MASACRU IMENS: Peste 3.000 de români au fost UCIȘI într-o singură zi! Deputații vor să afle adevărul

| 31 mar, 14:01

Preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a declarat marţi că a început demersurile necesare pentru strângerea de semnături în vederea constituirii unei comisii parlamentare speciale pentru "adevăr" cu privire la evenimentele de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941, când au fost omorâţi aproape 3.000 de români.

"Chiar dacă la nivelul Parlamentului s-a adoptat o lege privind instituirea zilei de 1 aprilie drept Ziua Naţională în memoria victimelor de la Fântâna Albă, cealaltă zonă a deportărilor foametei organizate de regimul stalinist sovietic în Basarabia şi Bucovina, totuşi, societatea românească are nevoie de nişte răspunsuri legate de ceea ce s-a întâmplat acum 74 de ani. (...) Avem nevoie de un document care să stea drept mărturie cu privire la crimele de la Fântâna Albă. Cred că este necesar ca statul român să facă lumină în acest caz iar românii să nu uite că, aşa cum alte popoare din Europa au avut de suferit în urma regimului diabolic stalinist, am avut şi noi martirii noştri şi avem obligaţia să le păstrăm vie memoria şi să o cinstim aşa cum se cuvine", a afirmat Tomac la o conferinţă de presă pe această temă, citat de Agerpres.

Potrivit lui Tomac, această comisie ar urma să fie constituită din parlamentari din toate partidele politice şi să întocmească un raport care să stea la baza aflării adevărului despre ceea ce s-a întâmplat pe 1 aprilie 1941. El a menţionat că a cerut Biroului permanent păstrarea miercuri a unui moment de reculegere, înainte de a începe plenul Camerei Deputaţilor, în memoria victimelor de la Fântâna Albă.

"Lucrările şi concluziile acestei comisii nu vor avea implicaţii penale, dar, în calitatea sa de comisie pentru adevăr, aceasta va identifica elementele constitutive ale evenimentelor sângeroase de la 1 aprilie 1941", a spus Tomac.

Citeste si: STATUL ISLAMIC face recrutări masive aproape de noi: peste 1.700 de persoane au fost înregimentate

În opinia sa, "e de înţeles" de ce această tragedie nu a fost abordată deloc în perioada comunistă, dar este de "neiertat" că instituţiile responsabile ale statului român, cum este Institutul pentru Memoria Victimelor Comunistului, "cum sunt celelalte instituţii ale Academiei Române care au drept obligaţie să cerceteze istoria poporului român, nu s-au ocupat până la această oră".

Deputatul a mai precizat că această comisie - care ar putea să fie constituită imediat după Paşti, "depinde de plenul Camerei" - va mai propune realizarea demersurilor necesare "pentru recompensarea simbolică a familiilor victimelor pentru rescrierea istoriei recente, prin înglobarea punctelor de vedere ale familiilor lipsite de voce şi va asigura un proces cultural moral al evenimentului evocat", precum şi înălţarea unui monument în Capitală în memoria acestor victime.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ