Voinea: Impactul în PIB al acordării creditului fiscal pentru persoanele fizice va fi de 650 milioane lei

| 04 feb, 2014

Măsura privind reducerea la jumătate a ratei la bănci pentru o perioadă de doi ani pentru persoanele cu venituri de până la 1.610 lei pe lună va avea un impact de 650 milioane de lei în PIB în acest an, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Rămân în economie patru miliarde de lei în fiecare an /prin aplicarea acestei măsuri, n.r/. Numai TVA aferentă acestor patru miliarde reprezintă cam 0,12% din PIB, timp de doi ani. Apoi, avem creştere economică suplimentară determinată de această măsură de 1% în 2014 şi 2015. La 1% din PIB, la rata actuală proastă de colectare a veniturilor, de 32%, tot înseamnă 0,32% din PIB venituri suplimentare la buget. Peste doi ani avem un 0,1% din PIB, pentru că schema este gândită în aşa fel încât să se limiteze impactul fiscal la 0,1% din PIB în 2016 şi 2017. Vorbim despre 650 de milioane de lei impact la PIB-ul anului acesta", a spus Voinea la Realitatea TV, conform Agerpres.

Potrivit oficialului, această măsură este una opţională atât pentru bancă, cât şi pentru clienţi, aplicarea ei fiind determinată de deficitul de cerere din economie.

"Acum băncile au lichiditate excesivă, care se mută la persoanele fizice. Este o măsură opţională pentru bancă şi pentru persoana fizică, dar toată lumea are de câştigat. Motivaţia acestei măsuri este dată de deficitul de cerere din economie din acest moment. Dacă ne uităm la 2013 faţă de 2012, deficitul de cont curent a scăzut de la 4% la 1% din PIB, iar deficitul bugetar a rămas aproximativ la fel pe cash, la 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă că întreaga ajustare din economie în 2013 s-a făcut pe seama sectorului privat", a explicat ministrul delegat pentru Buget.

Liviu Voinea a menţionat, totodată, că înainte de a fi anunţată noua măsură 'au existat discuţii tehnice cu BNR şi cu băncile'.

"Iniţiativa a fost la sugestia Guvernului, nu a băncilor. Este o măsură opţională. Nu este o restructurare a datoriei, nu se adresează restanţierilor, ci este o măsură pentru buni platnici care nu mai pot plăti rata dintr-un anumit venit lunar. Cineva care are 15 milioane de lei vechi pe lună, are rate de opt milioane de lei vechi, se chinuie să-şi plătească ratele, dar nu-i mai rămân bani pentru restul necesităţilor. Dacă nu creşte acum economia nu vor exista venituri nici în Guvernul acesta, nici în Guvernul viitor", a afirmat Voinea.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.

În privinţa creditului fiscal de la stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că acesta se acordă pe doi ani şi poate fi de până la 200 de lei pe lună.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ