Tăriceanu: Respingerea Codului fiscal amplifică incertitudinea și diminuează predictibilitatea

| 17 iul, 20:56

Respingerea Codului fiscal are un prim efect cert: amplifică incertitudinea și diminuează predictibilitatea, afirmă președintele Senatului, lider al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, într-un comunicat transmis vineri presei, după ce președintele Klaus Iohannis a transmis Camerei superioare cererea de reexaminare a codului.

"Planurile de afaceri pentru proiecte de anvergură vor fi puse 'on hold', deci investițiile private, principalul motor al dezvoltării sustenabile, vor rămâne la nivele reduse. Cred că nu este prea târziu să înțelegem că România nu se va mai întâlni cu acest context favorabil pentru o creștere economică accelerată, poate nici în următorii 10 — 20 de ani. De ce să dăm cu piciorul acestei oportunități, din rațiuni politice sau blocați într-o logică a austerității, care deja a afectat mult prea mult România?", spune Tăriceanu în comunicatul de presă.

El remarcă faptul că în "comunicatul președintelui de astăzi" "nu se face referire niciodată la necesitatea ca România să aibă rate de creștere de minim 4%, pentru a recupera decalajele majore față de celelalte state europene".

"Este o greșeală din punctul meu de vedere, care îl plasează pe președinte în tabăra celor care cred că România ca și Europa are nevoie de și mai multă austeritate. Austeritatea în România înseamnă să conduci cu frâna de mână trasă și să te întrebi de ce bați pasul pe loc", comentează copreședintele ALDE.

În opinia sa, România are un context de oportunitate unic pentru "a deveni a șaptea forță economică a Europei, pe măsura potențialului dat de teritoriu, resurse și populație".

"Avem o creștere economică solidă de 4%, am testat cu succes măsuri liberale, precum reducerea cu 5 pp a CAS, fără să creștem deficitul, reducerea TVA la alimente a dus la scăderea prețurilor, concomitent cu creșterea disciplinei fiscale la colectare. Deci, există toate argumentele pentru a nu mai fi dominați de teamă și pentru a lăsa jos frâna de mână. Este un adevăr la care trebuie să reflecteze toți liderii din zona politică sau economică, în România. Noul Cod fiscal propune exact agenda ultraliberală de care România are nevoie pentru a reduce decalajele de care vorbeam", explică Tăriceanu.

El precizează că spune acest lucru în primul rând din perspectiva investițiilor, fie ele de stat sau private.

"Investițiile statului sunt în special pe zona de infrastructură. Investițiile statului (...) sunt sub nivelul optim și pentru că funcționarii publici și chiar membrii Guvernului evită asumarea unor decizii din cauza acțiunilor, uneori arbitrare ale procurorilor. Este un aspect pe care cu toții trebuie să îl analizăm cu seriozitate, de la președinte, la ceilalți lideri politici. (...) Investițiile private sunt motorul de susținere a creșterii economice pe termen lung, iar noul Cod fiscal, prin reducerea de impozite pentru mediul de afaceri, propune acest lucru: o terapie de șoc ultraliberală, menită a accelera investițiile private din România. Iar aceste investiții înseamnă locuri de muncă, o piață a forței de muncă mai competitivă și salarii mai mari", precizează președintele Senatului.

De asemenea, spune el, noul Cod fiscal, "prin reducerea la 5% a impozitului pe dividende, face un pas important pentru refacerea capitalului românesc autohton".

"Este o mare problemă că numai trei firme din top 100 care activează pe piața românească au capital majoritar românesc. Trebuie să schimbăm acest lucru și Codul fiscal este un instrument decisiv pentru a reuși", conchide liderul ALDE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ