De ce este PSD moștenitorul de drept al USL

| 26 feb, 2014

Cel mai de succes proiect politic din anii ’90 încoace, Uniunea Social Liberală, a trecut marți seară în neființă politică, după ce PNL a decis că își retrage miniștrii din cabinetul condus de Victor Ponta.

Hotărârea liberalilor nu înseamnă însă și decesul practic al Uniunii. Și nu pentru că protocolul său de înființare nu a fost încă denunțat în justiție, ci pentru că USL a însemnat încă de la bun început mai mult decât o simplă alianță politică. Ceea ce a adus împreună trei formațiuni, cărora li s-a adăugat ulterior și cea de-a patra, de orientări ideologice cu totul diferite, a fost nevoia unei alternative viabile și puternice la Traian Băsescu și regimul său.

România era într-un moment de cumpănă, în care populația gemea sub măsurile de austeritate impuse de guvernul girat de președinte, iar economia continua să se zbată în criză, sufocată de corupție și măsuri urechiste de așa-zisă relansare. Iar în acest context, cele trei formațiuni au decis să facă un gest de curaj și să treacă peste orice bariere ideologice pentru a îndepărta un regim care se dovedea a fi toxic pentru democrația românească și pentru români.

Electoratul a răsplătit din plin acest curaj, mai întâi la alegerile locale și apoi la cele parlamentare, unde i-a dat USL-ului o majoritate de aproape 70% pentru a guverna bine România și a o scoate din dezastrul economic și social în care o adusese Traian Băsescu. Și lucrurile au mers foarte bine, cel puțin pe partea de guvernare. În Legislativ însă, USL-ul a început să scârție și să dea rateuri, pe măsură ce s-au apropiat alegerile prezidențiale, iar Crin Antonescu, candidatul asumat oficial de Uniune pentru Președinția României, a început să piardă din vedere obiectivul fundamental pentru care se constituise aceasta.

Președintele PNL și-a făcut calculul că Traian Băsescu nu mai poate fi un adversar valid, de vreme ce este pe final de mandat. Ca urmare, Antonescu a decis, după aproximativ un an de zile de oscilații, să abandoneze cu totul lupta împotriva acestuia, uitând că în realitate, nu era vorba doar despre un om ci despre un regim complex, care se referă la încercări de subordonare a unor instituții la încălcări flagrante ale statului de drept, la clientelism politic și multe altele.

Iar cea mai bună dovadă în acest sens este chiar discursul de marți seară, în care Crin Antonescu a anunțat ruperea Uniunii. În aproximativ o oră, președintele PNL s-a referit aproape exclusiv la lupta împotriva PSD, la care a făcut referire directă de nu mai puțin decât de 22 de ori. În schimb, numele actualului șef al statului a fost pomenit de liderul liberal doar de două ori.

Devine astfel cât se poate de clar că președintele PNL a trădat nu doar proiectul politic al USL, ci și angajamentul principal pe care acesta s-a construit. Iar pe cale de consecință, continuatorul legitim al Uniunii și moștenitorul său devine PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 feb, 2014
cantautor
erata titlu:
"De ce este PSD moștenitorul de drept al PCR...."
scuze
Stefan Ionescu-ziarist

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ