Veste proastă pentru vip-urile din închisori! Nu mai primesc niciun beneficiu dacă "scriu" cărți

| 30 iun, 15:00

Ministerul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat marți că în prezent există mai multe propuneri de modificarea Legii privind executarea pedepselor pentru a se aduce clarificări referitoare la ce înseamnă caracterul științific al unor lucrări.

Precizarea ministrul vine după ce au fost semnalate mai multe probleme legate de faptul că anumite persoane, aflate în penitenciare pentru executarea unor condamnări, printre care și George Becali și Gheorghe Copos, care au scris cărți în baza cărora au beneficiat de reducerea pedepselor, iar în cazul unora au apărut și acuzații de plagiat.

Referitor la necesitatea unei modificări astfel încât cei care scriu cărți în penitenciare să treacă printr-un alt filtru în afară de cel de la ANP, Cazanciuc a arătat că sunt mai multe propuneri de modificare a legislației în această materie, notează Agerpres.

Citeşte şi:  Scandalul de plagiat în care e implicat GEORGE COPOS continuă. Decizia Comisiei de etică

"Caracterul științific nu este ușor de stabilit. Există o dispută inclusiv în mediul universitar pe ce înseamnă științific în această materie. Există în analiză mai multe propuneri în momentul de față atât la MJ, la ANP cât și la CSM. Dacă vorbim de brevet de invenție lucrurile sunt mai simple pentru cineva certifică dacă este vorba de o invenție printr-un brevet. La caracterul științific lucrurile sunt, să spunem, mai greu de stabilit într-un anumit șablon așa că în momentul de față avem acest dialog cu mai multe instituții pentru a aduce puțină rigoare. Este în atenția noastră o propunere în acest sens. Cadrul legal în vigoare este din 2006 și în mod cert este nevoie de aducerea lui în actualitate", a afirmat Cazanciuc, la sediul CSM.

DNA a transmis în 27 aprilie o notă Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției în care cerea să aprecieze asupra oportunității inițierii unor modificări legislative în această materie.

Nota se referă la dispoziția potrivit căreia 'în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate' (prevăzut de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal).

"În acest sens, în Notă se arată că este anormal să fie reglementată durata care se consideră executată, dar să nu fie stabilite prin același text criterii pe baza cărora se apreciază lucrările științifice publicate . În Notă se arată că aprecierea caracterului științific al lucrării redactate de către persoana condamnată, efectuată de către Comisia din penitenciar este incompatibilă cu definiția dată unei lucrări științifice și insistă asupra faptului că, indiferent de subiectul ei, o lucrare științifică trebuie să respecte sub aspect formal, anumite norme începând de la întocmirea aparatului de note și a bibliografiei, precum și al normelor de tehnoredactare", arată DNA.

Sursa citată precizează că în elaborarea unei lucrări științifice trebuie să fie avute în vedere mai multe etape, între care definirea temei de cercetare, stabilirea unui plan de lucru provizoriu în care se includ principalele aspecte ale subiectului care ar trebui dezvoltate, identificarea conceptele principale, dezvoltarea unor strategii de căutare în cataloage, bazele de date sau pe Internet, identificarea și reperarea surselor de informare.

"În mod special este nevoie de consultarea materialelor de referință: enciclopedii, lexicoane, glosare, vocabulare, dicționare, care nu pot fi în mod rezonabil accesate în penitenciar. În Notă se face trimitere la reglementările din alte țări europene unde o astfel de reducere a pedepsei, datorată scrierii de lucrări științifice, nu este reglementată", a mai arătat DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ