei, nu a centralismului şi corupţiei din Bucureşti. Am mai propus UDMR să reluăm activitatea Consiliului Consultativ Maghiar, înfiinţat în 2009, unificarea concepţiilor despre autonomie, dar şi înfiinţarea unei persoane juridice comune care să fie titularul banilor alocaţi prin Consiliul Minorităţilor Naţionale fiecărei comunităţi etnice din România. Anul trecut s-au alocat 17 milioane de lei, suma ar fi mai mare în acest an, iar în loc ca minoritatea maghiară să fie beneficiarul acestor bani, întotdeauna UDMR a fost beneficiarul banilor. Nu există o transparenţă privind controlul public al cheltuirii acestor bani', a adăugat Szilagyi Zsolt.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ