TSUNAMI la Caraş-Severin: PREFECTUL a fost dus la audieri, 32 de mandate pentru suspiciuni de evaziune

| 27 ian, 13:03

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost condus, miercuri, la audieri, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul unei firme de securitate, bănuită de operaţiuni ilicite, în cadrul căreia acesta a fost administrator între anii 2010 - 2012.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri, percheziţii în 77 de locaţii, în dosarul în care ar fi vizaţi prefectul Nicolae Ciobanu şi un şef serviciu ANAF, Felicia Chivu, iar prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro, susţin surse judiciare. 

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat un număr de 77 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Caraş-Severin şi în alte 19 judeţe, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale, având ca obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane. 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin, s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului. 

În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, grupul a acţionat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit, se precizează în comunicat. 

Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare, asigurat de către liderul grupării care a controlat  întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia. 

Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membrii ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate, iar ulterior, din dispoziţia liderului, au avut calitatea de administratori/asociaţi ai unor societăţi, cele mai multe dintre ele de tip 'fantomă'. De asemenea, din acest palier, au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării). 

Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari), care au acceptat să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre). 

În acelaşi comunicat se spune că liderul grupului a coordonat şi societăţi care au desfăşurat o activitate comercială 'la vedere', participând la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activităţii infracţionale constă în transferarea angajaţilor societăţilor 'curate' către societăţi 'fantomă', în baza unor contracte în care acestea din urma preluau şi obligaţiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă).

De asemenea, un număr de 32 de mandate de aducere pentru persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost puse în aplicare în urma celor 77 de percheziţii care au avut loc, miercuri, în 19 judeţe din ţară, se arată într-un comunicat al IPJ Caraş-Severin. 

Acţiunea vizează un dosar penal care are ca obiect un grup infracţional organizat constituit în judeţul Caraş-Severin, specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul societăţilor comerciale cu obiect de activitate în domeniul pazei şi protecţiei de bunuri şi persoane. 

Din cercetări a reieşit că liderul grupării ar fi condus 'din umbră' întreaga activitate infracţională, cu ajutorul unor persoane apropiate, care ar fi avut sarcina să monitorizeze punerea în aplicare a dispoziţiilor acestuia. 

În cauză sunt cercetate 55 de persoane fizice si juridice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de aproape 25.000.000 de lei. 

Potrivit comunicatului IPJ Caraş-Severin, la activităţi participă şi poliţişti din cadrul structurilor de Combatere a Criminalităţii Organizate din Timişoara, Bucureşti, Piteşti, Ialomiţa, Cluj-Napoca, Constanţa, Alba Iulia, Iaşi, Craiova, Suceava, Arad, Vâlcea, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Hunedoara, Sibiu, Mehedinţi şi Olt şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, precum şi specialişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi jandarmi. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. 

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25 milioane lei. 

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul  Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul  Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin, a Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Caraş-Severin, a Brigăzii Mobile de Jandarmi Timişoara.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ