Alegeri prezidenţiale 2014. BEC va transmite Preşedinţiei măsurile luate cu privire la votul din străinătate

| 10 noi, 2014

Alegeri prezidenţiale 2014. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ, a declarat luni că va transmite Preşedinţiei măsurile pe care BEC le-a dispus până în prezent cu privire la buna desfăşurare în străinătate a alegerilor prezidenţiale.

BEC a avut pe ordinea de zi a şedinţei de luni analizarea unei adrese formulată de preşedintele Traian Băsescu prin care solicita ca BEC să dispună măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului de vot de către toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate.

'Am decis să preluăm adresa respectivă şi să transmitem preşedinţiei măsurile pe care BEC le-a dispus, adică hotărârile luate de BEC, şi să precizăm care au fost acţiunile - întâlnirea cu MAE, comunicatele de presă emise - şi să înaintăm adresa instituţiei prezidenţiale şi către Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate nr. 48 şi MAE', a declarat Marian Muhuleţ, conform Agerpres.

BEC informa vineri printr-un comunicat de presă că 'în conformitate cu dispoziţiile art 12 din legea nr. 370/2014 nu are atribuţii legale cu privire la organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate, acestea fiind în competenţa exclusivă a Ministerului Afacerilor Externe.

Citeşte şi:  ULTIMA lovitură marca Băsescu la adresa guvernului Ponta: Nu v-aş fi numit ministru!

În urma şedinţei BEC din 4 noiembrie a fost adoptată o hotărâre privind interpretarea prevederilor art 54 alin. 1 din legea 370/2004 şi o decizie privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate.

Potrivit deciziei, BEC a decis că formularul declaraţiei pe propria răspundere va fi pus la dispoziţia alegătorului de către preşedinte sau un membru al biroului electoral al secţiei de votare, alegătorii având posibilitatea să utilizeze acest formular afişat pe site-ul BEC - www.bec2014.ro şi al MAE - www.mae.ro.

Decizia BEC prevede că formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.

În document se mai arată că în cel mult cinci zile de la data emiterii deciziei, în situaţia în care biroul electoral al secţiei de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri prevăzut de lege, preşedintele Biroului electoral pentru secţia de votare din străinătate va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.


În hotărâre, BEC explica faptul că sintagma 'aceleaşi liste de alegători de la primul tur' se referă la secţiile de votare din ţară, unde procesul electoral se desfăşoară pe baza listelor electorale permanente, spre deosebire de procesul electoral din străinătate, care se derulează pe baza tabelelor electorale.

'În interpretarea dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, care prevăd că al doilea tur de scrutin are loc în condiţiile art. 81 alin. (3) din Constituţia României, republicată, în termenul prevăzut de lege 'în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur', sintagma 'aceleaşi liste de alegători de la primul tur' se referă la secţiile de votare din ţară, unde procesul electoral se desfăşoară pe baza listelor electorale permanente în sensul celor prevăzute de art. 2 alin. (1) lit. c) din legea 370/2004, spre deosebire de procesul electoral din străinătate care se derulează pe baza tabelelor electorale prevăzute de art. 9 alin (1) din acelaşi act normativ', se arată în hotărârea publicată pe site-ul BEC.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ