Tăriceanu: Situaţia din Ucraina pare să indice o agravare, în loc să se îndrepte către o normalizare

| 28 aug, 2014

Situaţia din Ucraina, în loc să se stabilizeze, să se îndrepte către o normalizare, pare să indice o agravare, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul întâlnirii de joi cu ministrul georgian al Afacerilor Externe, Maia Pandjikidze.

În cadrul discuţiilor am împărtăşit o preocupare comună legată de evoluţia situaţiei din Ucraina. Ştirile sunt destul de confuze, dar toate se îndreaptă în aceeaşi direcţie, anume este clar că situaţia din Ucraina în loc să se stabilizeze, să se îndrepte către o normalizare, pare mai degrabă să indice o agravare. În faţa acestei situaţii este firesc ca Georgia şi România să-şi arate preocuparea. Suntem în faţa unei situaţii foarte delicate şi în acest sens am remarcat şi solicitarea făcută de ministrul de Externe român privind convocarea CSAT pe acest subiect', a declarat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

El a reamintit că România a fost prima ţară care a semnat Acordul de Asociere cu Georgia.

'Senatul României a fost primul Senat al unei ţări membre a UE care a ratificat Acordul de Asociere dintre UE şi Georgia. Pe 18 iulie Acordul de Asociere a fost ratificat şi de Parlamentul Georgiei, dar la 3 iulie noi am vrut să dăm acest mesaj puternic către cele trei ţări care au semnat, indicând faptul că România este una din ţările care consideră important acest element de orientare politică', a precizat preşedintele Senatului.

De asemenea, Tăriceanu a arătat că în Georgia există la nivelul Parlamentului o unanimitate în ceea ce priveşte orientarea pro europeană şi există un suport popular 'la fel de larg'.

'La nivelul Senatului există disponibilitatea pentru a împărtăşi experienţa noastră în ceea ce urmează, adică faza de implementare a acordului de asociere, bazându-ne pe faptul că România este o ţară relativ tânără, vorbesc de calitatea de membru al UE. Am aderat de puţină vreme şi avem o experienţă pe care o putem împărtăşi, bazată şi pe lucrurile bune şi pe problemele pe care le-am întâlnit şi care pot să fie de ajutor partenerilor noştri. Am avut în februarie vizita preşedintelui Parlamentului Georgiei în România, am primit o invitaţie de a face o vizită similară în Georgia, căreia sper să îi pot da curs cât mai curând', a mai spus Tăriceanu.

La rândul rău, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Maia Pandjikidze, a afirmat că Acordul de Asociere va fi pus în aplicare de la 1 septembrie.

'România a semnat Acordul de Asociere chiar înaintea Georgiei. A fost semnat cu două săptămâni înainte de Georgia. În ceea ce priveşte punerea în aplicare a acordului de asociere, acesta va începe la 1 septembrie şi va fi un proces dificil şi foarte dureros din cauza reformelor pe care va trebui să le punem în practică', a declarat Maia Pandjikidze.

În acelaşi timp, ea şi-a exprimat solidaritatea faţă de poporul şi Guvernul ucrainean.

'Informaţiile care mi-au parvenit până acum sunt foarte alarmante. Eu, personal, nu am apucat să citesc tot, nu cunosc toate detaliile, dar suntem îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina şi vreau să exprim solidaritatea faţă de poporul şi faţă de Guvernul ucrainean în aceste momente foarte dificile', a mai spus ministrul Afacerilor Externe al Georgiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ