De ce este normală creşterea salariilor primarilor

| 26 feb, 2014

Criza politică generată de Crin Antonescu în USL care în cele din urmă a şi dus la ruperea coaliţiei de guvernare a eclipsat practic celelalte evenimente de pe scena politică. Poate că unul dintre cele mai importante proiecte care a trecut  de Camera Deputaţilor este cel legat de salarizarea personalului din educaţie, sănătate şi a aleşilor locali.

Astfel, Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014 - medici rezidenţi, personal didactic şi aleşi locali. Deputaţii au adoptat actul normativ cu 310 voturi pentru, 22 împotrivă şi 15 abţineri. Potrivit raportului Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea drepturilor salariale ale personalului bugetar pentru anul 2014, precum şi promovarea unor măsuri legislative prin care să se prevadă menţinerea unor măsuri fiscal-bugetare care şi-au încetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2013.

În pofida vizibilităţii mai degrabă reduse a temei, criticii de serviciu au luat în vizor inclusiv acest proiect, lansând tot felul de acuzaţii. Cea mai importantă este însă aceea conform căreia creşterea salariilor pentru aleşii locali ar fi o sinecură pentru aleşii din teritoriu, cu dedicaţie de la centru.

Dincolo de încercările de manipulare, trebuie spus că de aceste măriri vor beneficia în principal primarii şi viceprimarii de comună. Acum, şefii primăriilor rurale primesc lunar în jur de 2.000 de lei, ceea ce reprezintă o sumă derizorie în raport cu responsabilităţile lor. Astfel, creşterea salarială pentru aleşii locali este o dovadă de normalitate prin care sa repară una dintre marile nedreptăţi la care au fost supuşi primarii. Un alt efect pozitiv al acestui proiect este acela că viitoarea creştere a veniturilor îi va face pe primari mai puţin tentaţi în faţa tentativelor de mituire, deci, mai puţin coruptibili.

De asemenea, vorbim despre o măsură de echitate socială fiindcă nu este firesc ca un primar de comună să primească mai puţini bani decât o secretară, prin prisma responsabilităţilor care derivă din deţinerea unei asemenea funcţii. Prin urmare, cei care atacă măsura dau dovadă de mare ipocrizie.

Cu adevărat sfidător este că democrat-liberalii, adică cei sub guvernarea cărora salariile aleşilor locali au fostă tăiate, vin acum să atace un proiect care care face bine edililor. Ceea ce demontează definitiv acel mit conform căruia PDL ar fi fost cândva „partidul primarilor”. Un adevărat partid al primarilor nu i-ar umili pe aleşii locali. Iar acum când majoritatea USD repară această nedreptate, pedeliştii şi presa aservită Cotroceniului nu mai contenesc cu atacurile. O abordare ce denotă ipocrizie şi care devoalează adevărata faţă a formaţiunii lui Vasile Blaga.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ