A primit Ghețea ce merita?

| 26 feb, 2014

Că în România nu a existat un CEC-gate sau, cum doriți, Nana-gate, se poate explica doar prin gradul de înapoiere și incultură politică a țării noastre.

Acum, când la nici patru luni după ce Traian Băsescu a recunoscut că a l-a sunat pe Daniel Chițoiu pentru a cere păstrarea lui Radu Ghețea în funcția de conducere a Casei de Economii și Consemnațiuni (CEC) Bank, ministrul de Finanțe însuși este luat în vizorul anchetei penale a DNA, amplificând speculațiile conform cărora se încearcă reducerea acestuia la tăcere sau cel puțin ”răzbunarea” pentru dezvăluirile făcute.

Radu Ghețea nu avea alt ”merit”, să reamintim, decât acela că CEC Bank, din postura sa de bancă de stat, a acordat în tot anul 2013 un singur credit agricol, notăriței Ioana Băsescu, fata cea mare a președintelui Băsescu. Creditul, în valoare de un milion de euro, s-a acordat deci preferențial, după toate aparențele, fiind logic mult prea greu de justificat de ce banca nu a acordat pentru cel puțin un an credite similare și altor persoane, fără grade de rudenie cu președintele țării. Ca o circumstanță agravantă, presa a consemnat și că CEC Bank a procedat în contradicție cu procedurile și uzanțele bancare ce impun subevaluarea garanției oferite, din rațiuni de siguranță financiară. În cazul Ioanei Băsescu, lucrurile au stat exact pe dos: în eventualitatea în care fata președintelui nu ar putea achita creditul, CEC Banc ar fi nevoită să valorifice o proprietate supraevaluată din start, fiind deci în imposibilitatea de a-și recupera integral creditul acordat. Moșia de la Nana, prin amabilitatea serviabilului Ghețea, este o afacere din care Ioana Băsescu nu poate ieși în pierdere, orice s-ar întâmpla. Pierderea potențială adusă băncii de stat, ar fi în situația cea mai rea egală cel puțin cu diferența dintre valoarea supraevaluată și valoarea la care s-ar putea valorifica proprietatea la o licitație liberă.

Consecința directă a acestui scandal a fost ciocnirea politică dintre ministrul Chițoiu și Victor Ponta, pe de o parte și Traian Băsescu, pe de cealaltă. Șeful guvernului USL l-a acuzat pe președintele Băsescu de trafic de influență, iar ministrul de Finanțe Chițoiu a subliniat că respectiva creditare nu este singura problemă a domnului Ghețea în fruntea CEC Bank: ”Din analizele instituțiilor care au atribuții legale în asemenea chestiuni- Curtea de Conturi și BNR, dar și analizând indicatorii raportați lunar de CEC s-a constatat că banca stagnează. Și nu numai că stagnează, dar în privința unor indicatori este chiar pe descreștere. Față de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat de AGA și propus chiar de conducerea executivă a băncii, constatăm că de la lună la lună rata profitului, volumul de creditare, creditele neperformante au evoluții tot mai negative. Dl președinte (Ghețea n.red.) cred că v-a prezentat situația băncii- că așa mi-o prezintă și mie de fiecare dată când mă întâlnesc cu dânsul- ca având un trend pozitiv, că banca e pe creștere, că totul e bine... Dar dacă ne uităm pe rapoarte, vedem că banca nu merge așa cum v-o prezintă dl președinte Ghețea în tabele și în cifre”, sublinia Chițoiu încă din luna decembrie a anului trecut. Semnalul de alarmă referitor la Ghețea a fost unul major. Bancherul de stat nu a fost acuzat numai de management prost ci și de deturnarea adevărului în ceea ce privește situația CEC Bank. Acest detaliu este important pentru că justifică pe deplin, în opinia noastră, inițierea procedurilor de demitere a lui Radu Ghețea.

Chițoiu nu a mai apucat să-l demită pe Ghețea, fiind victima politică colaterală a schismei survenite în USL. Premierul Victor Ponta a preluat însă interimatul la Finanțe și a pus punct carierei lui Ghețea în fruntea CEC Bank. Măsura se justifică, după cum spuneam, dar mulți încă nu au o perspectivă corectă asupra acesteia, considerând că liberalul Chițoiu n-ar fi avut curajul să execute demiterea celui care i-a aranjat creditul Ioanei Băsescu. Premierul Victor Ponta a detaliat, însă, cât se poate de clar că, din punctul său de vedere, demiterea a fost consecința logică și administrativă simplă a unui demers inițiat de Chițoiu. "Nu am discutat cu domnul Gheţea. Eu nu pot şi nici nu doresc să încalc legea, eu nu demit sau numesc persoane în funcţie. Eu aprob o procedură pe care domnul Chiţoiu a iniţiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, aşa cum există şi în alte bănci şi în alte societăţi, după care reprezentanţii în AGA şi în CA vor desemna conducerea", a subliniat primul-ministru Victor Ponta.

Cu toate aceste precizări, demiterea lui Ghețea de la CEC apare ca justificată și, totuși, cu greu putem afirma că s-a făcut cu adevărat dreptate. În orice democrație civilizată un asemenea scandal, cu astfel de implicări la vârf, ar fi provocat demisia președintelui statului. Să privim doar spre Spania, cu câtă luciditate și cât de imparțial se anchetează un membru al familiei regale.

Prin comparație, în România președintele este bine merci, ba chiar se scapă în direct la televiziune, afirmând că și-a cumpărat moșia de la Nana. În paralel, guvernatorul BNR, a cărui expertiză garantează constatările de bad management la adresa lui Ghețea este atacat politic de președintele Băsescu. Iar impertinentului Chițoiu DNA pare să-i pună un ditamai călușul penal cerând anchetarea sa pe repede înainte pentru abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat în dosarul ASF – Carpatica. Unde dai și unde crapă...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 feb, 2014
goPonta4President
am invins!!!
Tariceanu a spart PNL-ul...
PNL-ul mic il luam la guvernare..
cei 30 de parlamentari ai lui sunt bineveniti in menajeria noastra...
Luam si UDMR-ul cel mare...
Minunata lovitura de teatru...
regia:ala micu
scenariu:ala mare,varanul...
interpret:Tariceanu,fost copil vitreg de securist cu acte...
26 feb, 2014
cantautor
Udmr-ul continua incalzirea pentru guvernare...
Tariceanu,cel cu papionul pe stanga,doreste in USL
Vrea un partid nou cu cele 5 neveste...
Antonescu ramane perplex...
Voiculescu se bucura...
7,5 milioane de oameni se bucura...
Basescu a fost invins...
Ii expira mandatul...
Ce discutam noi:nu regionalizare,descentralizare,constitutie,probleme in guvern?
Ghetea....un om...o functie..deci nimic
Romania:economie,stabilitate,coerenta,inteligenta..
Pai astea sunt subiecte?Nu...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ