Traian Băsescu nu mai poate vorbi despre Justiţie

| 19 iun, 2014

După mai multe zile de zvonuri, miercuri seară, au fost făcute publice înregistrările audio-video din care rezultă că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare şi că şeful statului ar fi ştiut despre acest demers. Cele şase materiale audio-video reprezintă înregistrări ambientale în care Mircea Băsescu negocia cu fiul lui Bercea eliberarea tatălui său.

Ele au fost difuzate de postul de televiziune Antena 3 în prezenţa avocatului Pavel Abraham, apărătorul lui Bercea. Abraham a afirmat că familia lui Bercea Mondialul a decis să facă publice înregistrările în contextul unor "suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legată de plângerea pe numele lui Mircea Băsescu.

Apoi a venit răspunsul lui Traian Băsescu, care după mai multe săptămâni de tăcere a ieşit joi la prânz pentru a încerca să dea o explicaţie. Astfel, domnia sa a dat asigurări că nu va face niciun fel de intervenție la nicio instituție a statului pentru a-l proteja pe fratele său, arătând că în cazul în care acesta a săvârșit ceva ilegal va trebui să răspundă în fața legii: "Este major, este responsabil pentru faptele lui și dacă a săvârșit ceva ilegal va trebui să răspundă ca orice cetățean al României în fața legii. Eu nu-l acuz, dacă îl va acuza cineva aceasta va fi justiția. Lucrul pe care îl acuz deocamdată este anturajul în care a intrat".

În realitate, întreg scandalul, la fel ca şi răspunsul complet neinspirat al şefului statului, demonstrează relaţia deloc normală existentă între Traian Băsescu şi Justiţia din România. De fiecare dată când în ultimii ani şeful statului a avut nevoie de un argument împotriva adversarilor săi politici, liderul de la Cotroceni s-a folosit de apelul la independenţa justiţiei. Orice persoană publică care ridica semne de întrebare în legătură cu implicarea puterii de la Cotroceni în aumite anchete era automat catalogată de către preşedinte ca un adversar al independeţei Justiţiei.

În ciuda declaraţiilor că între consolidarea justiţiei şi reflexul de a-şi apăra fratele, liderul de la Cotroceni alege prima opţiune, Traian Băsescu şi-a pierdut şi ultima urmă de credibilitate pe care o mai avea în raport cu problema unei justiţii independente. Având în vedere nivelul de implicare al fratelui său în toată afacerea, nici măcar tonul dojenitor la adresa fratelui său nu mai are ce beneficii de imagine sau credibilitate să îi aducă. Chiar dacă se va dovedi că Traian Băsescu nu a avut nimic de a face cu afacerile oneroase desfăşurate de Mircea Băsescu, este deja prea târziu pentru ca şeful statului să mai salveze aparenţele.

În final, dincolo de semnele de întrebare pe scandalul Mircea Băsescu – Bercea Mondialul le ridică în legătură cu implicarea preşedintelui în respectivul dosar, ceea ce rămâne este măsura impocriziei de care Traian Băsescu a dat dovadă în tot acest timp. Acum, când se dovedeşte că fratele său este un traficant ordinar de influenţă pe bani grei pentru interlopii cu care s-a încuscrit, singurul lucru decent pe care Traian Băsescu mai poate să îl facă este să renunţe la a ne mai da lecţii despre Justiţie de la înălţimea pupitrului prezidenţial.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 iun, 2014
ladislau
Stefan ionescu , se vede ca mananci la troaca varanului .....esti manjit si plin de ura pe Basescu , ca toti penali si corupti din Guvernul Romaniei !!!!!!!!!!!!
Ciuma Rosie !!!!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ