Agenda digitală – deja implementată cu succes în România

| 01 noi, 2013

Învățământul românesc s-a înscris consecvent şi ireversibil pe calea progresului tehnologic, prin implementarea agendei digitale în majoritatra unităţilor de învăţământ. Şi nu sunt vorbe goale, ci fapte care vorbesc despre preocuparea Guvernului în a oferi elevilor din România şanse egale cu ale celorlalţi copii din statele Uniunii Europene.

Planurile privind “digitalizarea” şcolilor româneşti a fost explicat de Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică.„După ce vom încheia acest proiect, în cursul anului viitor, vom demara un alt proiect pentru conectarea celorlalte unităţi şcolare. În total, în România sunt circa 3.600 de şcoli. O parte din ele au fost conectate la Internet de către autorităţile locale", a precizat Costoiu. Ministrul delegat a explicat că proiectul de informatizare a început în 2001, cu elemente de hardware, software şi cu formarea profesorilor, însă spune că ”în educaţie s-au achiziţionat echipamente fără capacitate de a fi folosite”. ”Cea mai complicată componentă e formarea. Atunci, am gândit şi prioritizat necesitatea formării. Şi au fost programe în acest sens. Avem 100.000 profesori formaţi pentru utilizarea echipamentelor”, a adăugat Costoiu.

Conform proiectului, Ministerul Educaţiei ar urma să conecteze la internet peste 2.400 de şcoli. Mai precis, este vorba de conectarea la internet a unui număr de 2.446 şcoli, valoarea contractului fiind estimată la 148,6 milioane de lei (34,2 milioane de euro). În acest ritm, toate şcolile din România vor fi conectate la Internet într-un orizont de timp foarte apropiat.

Planul vizat de Ministerul Educaţiei privind informatizarea şcolilor are corespondent în preocupările existente în UE privind utilizarea tehnologiei digitale în unităţile şcolare. Astfel, Comisia Europeana a lansat planul de acţiune "Deschiderea educaţiei", pentru a stimula competenţele informatice în scoli şi universităţi. Peste 60% dintre copiii în vârstă de 9 ani din Uniunea Europeana învaţă în scoli care nu dispun încă de echipamente informatice, conform datelor publicate de CE. Potrivit, Comisiei, până în 2020 competenţele informatice vor fi necesare pentru 90% dintre locurile de muncă.

România are o serie de avantaje care vor facilita procesul de “digitalizare” a şcolilor. Vorbim despre cel mai ieftine Internet de mare viteză din întreaga zonă UE precum şi de cea mai mare cotă de Internet de mare viteză în randul populaţiei. Ţara noastră este pe locul al doilea în lume la viteza medie a traficului de Internet, după Coreea de Sud. Cu alte cuvinte, există premisele necesare şi avantaje competitive care permit extinderea tehnologiilor moderne în şcoli. Totodată, România are o apetenţă şi pentru gadgeturi, iar copiii din şcolile noastre pot câştiga un avantaj în faţa celor din celelalte state UE în ceea ce priveste digitalizarea şcolilor.

Progresul tehnologic şi evoluţia societăţii informatizate reclamă ca şcoala să se adapteze şi ea la provocările secolului XXI. Desigur, este dezirabil ca adecvarea şcolii la nevoile de cunoaştere ale copiilor să se realizeze într-o etapă timpurie astfel încât elevii români să nu piardă în raport cu cei din alte state ale Uniunii Europene în care preocuparea pentru pregătirea optimă în şcoală este fundamentală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 noi, 2013
cantautor
Iata o declaratie a premierului,din care rezulta ca agenda digitala este un concept mult mai larg decat simpla conectare a scolilor la internet...
de aceea ,in chestiunea cu implementatul(intr-un sens mai larg,ceva deja realizat,)las-o mai moale...
e un pas,dar mai este mult pana departe
"Aş vrea să subliniez, de la început, sprijinul total pe care Guvernul României şi România îl acordă proiectului de reformă a Agendei Digitale prezentat la nivelul Comisiei şi al Consiliului European. Consider că, în special pentru România, pentru tinerii români o Agendă Digitală europeană reprezintă o uriaşă oportunitate şi o uriaşă posibilitate de a se afirma aici, în România, şi în Europa în domeniul în care activează. O reformă adevărată a Agendei Digitale europene înseamnă oportunităţi de dezvoltare, de creare de locuri de muncă şi de creştere a competitivităţii Europei în raport cu celelalte ţări din lume"

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ