Tăriceanu: Parlamentul va analiza cu prioritate cererea de reexaminare referitoare la împrumutul acordat Republicii Moldova

| 26 ian, 15:07

Parlamentul va analiza cu prioritate cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis referitoare la legea privind ratificarea Acordului de acordare a asistenței financiare rambursabile pentru Republica Moldova, a anunțat marți președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Cred că presiunile politice, sociale din Republica Moldova și dificultățile economice sunt atât de mari încât acest ajutor va fi mai mult decât bine-venit, le va da o scurtă perioadă de respiro în care să negocieze cu organismele internaționale pentru programe de reformă, care să restabilească echilibrele economice și să detensioneze situația socială și politică din Republica Moldova. Cred că ajutorul nostru este important, esențial, Moldova trebuie să simtă că are în România un partener onest și statornic și pledez ca România să facă eforturi consistente și vizibile concrete, dincolo de declarațiile politice frumoase care se fac în astfel de ocazii", a spus Tăriceanu, la Senat, după întâlnirea cu premierul moldovean Pavel Filip, potrivit Agerpres.

Citește și: Pavel Filip, vizită la București. Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând să simtă România aproape

Președintele Senatului a apreciat latura simbolică a vizitei premierului moldovean, prima de la preluarea mandatului de șef al Guvernului de la Chișinău, și a subliniat sprijinul acordat Republicii Moldova în parcursul său european.

"Apreciez latura simbolică a acestei vizite. Prima deplasare peste hotare a premierului moldovean împreună cu o parte consistentă a Cabinetului său se face în România. Și pentru noi acest lucru trebuie să capete, dincolo de semnificația simbolică, un conținut mult mai important decât până acum — de responsabilitate. Soluționarea crizei de la Chișinău s-a făcut fără ajutorul României. Ne bucură soluționarea crizei, dar nu și că România a stat destul de retrasă în expectativă. I-am expus, în numele Senatului, dorința noastră de a-i sprijini pentru a continua acest parcurs european care presupune reforme, câteodată complicate, dureroase, dar necesare pentru a compatibiliza sistemele politice și economice dintre Moldova și Uniunea Europeană. I-am asigurat de sprijinul nostru", a adăugat Tăriceanu.

Pe 9 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a transmis spre reexaminare Parlamentului legea privind acordarea asistenței financiare rambursabile pentru Republica Moldova, considerând că aceasta nu este oportună deoarece la Chișinău nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere cu UE.

"Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010, și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova — survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate—, considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", se precizează în cererea de reexaminare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ