MOŢIUNEA A PICAT. Au votat mai puţini parlamentari decât se anticipa. Reacţia lui Ponta

| 12 iun, 08:49

Moţiunea de cenzură a picat. Potrivit RomaniaTV, au votat doar 194 de parlamentari, în condiţiile în care au lipsit mai mulţi deputaţi şi senatori. Surpriza este cu atât mai mare cu cât acest număr este mai mic chiar decât numărul celor care au semnat iniţierea moţiunii. Pentru a trece, erau necesare 278 de voturi pentru.

Parlamentarii României a votat, vineri, moțiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Ponta. Şedinţa de plen comun a Parlamentului, în care se dezbate şi se votează moţiunea, a început la ora 10: 20. Finalmente, au fost prezenţi 417 de deputaţi şi senatori, au votat 194 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 7 abţineri. Pentru a trece, moţiunea trebuia să întrunească 278 de voturi favorabile.

UPDATE. Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că în urma votului dat în cazul moțiunii de cenzură discuția despre majoritatea parlamentară este încheiată și este cazul ca Guvernul să își continue activitatea.

"Aveți rezultatul, ce să mai vorbim atâta? Vă spune domnul Blaga. Un singur lucru: s-a închis discuția despre majoritate, nu au majoritate. Haideți să ne apucăm de treabă, pentru că țara trebuie guvernată", a afirmat premierul la plecarea din plenul reunit al Parlamentului după anunțarea rezultatului votului dat la moțiunea de cenzură.

UPDATE 12:50. Preda: Am văzut în Parlament pisoi şi pisicuţi, dar azi am văzut şi veveriţe care se pricep la viaţa parlamentară

Deputatul liberal Cezar Preda a declarat vineri că a văzut în aula Legislativului oameni grei, oameni de stat, pisicuţi, dar a văzut şi veveriţe care se pricep la viaţa parlamentară.

"Am văzut aici, în aula Parlamentului, mulţi vorbitori la acest microfon, am văzut şi oameni grei, oameni de stat, am văzut şi pisoi şi pisicuţi, dar am văzut azi şi nişte veveriţe, care al naibii se pricep la viaţa parlamentară. O colegă tânără aici, căreia eu îi doresc mult succes şi viaţa lungă de parlamentar, spunând că moţiunea nu e procedurală, că ea nu se adresează Guvernului ci Parlamentului şi că are o activitate laborioasă în comisia de elaborare a legilor. Dragă colegă, această instituţie este brelocul Guvernului României de 25 de ani. Domnul Tăriceanu spunea că din 2004 până acum o săptămână guvernele României au elaborat 1.800 de ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, iar noi toţi aici legiferăm aceste ordonanţe de atâţia ani. Cred că am rămas printre ultimele parlamente din Europa şi din lume unde unii stau mai sus decât parlamentarii. În general e invers - ei stau mai jos decât parlamentarii", a susţinut Preda referindu-se la faptul că băncile în care stau de obicei membrii Guvernului sunt amplasate în aula Camerei mai sus decât cele ale parlamentarilor.

 

UPDATE 12.12. A început votul. Premierul Victor Ponta a votat primul, deşi PSD a decis că membrii săi se vor abţine de la vot.

 

UPDATE 12: 11. Blaga, către Ponta: Învăţaţi de la premierul Moldovei care şi-a dat demisia

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat vineri că votul în favoarea moţiunii de cenzură este o soluţie de maximă urgenţă pentru interesul naţional al României şi i-a transmis premierului Victor Ponta să înveţe de la prim-ministrul Moldovei care a demisionat.

"Premierul Moldovei şi-a dat demisia declarând că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. România este astăzi o ţară aflată în plină criză, generată şi amplificată de premier, a cărui legitimitate este făcută praf în fiecare zi de către domnia sa. Guvernarea României este aflată în plină disoluţie. Dl prim-ministru sfidează pe toată lumea, propriii votanţi şi susţinătorii PSD, şi refuză să facă un gest normal în orice ţară democratică - să îşi dea demisia", a spus liderul PNL.

 

UPDATE 12:11. Ponta, ATAC la Geoana: Nu sunt prostanac

"Imi pare rau ca nu am vorbit de guvernare. Am reusit dupa 7 ani de cadere sa ne intoarcem si sa depasim performantele economice din 2008. Cu o singura exceptie, v-ati ales lideri la PSD cu care va puteti mandri. Cand nu voi mai fi presedinte PSD, in nici un caz nu voi vota alaturi de PNL sa dau jos un guvern PSD, ca doar nu sunt prostanac", a spus Ponta.

 

UPDATE 12: 10. Geoană: Votaţi moţiunea pentru a proteja în primul rând interesele ţării

Senatorul Mircea Geoană le-a cerut vineri parlamentarilor să voteze în favoarea moţiunii de cenzură, pentru a-l înlocui pe actualul prim-ministru, respectiv"pentru a proteja în primul rând interesele ţării".

"Dacă aveţi o majoritate care funcţionează şi va fi demonstrată astăzi, aveţi curajul să spuneţi că aşa nu mai poate continua conducerea Guvernului României. (...) Nu este vorba de patimă, nu este un război între puterile statului. Este un lucru neplăcut dar firesc ca, atunci când apare o suspiciune de corupţie, un demnitar în funcţie publică face un pas în lateral. Nu este vorba de nimic altceva. Este vorba de a proteja în primul rând interesele ţării, în al doilea rând interesele partidului pe care îl conduceţi şi de-abia în al treilea rând, persoana dumneavoastră", a afirmat Geoană.

 

UPDATE 12:00. Arpad: Membrii UDMR vor vota conform propriilor convingeri

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat vineri că moţiunea de cenzură ar fi trebuit să conţină şi alte elemente, iar pentru parlamentarii Uniunii nu este chiar atât de clar că acest text trebuie să treacă. Prin urmare aceştia vor vota conform propriilor convingeri.

"Este adevărat că votul din noiembrie de anul trecut la anumite secţii din străinătate a fost îngreunat din cauza proastei organizări, dar de ce nu a fost depusă această moţiune imediat după alegeri? Din punctul de vedere al realizării unui cadru legal care să uşureze votul în aceste secţii, dacă cineva este în culpă, atunci noi, Parlamentul, suntem acel cineva", a spus Marton Arpad.

 

UPDATE 11:40. Gorgiu: A fost o greşeală să ne încredem în Victor Ponta în 2012. Le cer scuze românilor

Copreşedintele liberalilor Alina Gorghiu a afirmat vineri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că a fost o greşeală a PNL să aibă încredere în 2012 în premierul Victor Ponta şi le-a cerut scuze românilor pentru că liberalii au susţinut la acea dată Guvernul.

"Simt nevoia să cer astăzi scuze în Parlamentul României, locul faptei. Da, a fost o greşeală nesăbuită să avem încredere în acest premier şi o greşeală a PNL. Nu am crezut niciodată că un om tânăr poate să meargă să desfiinţeze dreptul de vot al românilor. Eu le cer scuze, dle prim-ministru, fiindcă v-am ajutat să deveniţi ceea ce sunteţi astăzi şi cred că este cazul să vă cereţi scuze şi dvs pentru români, pentru cei cărora le-aţi blocat dreptul de vot, din ţară şi din diaspora", a spus Gorghiu, în plenul Parlamentului.

 

UPDATE 11:27. Ponta: Va veni timpul când Opoziţia îşi va da seama că e "o mare greşeală" ca un guvern să fie schimbat de un procuror

Premierul Victor Ponta le-a transmis vineri parlamentarilor Opoziţiei că "va veni timpul" când îşi vor da seama că e "o mare greşeală" ca un guvern să fie schimbat de un procuror.

"Nu acuz Opoziţia de faptul că nefiind în stare să dea jos Guvernul aşteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau să vă spun un lucru şi mi-e teamă că o să mă citaţi în viitor: dacă dumneavoastră credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voinţa unui procuror, cred că este foarte grav, cred că este o mare greşeală şi cred că va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru", a spus Ponta.

 

UPDATE 11:15. Senatorul liberal Viorel Badea a citit moţiunea în plen

Senatorul liberal Viorel Badea a citit vineri, în plenul reunit al Parlamentului, moţiunea de cenzură intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!".

Liberalii solicită în moţiune retragerea încrederii Guvernului. Potrivit PNL, "Guvernul Ponta a încălcat Constituţia şi a săvârşit abuzuri inimaginabile". "Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageţi încrederea acestui Guvern este faptul că şi-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democraţie", susţin semnatarii moţiunii de cenzură, indicând dreptul la vot.

"Există comunităţi cu mii de români, acestor comunităţi avem obligaţia de a le oferi o soluţie de vot la distanţă, pentru că fiecare dintre ei este preţios şi are dreptul de a vota, indiferent că se găseşte în insulele Canare, în Haifa, în Dallas sau în Cape Town (...). Ne aflăm în faţa unei decizii importante, a cărei miză ţine de acordarea unei şanse sau nu democraţiei din România", se arată în moţiune.

 

UPDATE 11:03. Crin Antonescu: Am venit de teamă să nu scape Guvernul la un vot

Crin Antonescu a ajuns și el la votul din plenul Parlamentului pentru a vota împotriva lui Victor Ponta și pentru moțiunea PNL. El a declarat ca a venit pentru ca Guvernul sa nu scape la un vot. ”Am venit de teamă să nu scape Guvernul la un vot. O moțiune, chiar dacă trece sau nu, își are rostul. Verifică și forța opoziției și ce susținere are Guvenrul. Acest Guvern trebuie să cadă, nu pentru că nu avem o lege a votului pentru Diaspora, că nu e vina Guvernului, ci pentru că refuză să facă alegeri în România.”, a declarat Antonescu.

 

UPDATE 10:42. Tăriceanu: Nu există nicio legătură între demisia lui Ioan Rus şi moţiunea de cenzură

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, la Parlament, că în opinia sa nu există nicio legătură între demisia lui Ioan Rus din funcţia de ministru al Transporturilor şi moţiunea de cenzură. 

"N-aş lega una de alta. Sunt lucruri complet separate", a răspuns Tăriceanu întrebat cum vede plecarea lui Ioan Rus de la Ministerul Transporturilor cu o zi înainte de votarea moţiunii de cenzură. 

Parlamentul dezbate şi votează vineri moţiunea de cenzură iniţiată de PNL intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!". Sunt prezenţi 364 de deputaţi şi senatori iar în sală se află şi premierul Victor Ponta şi membrii Cabinetului său.

 

UPDATE 10: 26. Ponta a părăsit plenul Camerei Deputaților în momentul în care a început citirea moțiunii de cenzură

Victor Ponta a părăsit plenul Camerei Deputaților în momentul în care a început citirea moțiunii de cenzură.

Înainte de începerea ședinței, Victor Ponta a spus că are emoții, deși joi seara zicea că nu există nicio șansă ca moțiunea să treacă.

 

UPDATE 10:20. A început şedinţa în care se dezbate moţiunea

Şedinţa de plen comun a Parlamentului, în care se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!", a început la ora 10: 20. 

Sunt prezenţi 364 de deputaţi şi senatori, iar în sală se află şi premierul Victor Ponta şi membrii Cabinetului său.  . Pentru a trece, moţiunea trebuie să întrunească 278 de voturi favorabile.

 

Joi, Rovana Plumb a anunțat că parlamentarii social democrați vor fi prezenţi, vineri, la moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului, dar nu vor vota. Și UNP a anunțat că nu va vota moțiunea inițiată de liberali. "Din respect pentru Parlament, PSD va fi prezent în sală, dar nu va vota. Este treaba opoziţiei să strângă numărul necesar de voturi", a declarat,  Rovana Plumb.

În schimb, deputaţii neafiliaţi Mihaela Stoica, Virgil Guran, Remus Cernea, Petru Movilă și Viorel Blăjuț au anunţat, joi, că vor vota în favoarea moţiunii de cenzură iniţiată de PNL. Parlamentarii au anunțat că au luat această decizie în urma afirmațiilor jignitoare ale lui Ioan Rus cu privire la românii care lucrează în străinătate.

"Voi sancționa, votând moțiunea de cenzură, și jignirile pe care un ministru al Guvernului PSD, respectiv Ioan Rus, le-a adus celor trei milioane de români plecați în străinătate, dar și soțiilor și copiilor lor rămași în țară. Ioan Rus și șeful său, Victor Ponta, au aceeași atitudine ostilă față de românii din străinătate, pe care nu s-au sfiit să o declare și public. Ioan Rus a plecat azi. Mâine trebuie să plece și Victor Ponta", spune Mihaela Stoica.

Și deputatul social-democrat Gheorghe Roman a anunţat, joi, pe pagina sa de Facebook, că a demisionat din PSD şi că va susţine moţiunea de cenzură iniţiată de PNL. "Doresc să vă fac cunoscut că am decis să susţin moţiunea iniţiată de PNL. Am luat această decizie având în vedere voinţa oamenilor din Mediaş, din judeţul Sibiu, exprimată cu ocazia votului din noiembrie 2014, cand au votat cu o majoritate covârşitoare pentru preşedintele Klaus Iohannis. În consecinţă, mi-am dat demisia din PSD. Imi doresc ca gestul meu să fie înţeles de medieşeni", precizează deputatul Gheorghe Roman pe pagina sa de socializare.

Moţiunea de cenzură inititulată “Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.

În timp ce Alina Gorghiu s-a arătat încrezătoare că moțiunea va trece, Vasile Blaga a declarat că, ”calculul matematic” nu este în favoarea liberalilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea ar trebui să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor, iar, în acest momnet, matematic, PNL nu a reuşit să adune aceste voturi.

Mai mulți deputați din PSD, dar și deputați neafiliați au anunțat, vineri, că vor vota pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iun, 19:55
Mihail Nica
MOTIUNE
SUNT DE ACORD CU PONTA CAND AFIRMA: " dacă credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să se schimbe prin voinţa unui procuror este grav, este o mare greşeală" , cum si el trebuie sa fie de acord cu mine cand afirm : UN CORUPT TREBUIE ARESTAT DE PROCURORI SI TRIMIS IN JUDECATA CHIAR DACA ESTE PRIM MINISTRU
13 iun, 09:49
Dan Horea
??
trebuie arestat? adica orice acuzatie sa fie insotita de arestare? dumneata ai vreo farama de bun simt, macar de forma?
12 iun, 13:50
cetatean
PLAGIATORUL MINCINOS
ATITUDINEA NOASTRA LE-A PERMIS ACESTORA SA FIE ASA. DACA NI SE SPUNE SA NU MAI MANCAM NU NU MAI MANCAM, DACA NI SE SPUNE SA NU MAI BEM APA, CA NU ESTE LEGAL, NOI MURIM DE SETE. ASA SPUNE LEGEA,. LEGEA PE CARE EI O FAC DOAR PENTRU EI. LEGEA TREBUIE FACUTA DE NOI NU DE EI . CE AR TREBUI SA NI SE MAI INTAMPLE SA FACEM NOI LEGEA?????????????????? ESTE ADEBVARAT CA GOLANI SUNT TOTI DAR CUM A INSTALAT ACEST INDIVID PONTA DICTATURA FASCISTA CRED CA NU A FACUT-O NIMENI. FACE ACUM CA SI LA ALEGERI CAND NU AVEAI VOIE NICI SA TE UITI UNUL LA ALTUL IN CONDITIILE IN CARE S-A DOVEDIT CAT AU FURAT ACESTIA CATE LEGI AU SCHIMBAT IN TIMPUL ALEGERILOR, NICI O PERSOANA POLITICA( DOAR VARANUL IL POATE INTRECE) NU A SFIDAT CETATENII SI BUNUL SIMT MAI MULT DECAT ACEST MINCINOS. DE FURAT AU FURAT CU TOTII DAR LOCUL INTAI LA NESIMTIRE IL ARE TOT PSD. NESIMTITI.
12 iun, 13:16
cristina arhanghel varanu
se spune prin oras ca premierul Moldovei o are si mare si mica..
adica demnitatea si nesimtirea
la noi,la pesedisti,e invers...
12 iun, 12:03
dan sultanescu
Liberalul Ludovic Orban a comentat decizia parlamentarilor de la putere de a se abține de la vot: „În mod evident decizia PSD, UNPR, dar și PC de a sta in bănci este o decizie care descalifică definitiv conducerea PSD și UNPR. Să stai ca oile în staul este cea mai mare umilință„, potrivit HotNews.ro.
12 iun, 12:39
ion rus
premier penal,mars la tribunal
licenta poetica
12 iun, 12:50
Acneea Popa
am inteles ca ciobanul Victor voteaza,oitele nu
sunt pudice

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ