Titu Bojin: Puteam să facem luni sau marţi şedinţa, da' nu avem banii de la drumuri (Interceptări)

| 12 dec, 2014

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, s-a implicat în plata contractelor câştigate de firmele omului de afaceri George Didilă, reiese din interceptările ataşate de procurori la dosar.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, s-a implicat în alocarea fondurilor necesare efectuării plăţii produselor contractate de primării şi alte instituţii de la firmele omului de afaceri George Didilă, conform referatului prin care procurorii au propus arestarea preventivă a unora dintre inculpaţii din dosarul instrumentat de DNA.

Citeşte şi: Percheziţii ale DNA la CJ Timiş. Şeful Consiliului Judeţean, ridicat de la locuinţa sa

Implicarea preşedintelui CJ Timiş în alocarea fondurilor rezultă dintr-o convorbire telefonică purtată la data de 5 octombrie 2014 cu George Didilă.

'Didilă: Ce faceţi?

Bojin: Uite, pă...teritoriu, pă.... Mă pregătesc să mă duc până la Consiliu să mă întâlnesc cu Crăciunescu.

Didilă: Da, aţi început, nu, campania, nu?

Bojin: Păi... începută campania, da.

Didilă: E începută, da, de vineri... neinteligibil...

Bojin: Io... marţi o să vin la... Bucureşti. Nu am făcut şedinţă că nu s-or dat drumu' la...îîî...la hotărârea pentru... bani, pentru drumuri şi pentru ce... şi marţi o să fiu la Bucureşti, vin acolo şi atunci ne vedem marţi şi vorbim.

Didilă: Păi, nu, că io mă duc până acolo că am puţină treabă... neinteligibil...Nu mai stau că...

Bojin: Bine, bine...

Didilă: Nu mai stau că... stau degeaba şi...

Bojin: Bine...

Didilă: ...dacă veniţi marţi, vă-ntoarceţi marţi şi dup'aia sunteţi miercuri sunteţi înapoi, nu?

Bojin: Nu, vineri va fi şedinţa de consiliu.

Didilă: Tocmai vineri... neinteligibil...?!

Bojin: Păi, probabil miercuri se dă şi... şi între guvern se dă drumu' şi la... sumele pentru drumuri şi pentru ce e şi atunci nu putem face de două ori, că puteam s-o facem luni sau marţi, şedinţa, da' nu avem banii de la drumuri, că se dă prin hotărâre de guvern, se dau banii'.

 

Potrivit anchetatorilor, George Didilă intervenise şi anterior la preşedintele CJ Timiş pentru a-i facilita încasarea sumelor pentru contractele încheiate fraudulos cu administraţiile locale din judeţ. Astfel, pe 15 aprilie 2014, Didilă i-a solicitat lui Bojin, prin intermediul unui mesaj text, sprijinul pentru efectuarea unora dintre plăţi: '... vă rog să mă ajutaţi cu ce v-am rugat astăzi, că vreau să plec şi eu mâine, mai devreme. Aştept să mă sunaţi'. El a revenit a doua zi cu un nou mesaj text, cu următorul conţinut: '... vă rog să nu uitaţi cu ce v-am rugat ieri, că vreau sa plec şi eu astăzi mai devreme şi nu vreau să vă supăraţi şi vă rog să mă credeţi vă cer asta ca un prieten, şi nu ca o obligaţie'.

Pentru rezolvarea solicitărilor lui Didilă s-a implicat şi consilierul judeţean Marcel Mihoc, după cum reiese din interceptarea unei convorbiri purtate pe data de 17 aprilie 2014.

'Didilă: Ţi-am zis. Uite, asta fac. Ai făcut ceva, ai reuşit să faci ceva?

Mihoc: Am făcut, parţial, am trimis eu 7.000 acum şi mai trimit 1.000 mai după-masă, că nu am, efectiv, până nu rezolv... trebuie să încasez şi eu, să mă duc să-i scot de la bancă. Şi mă duc, mai departe, să văd, partea cealaltă. Bine? Şi te sun mai târziu.

(...)

Didilă: Ia vezi, poate vorbeşti dincolo.

Mihoc: Trebuie să trimit 8, ţi-am trimis 7.

Didilă: Nu e problemă...

Mihoc: 1.000 îţi trimit mai după-masă, dimineaţă la prima oră. Deci, nu-i problemă.

Didilă: Nu e problemă, lasă. Vezi, poate vorbeşti dincolo'.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, a discutat de mai multe ori cu omul de afaceri George Didilă la sfârşitul lunii septembrie, căruia i-a promis că va interveni pentru a-i facilita încheierea unor contracte cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara, conform referatului prin care procurorii au propus arestarea preventivă a unora dintre inculpaţii din dosarul instrumentat de DNA.

George Didilă a luat legătura telefonic cu Titu Bojin în dimineaţa zilei de 24 septembrie şi i-a cerut să se întâlnească între patru ochi, convorbirea fiind interceptată de anchetatori.

'Didilă: Şi scuze de deranj. Ăăă... io am ajuns şi io pe-aici... Când aveţi dumneavoastră timp... vreau să mă văd şi cu dumneavoastră.

Bojin: Deci, George, ne vedem mai după-masă, că... noi avem şedinţă de consiliu judeţean acuma. (...)

Didilă: Pe la ce oră să vă sun?

Bojin: Dă-mi un telefon după două jumate, trei şi să vedem cum ne punem de acord'.

 

În cursul aceleiaşi zile, Didilă a luat legătura cu consilierul judeţean Marcel Mihoc, spunându-i acestuia că nu va pleca din Timişoara până nu va rezolva ce are de rezolvat cu Titu Bojin.

'Didilă: Da, stau până mâine, până vineri...

Mihoc: Aaa, atunci e bine...

Didilă: ... nu mai plec până nu...

Mihoc: Atunci e bine...

Didilă: ...rezolv ceva ...

Mihoc: Atunci e bine. La patru îi la partid la noi ceva întâlnire, cu... responsabilii de colegiu, cu nu ştiu ce... O să ajung şi pe acolo şi dup'aia probabil o să... sau o să-i spun 'Mă, vezi că e omu' aicea...' sau ai vorbit cu el sau n-ai vorbit?

Didilă: Am vorbit cu el dimineaţă şi a zis să-l sun pe la ora... pe la ora trei.

Mihoc: (neinteligibil)

Didilă: Şi-l sun acuma după ce (neinteligibil)

Mihoc: Aaa...sună-l acuma, că de la patru... De aia zic, între trei şi patru îi liber. La patru merge la partid'.

 

În urma acestei discuţii, George Didilă a luat legătura cu preşedintele CJ Timiş, stabilind să se întâlnească în scurt timp.

'Bojin : Ciao! Uite, acum s-o terminat de... douăzeci de minute, de juma' de oră, şedinţa. Ăăă... eu mă duc către partid. Unde eşti tu, ce faci?

Didilă: Io sunt la mall. Dacă nu deranjez, pot să trec pe acolo sau cum...

Bojin: Poţi să vii şi aicia că io mai stau un sfert de oră. Vino aici dacă eşti la mall, că ajungi într-un sfert de oră şi io plec la fără douăzeci, deci, aşa să te gândeşti. Îi şi douăzeci... Cinşpe douăzeci. Dacă vii într-un sfert de oră, vii încoace şi stăm... Poate mă duci dacă eşti cu maşina, dacă nu, te iau cu mine în maşină, mergem pân' la Pop (?).

Didilă: Nu, nu, nu, sunt cu maşina, sunt.

Bojin: No, merg cu tine cu maşina până acolo, atunci (neinteligibil).

Didilă: Şi unde să mă duc, la Consiliu?

Bojin: La Consiliu. Când ai ajuns în faţă, dă un beep şi io cobor la tine'.

Potrivit procurorilor DNA, la întâlnirea dintre cei doi, Didilă i-a cerut lui Bojin 'să discute cu directorul regional al DRDP Timişoara, pentru ca ultimul să demareze procedurile de achiziţie publică şi să încheie contracte cub societăţile controlate de el'. Titu Bojin a încercat să ia legătura cu directorul instituţiei, Simion Horaţiu Mircea, însă acesta nu a răspuns.

'Aspectele rezultă din convorbirea purtată în data de 25.09.2014 (...), când Mihoc Marcel l-a contactat telefonic pe Purceld Aurel-Costin, pentru a verifica dacă directorul regional Simion Horaţiu Mircea este în concediu de odihnă, întrucât (...) Bojin Titu a încercat să-l contacteze în ziua precedentă. Interlocutorul i-a transmis că 'profesorul mare... astăzi aterizează... mâine o zis că trece pe la birou'. Totodată, Purceld Aurel-Costin i-a transmis lui Mihoc Marcel că în cazul în care Bojin Titu a încercat să-l contacteze pe Simion Horaţiu Mircea referitor la numitul Didilă George, va lua el legătura cu ultimul, 'dacă e cumva legat de omuleţul cu care ne-am văzut noi... îl sun eu să stabilim o oră'', se arată în referatul procurorilor DNA.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a cinci persoane implicate în dosarul de corupţie de la CJ Timiş. Este vorba de Teodor Gavriş, director în cadrul CFR Călători, George Didilă, care controlează mai multe societăţi (Ecomet West SRL, Electro Sig Star SRL), Marcel Mihoc, consilier judeţean în Timiş, Gabriel Telu Protopopu, consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului - CFR Călători SA, şi Daniel Ninel Cosmineanu, şef al Biroului Aprovizionare în cadrul CFR Călători SA.

În aceeaşi cauză, procurorii au mai dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, pe o durată de 60 zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, folosire a influenţei sau autorităţii în calitate de persoană care deţine funcţie de conducere într-un partid, pentru obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ