Tiberiu Nițu: Consider oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară

| 05 iul, 16:48

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, consideră oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară, constituită din ofițeri și agenți de poliție judiciară specializați, care să fie implicați exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor.

"În calitate de șef al Ministerului Public, consider că este momentul să dăm o eficiență sporită dispozițiilor articolului 131 din Constituția României. Vă rog să îmi permiteți să vă reamintesc doar conținutul alineatului 3: 'Parchetele funcționează pe lângă instanțele de judecată, conduc și supraveghează activitatea de cercetare penală a poliției judiciare, în condițiile legii'. Se poate observa că reorganizarea parchetelor este strâns legată de o reorganizare a poliției judiciare. Structurile specializate ale Ministerului Public — DNA și DIICOT — beneficiază de corpuri polițienești specializate, eficiența acestui mod de lucru fiind validată de rezultatele deosebite obținute. Este momentul să instituim acest sistem la nivelul întregului Minister Public. În acest sens, consider că este oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară, constituită din ofițeri și agenți de poliție judiciară specializați, care să fie implicați exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor", a afirmat duminică Nițu la Palatul de Justiție, unde a fost marcată Ziua Justiției.

El a subliniat că "reforma instituțională a sistemului judiciar începută în anul 2004 este consolidată, cel mai important câștig — în ceea ce privește Ministerul Public — fiind impunerea — de iure și de facto — a statutului de magistrat al procurorului".

"Acest statut reprezintă — pentru noi, dar și pentru cetățeni — una dintre garanțiile faptului că ne putem exercita profesia în mod imparțial și independent. Cu toții cunoaștem și recunoaștem pașii importanți care s-au făcut în ultimii ani pentru ridicarea standardelor calității actului de justiție. Am fost, în egală măsură, beneficiarii dar și artizanii reformelor", a adăugat Nițu.

Procurorul general a amintit că "justiția este, în primul rând, un serviciu public".

"În consecință, unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a calității actului de justiție, a muncii judecătorilor și procurorilor, este percepția opiniei publice asupra activității noastre. Ori, după cum bine știți, gradul de încredere al populației în justiție se află, de multă vreme, pe un trend ascendent. Mai mult, un sondaj de opinie realizat în luna mai a.c. arată că 30 % dintre români consideră Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, alte instituții indicate de intervievați obținând procente mai mici", a mai spus Nițu.

El a solicitat sprijin pentru luarea de măsuri rapide pentru reorganizarea parchetelor și rezolvarea problemei distribuției neuniforme a resurselor umane în Ministerul Public.

"Echilibrarea volumului de activitate, jurisprudența unitară la nivelul Ministerului Public, raționalizarea parchetelor sunt și obiective în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Consider că acest proiect de raționalizare a parchetelor împreună cu reorganizarea poliției judiciare reprezintă măsuri esențiale și obligatorii pentru a desăvârși reformele din ultimii ani. Sunt convins că raționalizarea parchetelor ar duce la o echilibrare a volumului de activitate, înlăturând dezechilibrele existente atât în plan vertical, între unitățile de parchet de grade diferite, cât și în plan orizontal, între unitățile de parchet de același grad", a afirmat Nițu.

El și-a exprimat speranța ca acest deziderat să fie îndeplinit până la următoarea aniversare a Zilei Justiției.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ