TREBUIE SĂ ȘTII! Cele mai IMPORTANTE informații despre AERUL CONDIȚIONAT

| 11 aug, 2014

Peste jumatate din vanzarile de aparate de aer conditionat dintr-un an se inregistreaza doar in lunile iunie-iulie. Meteorologii ne spun ca luna iunie a fost cea mai calduroasa din ultimii 134 de ani, la nivel global insa, in Romania, luna iunie a fost neobisnuit de racoroasa si cu multe precipitatii. La fel si luna iulie.

Scurt istoric
In 1758, un experiment al inventatorului Benjamin Franklin si al lui John Hadley, profesor de chimie la Universitatea Cambridge, a demonstrat ca evaporarea unor lichide foarte volatile precum alcoolul sau eterul poate fi folosita pentru a cobori temperatura unui obiect dincolo de punctul de inghetare a apei. In 1820, omul de stiinta si inventatorul britanic Michael Faraday a descoperit ca procesul de compresie si lichefiere a amoniacului duce la racorirea aerului atunci cand amoniacul lichefiat se evapora.

Cativa ani mai tarziu, medicul american John Gorrie a folosit tehnologia compresiei pentru a crea gheata, pe care a folosit-o pentru a racori atmosfera din saloanele spitalului din Florida in care lucra, gandul sau final fiind cel de a-si folosi masinaria de facut gheata pentru a regla temperatura cladirilor. Si-a imaginat chiar si un sistem de aer conditionat centralizat care sa racoreasca orase intregi. Desi prototipul sau se confrunta cu scurgeri si functiona neregulat, Gorrie a primit un brevet pentru inventia sa in 1851.

CITEȘTE ȘI: Se poate şi asa! Cum să-ţi construieşti singur aparatul de aer condiţionat

Cu toate acestea, primul aparat de aer conditionat modern si electric a aparut abia 50 de ani mai tarziu, in 1902, fiind rodul muncii inginerului american Willis Carrier. Asta dupa ce, in 1906, Stuart W. Cramer, din Carolina de Nord, a combinat umiditatea cu ventilatia pentru a „conditiona” si modifica aerul din filatura sa si a folosit pentru prima oara termenul de „aer conditionat”. Willis Carrier a adoptat acest termen si l-a inglobat in numele companiei sale.

Carrier a folosit masinaria inventata de el pentru a imbunatati productivitatea dintr-o imprimerie. Daca initial a fost folosit pentru imbunatatirea procesului industrial, cu timpul, aparatul de aer conditionat electric a ajuns sa sporeasca confortul in locuinte si automobile, vanzarile in acest sens incepand sa creasca in anii ’50.
Cele mai cautate modele

De la inceputul anului 2013, aparatele cu compresor de tip ON/OFF nu mai pot fi comercializate in Uniunea Europeana, deoarece nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, astfel incat singura optiune ramane aparatele cu inverter. Desi acestea asigura un consum cu 30% mai mic fata de aparatele clasice, ele au preturi mult mai mari, astfel incat romanii cauta ultimele modele de tip ON/OFF ramase in piata. „Cele mai cautate modele raman cele cu compresor ON/OFF de 12.000 BTU - este vorba despre cele existente pe piata, pentru ca directiva europeana nu mai permite alte importuri de astfel de modele“, a declarat Radu Batrinu, director de marketing Flanco Retail.


Domo are in oferta doua branduri proprii de aparate de aer conditionat, NEO si Westwood, iar acestea sunt cele mai vandute, alaturi de modelele de 12.000 BTU de la Daewoo si LG.  La Altex, cele mai cautate modele sunt Samsung si Daewoo, cu inverter de 12.000 BTU.

 

CITEȘTE ȘI: Cum să supravieţuieşti vara fară aer condiţionat. TRUCURI care te ajută să scapi de CĂLDURĂ

 

Montaj inclus

In ceea ce priveste montajul, toti cei trei mari retaileri electro-IT ofera astfel de servicii. Domo asigura montajul aparatelor de aer conditionat, precum si servicii de mentenanta (verificare si curatare), prin partenerii de service. Costul unui pachet de montaj standard este de 330 lei (include consola, kit de 3m, instalare si garantie 1 an pentru instalare). Clientii pot alege intre servicii de montaj standard in cinci zile lucratoare (330 lei), sau in 48 de ore (490 lei). La Altex, pretul variaza in functie de capacitatea aparatului (9.000 sau 12.000 BTU) si de termenul de instalare (48 ore - 5 zile). Astfel, montajul poate costa intre 240 si 490 lei. La anumite aparate de aer conditionat, serviciile de instalare sunt gratuite. La Flanco, preturile pentru montaj pornesc de la 329 de lei.

 

Sfaturi utile

Aparatele de aer trebuie folosite cu moderatie. Temperatura interioara trebuie setata astfel incat sa fie cu maximum 7 grade mai mica decat cea exterioara. Inainte de a da drumul la aerul conditionat este recomandata aerisierea incaperii. Daca este folosit cum trebuie un aparat de aer conditionat se pot preveni alergiile, crizele de astm si bolile respiratorii asociate poluarii, deoarece acestea sunt echipate cu filtre care retin praful, polenul si fumul din aer.

Dar aparatele nu indeparteaza doar caldura. Folosirea lor rationala duce la prevenirea poluarii, a prafului, polenului, implicit a alergiilor, crizelor de astm si bolilor respiratorii asociate poluarii. „Se recomanda pacientilor cu astm sa aiba aer conditionat”, adauga dr. Sandra Alexiu.

Totusi, aerul conditionat prezinta si pericole, mai ales daca aparatul nu este intretinut cum se cuvine.

 

De asemenea, cu ajutorul unui aparat conditionat poti tine sub control umiditatea din casa in zilele caniculare, impiedicand inmultirea microorganismelor si a mucegaiului. Aparatul de aer conditionat trebuie verificat cel putin o data pe an.

CITEȘTE ȘI: Este sau nu aerul din maşină cancerigen? Află ce spun specialiştii

Favorizează îngrășarea? Se pare că da.

Suna paradoxal, dar este foarte probabil ca utilizarea pe scara tot mai larga a aparatelor de aer conditionat si a sistemelor de incalzire sa fie unul din factorii favorizanti ai procesului … de ingrasare, tot mai specific omului modern.

Cel putin aceasta e situatia in Statele Unite. Un studiu recent al biostaticianului David Allison arata ca unul din factorii mai putin cunoscuti ai „crizei americane a obezitatii” este legat de „reducerea variatiei temperaturii ambientale”.

Mai exact, in urma folosirii tot mai intense a aparatelor de aer conditionat, cele mai multe case si birouri sunt mentinute la aceeasi temperatura de-a lungul intregului an. Iar asta face ca oamenii sa consume energie mai putina, atata timp cat nu trebuie sa „munceasca” pentru racirea sau incalzirea organismului. Statisticile sunt clare in acest sens: in sudul SUA, unde se inregistreaza cea mai mare rata a obezitatii, numarul caselor cu sisteme de conditionare a aerului a crescut de la 37 la 70 la suta in nici 10 ani.

In Romania, desi a crescut foarte mult atat gradul de utilizare a aparatelor de aer conditionat, cat si numarul persoanelor obeze, este dificil de facut acum vreo legatura intre acestea. „Ma indoiesc ca putem vorbi de studii care sa ateste aceasta legatura in Romania. Obezitatea are, mai degraba, multiple alte cauze”, spune dr. Sandra Alexiu.

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ