Traian Băsescu: România ar putea acoperi, în 2019-2020, necesarul de gaze intern şi pentru Moldova

| 03 sep, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că este optimist că România va fi capabilă, în 2019-2020, să-şi acopere necesarul de gaze atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Republica Moldova, prin forările care se vor face în Marea Neagră.

"A fost un obiectiv al meu să înceapă forările în Marea Neagră, iată că au început. Ştim că anul trecut Deepwater Champion a descoperit un zăcământ important în Domino 1. Acum se forează în Domino 2. Platforma Ocean Endeavor va rămâne implicit în trimestrul I al anului viitor pentru alte prospecţiuni, inclusiv în alte perimetre pe care Exxon şi Petrom le au în concesiune. (...) Eu sunt optimist că România va fi capabilă, în jurul anilor 2019-2020, să acopere nevoile de gaze nu numai ale României, dar şi ale Republicii Moldova. Este o prioritate pe care ambele companii, şi Exxon, şi Petrom, o cunosc. Dacă vor fi resurse şi pentru export, cu atât mai bine', a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că, dacă vor fi descoperite suficiente gaze în Marea Neagră, ele vor fi transportate prin intermediul Transgaz.

'Mă bucură faptul că s-a ajuns la o înţelegere cu Transgaz, care va fi transportatorul resurselor din Marea Neagră, sigur în măsura în care ele vor fi descoperite şi suficiente', a declarat Băsescu, la Aerodromul Tuzla, după ce a vizitat platforma de foraj Ocean Endeavor din Marea Neagră, operată de ExxonMobil şi Petrom.

În octombrie se va şti care este cantitatea de gaz forată în puţul Domino 2 şi se va putea face evaluarea costurilor de producţie, potrivit preşedintelui.

'Cu certitudine, însă, în octombrie vom şti care este presiunea zăcământului de gaz din Domino 2, care sunt evaluările legate de cantitate şi acest lucru va permite consorţiului Petrom-Exxon să evalueze costurile de producţie, investiţiile de care este nevoie. Vă pot spune că, dacă se vor confirma zăcămintele aşa cum sperăm, Exxon şi Petrom trebuie să facă investiţii de circa 4-5 miliarde de dolari pentru ca zăcământul să poată fi exploatat. Este o sumă impresionantă, însă forţa celor două companii mă face optimist, mai ales că sunt companii obişnuite cu succesul. În mod deosebit Exxon, care este extrem de specializată în foraje la mare adâncime', a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a spus că până pe 21 decembrie 2014 el va fi 'un suporter oficial' al celor două companii, după data respectivă urmând să fie 'un român care susţine reuşita investiţiei'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ