Gabriela Firea: BEC trebuie să dea o hotărâre care să permită înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora

| 10 noi, 2014

Alegeri prezidenţiale 2014. Biroul Electoral Central trebuie să dea urgent o hotărâre care să permită Guvernului înfiinţarea în mod legal a unor noi secţii de votare în diaspora, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea.

Alegeri prezidenşiale 2014. Îi cerem domnului preşedinte Traian Băsescu să renunţe la presiuni asupra justiţiei, pentru că aceste lucruri fac foarte mult rău ţării. Alegerile trebuie câştigate la vot şi nu la masa verde, aşa cum şi-ar dori Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Votul românilor a fost ignorat în vara lui 2012', a susţinut Gabriela Firea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

Ea a comentat faptul că preşedintele Traian Băsescu a transmis o scrisoare preşedintelui BEC, în care îi solicită 'să dispună măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului de vot pentru toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate'.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014. BEC va transmite Preşedinţiei măsurile luate cu privire la votul din străinătate

"Preşedintele îşi explică această intervenţie prin prisma faptului că domnia sa este garantul Constituţiei. Dincolo de faptul că dl. Traian Băsescu îşi aduce aminte când doreşte domnia sa despre respectarea prevederilor Constituţiei, ar mai fi alte câteva aspecte de semnalat. Aşa cum ştiţi, BCE a amânat, timp de o săptămână, luarea unei decizii, practic să dea un semnal pentru a se putea organiza mai multe secţii de votare în diaspora. Vineri după-amiaza am primit cu toţii un comunicat din partea BEC, dar nu şi o hotărâre. Un comunicat nu poate să ţină loc unei hotărâri. Este nevoie, aşadar, de o decizie urgentă a BEC, care să spună foarte clar, cu subiect şi predicat, că pot fi înfiinţate noi secţii în diaspora. Tandemul Traian Băsescu - Klaus Iohannis şi-ar fi dorit ca MAE să decidă de unul singur înfiinţarea de noi secţii de votare, ceea ce ar fi fost un lucru ilegal. După alegeri, în situaţia puţin probabilă că dl. Iohannis ar fi ajuns preşedinte, nu ar mai fi comentat nimic, dar dacă dl Iohannis pierde alegerile, aşa cum ne arată realitatea zilelor, domnii Băsescu şi Iohannis ar fi contestat rezultatul votului spunând că în diaspora au fost înfiinţate noi secţii de votare prin decizia exclusivă a Ministerului de Externe sau a Guvenului, fapte care ar fi fost ilegale. Dacă Ministerul de Externe ar fi căzut în această capcană, procesul de vot din turul doi ar fi fost declarat ilegal', a detaliat senatoarea PSD.

Potrivit acesteia, 'se doreşte prelungirea mandatului de preşedinte al dlui Traian Băsescu' şi, de asemenea, 'instigarea românilor să iasă în stradă şi haos în ţară'.

'Traian Băsescu, în opinia noastră, face tot posibilul pentru a rămâne în continuare la putere. De aceea, îi chemăm pe toţi românii la vot pentru a schimba acest regim. În aceste condiţii, cerem BEC să respecte legea şi să adopte o atitudine curajoasă. Deja este foarte târziu, mai sunt câteva zile şi vom merge cu toţii la vot în turul doi', a adăugat Gabriela Firea.

Ea a reamintit că Guvernul, prin Ministerul de Externe, nu poate înfiinţa legal noi secţii de votare în diaspora, fiind necesară o decizie a BEC.

"Aceasta este cronologia firească, cronologia legală. Orice s-ar întâmpla în afara acestui cadru legal nu ar fi corect, şi ar putea fi contestat chiar de participanţii la alegeri. Domnul ministru Corlăţean a spus în această dimineaţă că domnia sa era în imposibilitatea de a înfiinţa prin propria decizie noi secţii de vot. Câtă vreme BEC nu a dat nicio hotărâre până astăzi, nădăjduim că măcar acum, când au văzut ce responsabilitate au în faţa populaţiei şi când avem deja un nou ministru de externe, care a depus jurământul la Palatul Cotroceni, să ia o atitudine legală, şi spunem noi curajoasă, să nu se mai lase timoraţi de nimeni', a completat purtătorul de cuvânt al PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ