UNIC în LUME. Lacul Albastru, o bucată de RAI pentru români

| 27 apr, 2014

Lacul Albastru, de pe teritoriul orașului Baia Sprie, este declarat monument al naturii foarte important în zona Maramureșului încă din 1977.

Este situat pe versantul Dealul Minei, partea de S-V. Acesta este inclus în categoria a III-a a rezervațiilor naturale de tip hidro-geologic (IUCN), deoarece este o arie protejată de interes național și este în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului. Conservarea peisajului pentru scopuri științifice și educative reprezintă o prioritate.

Este unic în lume prin faptul că își schimbă culoarea în funcție de lumină sau de oamenii care înoată aici. Culoarea sa predominantă este verde-albăstrui, uneori cu reflexe de smarald datorită sulfurilor existente în apă.

Combinația chimică din lac a făcut ca aici să existe și acid sulfuric liber, în concentrație de aproximativ 7,8 miligrame la litru, iar PH-ul apei este de 4. Acesta nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru vizitatori deoarece înotul este permis în lac, fără ca acest lucru să vă afecteze sănătatea.

Obiectivul turistic s-a format natural prin prăbușirea unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnișoara, în anii 1919-1920 unde ulterior s-a adunat apa de ploaie.

Forma sa este aproape circulară, are o suprafață de cca. o jumătate de hectar, lacul având 50 m de pe un mal pe celălalt și doar 4 m adâncime conform măsurătorilor oficiale. Din spusele turiștilor, când te afli în zonă, pare că te apropii de gura de vărsare a unui vulcan. Coniferele aflate în jurul lacului oferă o pliveliște splendidă.

În zonă circulă mai multe legende cu privire la lac, acestea stârnindu-le turiștilor curiozitatea față de acest voiaj inedit pe care îl pot face. Locuitorii spun că lacul se întinde pe o suprafață imensă, atât de mult încât ajunge să comunice cu Marea Neagră prin anumite galerii subterane, fiind vorba despre cele ale minei prăbușite. Alți locuitori cunosc legenda conform căreia tot orașul Baia Sprie are dedesubt galerii pline cu apă și că pericolul scufundării orașului în subteran, chiar există.

Lacul Albastru este foarte puțin modernizat, în sensul bun al cuvântului, ceea ce ajută la păstrarea naturaleții sale. A fost înregistrată o creștere a numărului de vizitatori, fapt care ajută locul să devină din ce în ce mai cunoscut ca obiectiv turistic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 apr, 2014
Gogu
Banal
Daca lacul e aproape circular iar distanta intre maluri este de circa 50 m , un calcul simplu ne arata ca suprafata este de aproape 2000 mp. Pana la o jumatate de hectar mai lipseste ceva!
Cat priveste schimbarea culorii apei functie de oamenii care inoata, chestia e cunoscuta. In piscine se pune un colorant pentru depistarea celor care isi fac nevoile in apa! :-)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ