Unde excelează competitivitatea românească

| 04 sep, 2014

Potrivit Raportului Competitivității Globale 2014-2015, publicat recent de către World Economic Forum, România a urcat 17 locuri în topul celor mai competitive țări din lume, pozitionându-se pe locul 59 din 144 și fiind clasificată drept o economie bazată pe eficiență.

Acesta este cel mai mare salt de competitivitate dintre toate statele Uniunii Europene, România fiind urmată de Portugalia, care a urcat 15 poziții, Letonia și Grecia cu 10 locuri mai sus în top, Cehia și Lituania, cu 9, respectiv 7 poziții urcate.

Marea Britanie a urcat un singur loc în top, Olanda, Franța, Spania, Italia și Cipru au stagnat anul acesta, iar Germania, Finlanda, Suedia, Belgia, Austria, polonia, Slovenia și Croația au coborât câteva poziții, ca urmare a încetinirii creșterii economice sau a altor probleme cu care se confruntă.

Există domenii în care România stă foarte bine la capitolul competitivitate. De exemplu, la capitolul “inovare”, Romania a urcat 31 de pozitii, de pe locul 97 anul trecut pe 66 anul acesta. Mai mult, la capitolul „mediu macroeconomic” țara noastră este pe locul 46 din 144, la „dimensiunea pieței” și „capacitatea de protejare a investitorilor” pe 45, iar la indicatorul „dezvoltare tehnologică” pe 47.

Nici în zona „educației superioare și a pregătirii profesionale” nu stăm rău, plasându-ne pe locul 58. Totodată, se pot observa progrese substanțiale în domeniile „infrastructurii” și „eficienței guvernamentale”, trendul general pentru țara noastră fiind unul ascendent, potrivit WEF.

Mai mult, datele lansate recent de INS ne arată că anul acesta s-au înregistrat creșteri în domeniul turismului, în iulie 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică înregistrând creșteri cu 3,7%, respectiv 4,1%. Față de anul trecut, numărul de turiști români care s-au cazat a crescut cu 94.000, ceea ce demonstrează că oamenii au avut mai mulți bani de vacanțe.

Creșterea nivelului de trai este evidentă și dacă analizăm datele privind majorarea consumului. În iulie 2014, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 6,3% serie brută față de iunie, iar statisticile BNR ne arată că există prima creștere din ultimii cinci ani în zona creditelor de consum în lei.

Desigur, să nu uităm de agricultură. MADR a anunțat recent că fermierii români au obținut în 2014 recolte de grâu, secară, orz și orzoaică mai mari decât cele din 2013, iar producția de rapiță și de ovaz a depășit recordurile rămase în picioare din anul 1970!

Așadar, actuala revitalizare a economiei este resimțită de români în propriile buzunare, dar este evidentă și pe statisticile macroeconomice. În trimestrul II din 2014, față de același din 2013, creșterea PIB-ului a fost de 1,5% pe serie ajustată sezonier, fiind per total peste media UE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ