ANALIZĂ. Ce spun parlamentarii despre introducerea în Constituţie a noţiunii de familie compusă din femeie şi bărbat

| 11 ian, 15:39

Demersul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de a stabili constituţional ca familia să fie formată strict dintre bărbat şi femeie a generat o dezbatere uriaşă în societatea românească. Obiectiv.info a stat de vorbă cu mai mulţi deputaţi din cadrul Comisiei pentru sănătate şi familie, comisie care s-ar ocupa cu demersul Bisericii, în cazul în care acesta va ajunge în Parlament.

Acest demers, dacă va avea şanse de succes, ar face ca în România căsătoriile între persoane de acelaşi sex să fie imposibile într-un viitor apropiat. Într-un sondaj realizat de publicaţia Gândul.info şi care cuprinde peste 13.000 de voturi, 65% dintre români s-au exprimat în favoarea propunerii BOR de modificare a Constituţiei ca familia să însemne doar uniunea dintre bărbat şi femeie.

Cadru

În Constituţie, la articolul 48 se stipulează ca familia "se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". Dar nu se afirmă nimic despre identitatea soţilor, astfel că acest lucru este interpretabil, consideră BOR. Într-adevăr, o căsătorie între doi bărbaţi sau două femei nu intră în contradicţie cu textul constituţional.

În Codul Civil există însă o prevedere directă, care arată că uniunea familială se realizază între bărbat şi femeie. În Capitolul VI, secţiunea 3, articolul 259, punctele 1 şi 2 afirmă următoarele:

(1) Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.

(2) Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.

Totuşi, acest lucru nu este stipulat în Constituţie, iar BOR doreşte această schimbare la cel mai înalt nivel.

Semnături

În virtutea acestui fapt, dacă BOR strânge numărul necesar de semnături pentru modificarea Constituţiei, pasul următor va fi ca această iniţiativă să ajungă în Parlament. Rămâne, astfel, la latitudinea parlamentarilor de a susţine această propunere, de a iniţia un referendum naţional prin care românii să-şi exprime opinia despre această modificare constituţională. Iar această etapă este decisivă, întrucât parlamentarii pot susţine sau respinge această propunere. Din acest motiv, Obiectiv.info a realizat un scurt sondaj în rândul parlamentarilor pentru a vedea cum se poziţionează aceştia.

CITESTE SI: Sfântul Sinod al BOR ar putea lua în discuție inițiativa mitropolitul Banatului privind familia creștină

Focalizarea noastră a fost pe deputaţii din cadrul Comisiei pentru sănătate şi familie, comisie care s-ar ocupa cu demersul Bisericii, în cazul în care acesta va ajunge în Parlament.

Opinia deputaţilor

Ca o primă concluzie, deputaţii consultaţi de Obiectiv.info au declarat că susţin un astfel de demers, chiar dacă este vorba despre parlamentari liberali sau din gruparea social-democrată. De altfel, unii dintre aceştia au şi semnat petiţia BOR. În acelaşi timp însă, există şi o temporizare: unii deputaţi sunt de acord cu această iniţiativă, o susţin, dar nu au declarat direct şi că o vor vota. Mai exact, vor întâi să vadă textul propunerii, textul cu care ajunge în Parlament, înainte de a-şi da girul. Dar, în principiu, sunt de acord cu această idee.

De altfel, drumul este destul de lung, trebuie strânse semnăturile întâi, apoi trebuie date unor parlamentari care să susţină această iniţiativă.

“Dacă vor strange semnăturile, trebuie înaintate unor parlamentari, care le vor propune ca iniţiativă legislativă. Nu ştiu care este opinia colegilor mei, pot să vă spun propria opinie. Mi se pare îndreptăţită doctrina creştină ca familia formată dintre bărbat şi femeie să fie susţinută. Dar nu pot să-i condamn pe cei care au alte gânduri. Opinia mea e că trebuie susţinută familia creştină. Sunt pentru familia creştină. Dar nu cred că se va ajunge până la modificarea Constituţiei. Trebuie însă să convingem lumea că acesta e lucrul cel mai corect, aceasta e celula de bază a societăţii. Biserica trebuie să explice cum am apărut pe pământ. Totuşi, dacă se va ajunge la schimbarea Constituţiei, acest lucru va conduce şi la un referendum, pentru că trebuie să lăsăm populaţia să decidă. Dacă va ajunge în Parlament, nu ştiu dacă aş vota-o, dar aceasta e părerea mea, trebuie susţinută familia creştină”, a declarat, pentru Obiectiv.info, Graţiela Gavrilescu, deputat ALDE.

CITESTE SI: Remus Cernea propune impozitarea afacerilor derulate de Biserici

Cererea BOR

Aparent surprinzător, o opinie mai rigidă este susţinută de un reprezentant al PNL, care a declarat că a semnat chiar şi cererea BOR. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consfinţită dintre un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. Acesta a fost mereu punctul meu de vedere, nu l-am schimbat. Am semnat şi eu petiţia la preotul de parohie”, a declarat, pentru Obiectiv.info Grigore Crăciunescu, deputat PNL.

În schimb, o părere mai echilibrată vine de la deputat PSD. Călin Potor este de acord cu propunerea BOR, dar, în acelaşi timp, scoate în evidenţă şi faptul că trebuie respectate şi drepturile minorităţilor sexuale. Din acest motiv, accentul cade pe textul propunerii, el e fundamentul.

„Noi am mai avut discuţii de acest gen, mai ales când a venit vorba de adopţii. Important e să văd ce scrie în propunere, trebuie să văd termenii. S-ar putea sa fie o chestie normală. Trebuie citit rând pe rând, sunt de acord ca familia să fie compusă din soţ şi soţie, dar în egală măsură nu poţi tăia drepturile. Faptul că Biserica face ceva de genul ăsta nu e un lucru rău. Regula trebuie să rămână ca familia să fie compusă din bărbat şi femeie, aşa e norma. Dar, probabil, BOR mizează şi pe un patriotism local. Vor sa intre si pe patriotism local”, este de părere Călin Potor, deputat PSD.

În orice caz, acesta susţine că o astfel de iniţiativă nu va întâmpina opoziţie de la structurile europene, aşa cum s-a vehiculat până acum.

„În ceea ce priveşte modul în care UE ar privi un astfel de demers, nu cred că ar face ceva. Multe legi, chiar dacă inspirate din UE, le-am adaptat la ţara noastră. Oamenii încă trăiesc în România”, concluzionează Potor.

CITESTE SI: Patriarhul Daniel: Anul Nou civil ne cheamă la sfințirea timpului

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 ian, 23:42
Dorina
Munca la domiciliu
Un proiect minunat! Daca pana acum nu ai reusit sa-ti indeplinesti cel mai drag vis, e timpul sa reinvii speranta! Acum exista acest proiect in care se implica deja foarte multi oameni, cu rezultate excelente. Suntem in plina ascensiune si vei da tot timpul peste noi, asa ca alatura-te noua acum si incepe sa castigi si tu bani, la fel cum deja au castigat si alti oameni! Cere acum detalii mai multe la adresa de email: [email protected]
12 ian, 10:45
Stick
Asa trebuie...
Familia = uniunea dintre un barbat si o femeie. Uniunea dintre doi barbati sau doua femei NU TREBUIE SA SE NUMEASCA FAMILIE, ci altcumva...sa-i gaseasca un alt termen....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ