Lesa în care Vanghelie îl ținea pe Geoană în perioada 2005-2009 nu s-a rupt

| 28 noi, 2014

Victoria de la Congresul din 2005 obținută de Mircea Geoană în fața lui Ion Iliescu a fost posibilă grație jocurilor de culise puse la cale de același tandem Geoană-Vanghelie, cu Marian Vanghelie în prima linie.

Şedinţa Comitetului Executiv Național al PSD de joi s-a încheiat cu o serie de decizii care au luat prin surpindere opinia publică, mai cu seamă din cauza votului care a consemnat excluderile lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova. În realitate, însă, vorbim de mult zgomot pentru nimic. Cei care au fost dați afară din partid nu au fost nici pe departe victimele unei răzbunări sau răfuieli politice, așa cum s-a tot acreditat fie de o parte a presei, fie chiar de cei care au fost excluși.

Citeşte şi: Geoană iese la ATAC: Cheamă social-democraţii din liniile 2 şi 3 să-l schimbe pe Victor Ponta

Excluderile nu au survenit fiindcă cei trei, dar mai cu seamă Mircea Geoană și Marian Vanghelie, ar fi acționat constructiv în raport cu partidul din care făceau parte. Ba dimpotrivă. Fostul președinte social-democrat și-a făcut un titlu de glorie din a ataca frecvent partidul, frustrările pierderii șefiei PSD în 2010 lăsând urme adânci în cazul lui Mircea Geoană. De cealaltă parte, Marian Vanghelie, trecut în planul secund după ce Victor Ponta a preluat conducerea PSD, a sabotat constant partidul, iar cel mai elocvent argument în acest sens este neimplicarea sa în campania recent încheiată.

Desigur că nimic nu este întâmplător, iar faptul că tandemul Geoană-Vanghelie a fost exclus din PSD este lesne de explicat. Legătura ombilicală dintre cei doi nu mai trebuie demonstrată. În timpul mandatului lui Mircea Geoană la șefia PSD, Marian Vanghelie a fost unul dintre cei mai influenți lideri. Inclusiv victoria de la Congresul din 2005 obținută de Mircea Geoană în fața lui Ion Iliescu a fost posibilă grație jocurilor de culise puse la cale de același tandem, cu Marian Vanghelie în prima linie.

Citeşte şi: Cum descrie CTP scandalul din PSD. Pe cine vede el câştigător al disputei din partid

Iarăși, nu întâmplător cuplul Geoană-Vanghelie s-a reactivat critic la adresa conducerii actuale a PSD imediat după înfrângere din scrutinul prezidențial. Miza a fost evident aceea de a profita de momentul de slăbiciune, de a specula cinic vulnerabilitățile și de a forța o preluare a puterii în PSD. Adică un scandal intern, ultimul lucru de care ar fi avut nevoie PSD la acest moment.

Asocierea de politică și de imagine Geoană-Vanghelie este însă o stratagemă cum nu se poate mai proastă pentru fostul președinte al PSD. În tentativa furibundă de a juca din nou un rol central în partid, Mircea Geoană a plecat la război cu unul dintre cele mai controversate personaje de pe scena politică, tactică ce nu îi poate aduce decât enorme deservicii.

Citeşte şi: Vanghelie: Nu a fost nimic, a fost o execuţie / Şova e în greţuri cu domnul Dragnea / Suntem nebuni?

Nu în ultimul rând, declarațiile de ieri ale lui Marian Vanghelie, care nu a ezitat să avanseze inclusiv scenariul creării unui nou partid de stânga, care ar urma să capteze membri din actualul PSD, sugerează că edilul de le sectorul 5 are un plan, iar pentru aceasta l-a scos la înaintare pe pionul Mircea Geoană. Șansele ca un tandem cel puțin comic Geoană-Vanghelie să inventeze un partid credibil pe zona de stânga a eșichierului politic tind vertiginos spre zero. Fiindcă până una alta, un personaj perimat precum Marian Vanghelie și un lider cu vocația eșecului precum Mircea Geoană nu pot aduna în jurul lor nici măcar o mână de oameni, ce să mai vorbim despre o masă critică necesară înființării unui nou partid.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 noi, 2014
cantautor
ghita-iliescu 0-1(scor pauza)
28 noi, 2014
distribuitor lese
am realizat 2 modele de lese pe care le-am livrat in 2005
una dlui Geoana si una dlui Ghita
lesa Vanghelie-Geoana,auzim ca nu s-a rupt..
concluzionam ca si lesa Ponta-Ghita rezista
asteptam comenzi de lese
28 noi, 2014
Mirela Palada
jurnalista Sorina Matei scrie, intr-un articol de pe blogul sau, ca "potrivit mesajelor interne ale PSD, in participarile publice de astazi (vineri -n.r.) ale liderilor PSD - aparitii in emisiuni televizate sau participari la radio, precum si in comunicarea online pe retelele de socializare, toti membrii partidului trebuie sa se informeze de pe Romania TV, Economica.net si de pe siteul oficial al lui Victor Ponta.

O singura referire vizeaza si o informatie din revista Capital pe care PSD o prezinta sub titlul: "Romania e pe val! PIB-ul va creste in ritm accelerat".

Mesajele interne ale PSD cuprind astfel nu mai putin de doua referiri la informatiile de pe siteul televiziunii Romania TV controlata de Sebastian Ghita, una de pe siteul Victorponta.ro si una de pe siteul Economica.net, parte a grupului media controlat tot de Sebastian Ghita, scrie Sorina Matei, jurnalist B1 TV.

Informatia pe care reprezentantii PSD trebuie sa o prezinte publicului de pe portalul Economica.net face referire la o declaratie a ministrului delegat pentru IMM, Florin Nicolae Jianu.

Potrivit unei investigatii Rise Project, "ministrul Florin Jianu este implicat in reteaua de spalare de bani anchetata de procurorii DIICOT in dosarul Cosma- Pavaleanu". Jurnalistii Rise Project sustin ca "tehnocratul pretinde ca lucreaza la "crearea viitorului cadru economic european" si ca lupta impotriva evaziunii fiscale, dar fima lui este urmarita penal pentru spalare de bani si evaziune intr-un caz de crima organizata in care sunt implicati oameni - cheie din PSD, principalul partid de guvernamant".
28 noi, 2014
Stefan Asavului
Iliescu-Ghita
meci pentru PSD
biletele se gasesc la organizatiile PSD diaspora
meci transmis pe A3+RTV
28 noi, 2014
ferenczi ioan
misteaux.....
Marian Vanghelie, proaspat exclus din PSD, a declarat vineri ca presedintele executiv Liviu Dragnea "a crezut ca facem (n.r. PSD) ca la referendum si castigam". Vanghelie sustine ca la referendum ar fi fost vorba de o frauda la vot, atunci Liviu Dragnea a propus "sa facem (n.r. PSD) o suveica" a precizat Vanghelie.

"Ce a vrut Dragnea? - Sa facem o suveica ca la referendum sa castigam alegerile cu primarii. I-au bagat si pe primari in incurcaturi cu ametelile lor", a spus Vanghelie.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ