Crin Antonescu se pregătește de compromisuri care compromit

| 26 feb, 2014

După aproape trei săptămâni de atacuri aproape zilnice la adresa premierului Victor Ponta, a PSD, a UNPR și a PC, Crin Antonescu a dat lovitura finală USL.

 

”Alianţa politică USL, care a fiinţat trei ani şi douăzeci de zile, a avut un sens atâta vreme cât măcar liberalii au putut spera că obiectivele, principiile, lucrurile pe care le-au promis oamenilor sunt urmărite şi că toată lumea are intenţia de a le atinge. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe şi ca atare mi s-a părut onest, mi s-a părut cinstit să nu prelungim un festival de ipocrizie, să nu prelungim o nesfârşită aruncare de responsabilitate de la unii la ceilalţi şi să avem noi curajul să constatăm ceea ce este categoric adevărat din perspectiva noastră şi anume că Uniunea Social Liberală nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate (...) Noi am fost însă puşi în situaţia de a simula continuarea acestui proiect, acceptând compromisuri inacceptabile, de a vorbi despre construcţia frumoasă a USL, în vreme ce am constatat, fără putinţă de tăgadă, că Victor Ponta şi PSD nu mai au nici un  fel de ezitare în tentativa de a transforma USL în PSD-ul anilor 2000-2004”, a spus Crin Antonescu, încercând astfel să explice decizia retragerii miniștilor liberali din guvern și trecerea PNL în opoziție.

O primă observație care se cuvine a fi făcută în legătură cu această declarație este că președintele PNL nu a făcut nici măcar o singură referire concretă la subiectul instalării lui Klaus Iohannis în funcția de vicepremier, deși, dacă este să judecăm conform declarațiilor anterioare venite dinspre liberali, acesta ar fi făst mărul discordiei din USL. În schimb, liderul PNL a adus tot soiul de acuzații generale foștilor săi parteneri de alianță, demonstrând astfel că tot scandalul pe care l-a făcut pentru a-l impune pe primarul Sibiului pe un post cu atribuții diferite de cele care reveneau până acum vicepremierului PNL nu a fost în realitate decât un pretext cusut cu ață albă.

Cea de-a doua observație este legată de afirmația lui Crin Antonescu cu privire la faptul că PNL ar fi fost pus în situația de a accepta ”compromisuri inacceptabile” de către partenerii de guvernare. Or, această afirmație este de-a dreptul hilară, dacă punem față în față atitudinea concesivă manifestată de premier și USD până în ultima clipă, cu provocările constante și jignirile lansate dinspre tabăra liberală.

Este suficient în acest sens să fi urmărit apelul la dialog și responsabilitate lansat ieri după-amiază de premier, înainte ca Delegația Permanentă a PNL. "Vreau să îi numesc în funcţie pe toţi cei care sunt propuşi de PNL pentru funcţiile pe care le-am stabilit împreună şi pentru care am obţinut votul Parlamentului. Îmi doresc să lucrez cu domnul Iohannis ca ministru. Nu doresc şi nu vom revendica niciun fel de funcţie a PNL pentru PSD. Partenerul şi colegul nostru, Daniel Constantin, a renunţat la solicitarea de a fi vicepremier", a spus Victor Ponta, cu acest prilej. Altfel spus, liberalii obțineau tot ceea ce ceruseră, mai puțin instalarea lui Iohannis în funcția de vicepremier. Chiar să fi fost acesta un compromis atât de inacceptabil pentru Antonescu și PNL, încât să justifice ruperea celui mai de succes proiect politic al ultimilor ani?

În plus, trebuie remarcat că președintele Crin Antonescu invocă ideea unor așa-zise ”compromisuri inacceptabile” solicitate de către PSD, în același discurs în care lasă deschisă ușa pentru Băsescu și PDL.

Fiindcă ce altceva poate însemna solicitarea lui Crin Antonescu ca premierul să își prezinte demisia, dacă nu readucerea în jocul de putere a celui pe care 7,4 milioane de români l-au dorit plecat de la Palatul Cotroceni? În plus, să nu uităm că pentru a reduce nemulțumirea propriilor membrii de partid față de decizia ieșirii de la guvernare, președintele PNL a promis că formațiunea pe care o conduce se va întoarce la putere. ”Convingerea mea este că foarte curând, cel mai târziu la sfârşitul acestui an, vom reveni la guvernare”, a spus Crin Antonescu.

Or, asta presupune trei lucruri: primul este în mod evident ca Antonescu să ajungă președinte, ceea ce nu se poate întâmpla decât prin coalizarea voturilor dreptei, adică implicit și cu sprijinul lui Traian Băsescu. Al doilea, ca modificarea Constituției să nu se mai realizeze, iar liderul PNL, odată ajuns la Cotroceni, să beneficieze de aceleași prerogative constituționale în ceea ce privește nominalizarea premierului și dizolvarea Parlamentului de care a beneficiat și Traian Băsescu în 2009.

Ajungem astfel la cel de-al treilea element al strategiei lui Crin Antonescu. Forțarea reconfigurării unei noi majorități parlamentare. Or, în actuala configurație a Legislativului, reintrarea la guvernare a PNL nu poate fi realizată decât în două variante: fie într-o majoritate cu PSD, fie într-una cu PDL. Cum prima variantă cade din start, din moment ce peste noapte foștii aliați au devenit de-a dreptul de nesuportat pentru sensibilitatea lui Crin Antonescu, singura concluzie care se poate trage este că președintele PNL face referire la varianta constituirii unei majorități cu formațiunea condusă de Vasile Blaga.

Altfel spus, anunțând că partidul său se va reîntoarce la putere înainte de finalul anului, Crin Antonescu nu face decât să confirme că intenționează să se alieze atât cu Traian Băsescu și oamenii săi, cât și cu democrat-liberalii, cărora le lasă deschisă ușa nu doar la centru, ci și în teritoriu. Președintele PNL creionează astfel un compromis cu adevărat inacceptabil pentru electoratul care a avut încredere în el atunci când îl acuza pe Traian Băsescu de dictatură sau când vorbea despre PDL ca despre o forță politică de nefrecventat. Iar acest compromis îl compromite definitiv pe Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ