USL – primul guvern care lasă puterea din mână

| 20 noi, 2013

Prin descentralizare guvernul USL pierde din putere. Spre exemplu, puterea centrală este deţinută acum exclusiv de USL, dar în teritoriu sunt şi preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari care aparţin altor partide. Prin descentralizare, puterea reală se va transfera către autorităţile locale, inclusiv către acele primării şi CJ care nu aparţin USL.

Toate forţele politice promiteau în campania electorală că vor realiza o adevărată descentralizare în România astfel încât decizia să fie mai aproape de cetăţeni, iar activitatea autorităţilor locale să fie mai eficientă. Odată ajunşi la guvernare procesul de descentralizare era uitat prin sertare şi din nou în campania electorală se venea cu aceeaşi promisiune măreaţă. Până acum niciun guvern nu a dat dovadă de responsabilitate politică pentru a renunţa la controlul total al ţării. Premiera o face USL, care pare a fi primul guvern pregătit să lasă puterea din mână.

Sistemul centralizat după care România funcţionează momentan este moştenire din epoca comunistă, iar descentralizarea ar fi primul pas real de rupere de trecutul comunist. După cum se observă sistemul centralizat este unul greoi, ineficient şi foarte birocratizat, iar descentralizarea este un proces vital pentru dezvoltarea României, care implică împărţirea puterii reale. De fapt, acum putem consema o premieră pentru politica din România, prin faptul că este pentru prima dată în istoria post-decembristă când un guvern decide să ofere atribuţii autorităţilor locale, în loc să ia. Până la urmă, scopul real al acestui proces este ca relaţia dintre autorităţile locale şi cetăţeni să fie una mai bună.

Dacă în principiu toate forţele politice şi-au arătat dorinţa de a realiza acest proiect, puşi în faţă lui, cei din PDL au criticat procesul susţinând că va favoriza „baronii” locali. Este încă o dovadă a faptului că PDL este ipocrit şi iresponsabil. Dacă se aflau în locul USL ca număr de primari şi şefi ai Consiliilor Judeţene acest proiect ar fi fost excelent. Ceea ce nu realizează PDL este că proiectul de descentralizare nu se face pe termen scurt, pentru o forţă politică sau alta, ci pe termen lung, cu scopul de a dezvolta România. De asemenea, proiectul de lege privind descentralizarea a fost supus dezbaterii publice de la începutul anului 2013, iar la realizarea lui au contribuit specialişti din toate domeniile, societatea civilă, structuri asociative ale autorităţilor locale. Mai mult, au fost acceptate 568 de amendamente în legea supusă votului. Deci, tot procesul a fost unul transparent şi nepărtinitor.

De fapt, prin descentralizare guvernul USL pierde din putere. Spre exemplu, puterea centrală este deţinută acum exclusiv de USL, dar în teritoriu sunt şi preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari care aparţin altor partide. Prin descentralizare, puterea reală se va transfera către autorităţile locale, inclusiv către acele primării şi CJ care nu aparţin USL. Astfel, nimeni nu o să mai poată spune că nu a putut să se dezvoltăm pentru că a fost împiedicat de la Bucureşti, iar fiecare politician va deveni mult mai responsabil. Principalii beneficiari ai acestui proces vor fi cetăţenii, care vor putea comunica mult mai eficient cu autorităţile locale şi vor avea o putere mult mai mare în a-i responsabiliza şi sancţiona pe cei care nu-şi îndeplinesc atribuţiile.

În acest sens, premierul Victor Ponta declara că un obiectiv important al descentralizării este întărirea autorităţilor locale. „Vreau să întărim administraţiile locale, cele la care întotdeauna cetăţeanul apelează în primul moment. Asta înseamnă mai multe atribuţii, mai multe resurse financiare şi, în acelaşi timp, înseamnă mai multă responsabilitate. Vreau să văd cât mai rar primari sau preşedinţi de CJ care vor arunca vina spre Bucureşti atunci când cetăţenii lor au o solicitare şi au o necesitate”.   

Şi ipocrizia PDL a fost taxată de Victor Ponta. „Mi-aduc aminte - guvernul 2009 - 2012, cu PDL, UDMR, a pornit pe calea descentralizării. Atunci era bună descentralizarea şi apreciez consecvenţa celor de la UDMR, cu atât mai mult în antiteză cu demagogia PDL-ului. Însă atunci s-a mers la un moment dat pe ideea de a descentraliza instituţii, dar de a nu descentraliza resurse financiare, ceea ce era practic o moarte pe termen lung a acestor instituţii. Cred că astăzi descentralizăm şi instituţii şi resurse financiare şi în acest fel putem să facem aceste instituţii funcţionale şi aleşii locali responsabili”.

Tag-uri: pdl, usl, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ