Unde era CRISTIAN DIACONESCU când Băsescu bloca o ţară în 2009?

| 05 aug, 2014

Cristian Diaconescu candidat. Ironia tuturor acestor declaraţii este cu atât mai mare cu cât în 2009 comportamentul pe care Diaconescu nu îl doreşte de la contracandidatul său a fost practicat la scară largă de către actualul preşedinte Traian Băsescu.

Cristian Diaconescu candidat. Cristian Diaconescu reprezintă, fără îndoială, una din cele mai tragice figuri din politica românească, fostul om de stânga ajuns între timp în curtea lui Traian Băsescu, probabil chiar crezând că este un lider politic real. De altfel, decizia luată de Elena Udrea de a-l trimite pentru moment la înaintare i-a cam trezit orgoliul fostului consilier prezidenţial, care pe zi ce trece devine din ce în ce mai mare.

Prea încrezător în postura sa de candidat al PMP, Cristian Diaconescu mai iese din când în când în public pentru a ne explica cât de neadecvat este contracandidatul său de la PSD. Astfel, liderul popularilor a declarat luni următoarele: "Îi cer în mod categoric domnului Ponta să aleagă între calitatea de candidat şi calitatea de prim-ministru. Este inadmisibil ca, pe banii noştri, să facă excursii în teritoriu cu nuanţă electorală, dar şi mai grav este inadmisibil să facă promisiuni profitând de ambiguitatea acestor calităţi. (...) Deci pe scurt, dacă doreşte să fie candidat la preşedinţie, să demisioneze din funcţia de prim-ministru acum".

Ironia tuturor acestor declaraţii este cu atât mai mare cu cât în 2009 comportamentul pe care Diaconescu nu îl doreşte de la contracandidatul său a fost practicat la scară largă de către actualul preşedinte Traian Băsescu. Atunci, liderul de la Cotroceni aflat în campanie nu a ratat aproape nicio sărbătoare câmpenească sau festival ce avea loc în România, în toate ocaziile venind cu tot alaiul SPP după domnia sa. În multe cazuri, Traian Băsescu nu mai venise anterior şi nici nu a mai avut curajul să îşi arate faţa după un an, când deja românii fuseseră loviţi de măsurile de austeritate impuse de la Palatul Cotroceni.

Poate că acest comportament nu ar fi condamnabil, dar şi atunci mai rămân mişcările politice făcute de preşedinte pe toată durata întrecerii electorale de acum cinci ani. Pe 13 octombrie 2009, Parlamentul adopta moţiunea de cenzură prin care guvernul Boc 1 trebuia teoretic să plece acasă. În schimb, Traian Băsescu a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a bloca nejustificat numirea unui nou cabinet care să se bucure de sprijinul Parlamentului. Astfel alegerile câştigate de domnia sa au fost organizate de un guvern care nu mai avea ce căuta la Palatul Victoria şi care a fost menţinut în funcţie artificial.

Desigur, toate aceste evenimente au cam fost uitate de Cristian Diaconescu, căruia poate ar trebui să îi reamintim unde se afla în acele momente. În 2009, domnul Diaconescu nu îşi începuse migraţia politică de la stânga la dreapta, fiind un lider de prim plan al PSD care îl mai ataca pe Traian Băsescu şi încercările acestuia de a bloca activitatea instituţiilor centrale ale statului. Tot acelaşi Cristian Diaconescu, care acum se bate cu pumnul în piept că este om de dreapta, era unul din favoriţii la câştigarea şefiei PSD, fiind în final învins în Congresul din 2010 de Victor Ponta. Atunci a început de altfel şi pribegia fostului ministru de Justiţie care a ajuns, pe rând, la UNPR, în funcţia de consilier prezidenţial şi, acum, în PMP.

Astfel, poate că a venit momentul ca liderul popular să îşi amintească de poziţiile pe care marşa în urmă cu doar cinci ani faţă de comportamentul omului care acum se află în spatele domniei sale şi în locul căruia speră să ajungă. Nu că Traian Băsescu l-ar sprijini în realitate pe Cristian Diaconescu, de care este extrem de probabil să se debaraseze în curând.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ