ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Iohannis: Îmi propun să organizez o dezbatere naţională pe tema educaţiei

| 05 oct, 2014

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Liderul PNL, Klaus Iohannis, susţine că dacă românii îl vor vota pentru funcţia de preşedinte al României, îşi propune să organizeze o dezbatere naţională pe tema educaţiei.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. 'Dacă românii îmi vor da votul lor, îmi propun, ca preşedinte al României, să organizez o dezbatere naţională pe tema educaţiei, în urma căreia să rezulte ţinte şi etape clare prin care să reconstruim întregul sistem', declară Iohannis într-un mesaj transmis duminică, cu ocazia Zilei Internaţionale a Profesorilor.

Preşedintele PNL transmite faptul că ziua de 5 octombrie are o semnificaţie specială pentru el, fiind un prilej pentru a ne aminti de importanţa fundamentală a profesiei de dascăl.

'În opinia mea, termenul care defineşte cel mai potrivit esenţa acestei meserii este cel de 'dascăl', şi nu de 'profesor'. Actul de educare este o formă de serviciu public, de calitatea căruia depinde într-un grad foarte înalt dezvoltarea întregii societăţi. Cei care intră în sistemul de învăţământ au misiunea de a transmite nu doar cunoştinţe, dar şi valori generaţiei tinere şi, din această perspectivă, dascălul este cel pentru care această profesie reprezintă o adevărată vocaţie. Îmi doresc să fie din ce în ce mai mulţi dascăli printre profesorii noştri!', mai spune Iohannis.

El arată că învăţământul este un domeniu de care este legat şi îşi aminteşte cu mare plăcere de anii pe care i-a petrecut alături de elevi.

'Mi-a plăcut cu adevărat să fiu dascăl şi, tocmai de aceea, cunosc foarte bine care este potenţialul acestei profesii pentru creşterea şi dezvoltarea României, dar şi problemele care afectează sistemul de învăţământ. În cadrul programului meu prezidenţial, educaţia reprezintă o prioritate, iar viziunea mea este centrată pe respectul care trebuie acordat dascălilor, ca şi pe conştientizarea faptului că niciun alt sistem nu are capacitatea să schimbe lucrurile atât de profund. Pentru ca învăţământul românesc să ajungă performant, este necesară o abordare care să pornească de la o decizie luată consensual, care să fie asumată pe termen lung, cel puţin de către principalele partide parlamentare', declară preşedintele PNL.

În opinia sa, pentru a avea un sistem de educaţie performant, este nevoie, în primă etapă, ca segmentul preuniversitar să nu fie bazat exclusiv pe formule de acumulare de informaţii, ci pe îmbinarea teoriei cu practica.

Ulterior, în cadrul segmentului universitar, prioritară ar trebui să fie acumularea masivă de competenţe, care să permită specializarea, în mod real, într-un domeniu, adaugă Iohannis.

'Un proiect complet pentru sistemul de educaţie trebuie să includă, de asemenea, şi corelarea educaţiei cu cercetarea, pentru atingerea performanţei în zona de înalte tehnologii. În plus, România are nevoie de mecanisme de încurajare a educaţiei continue, pentru adaptarea permanentă la nevoile unei pieţe a muncii tot mai dinamice. Un aspect care trebuie în mod cert reglementat este şi cel privind statutul dascălilor în societate. Un corp profesoral performant nu poate exista în lipsa unor remuneraţii corespunzătoare şi a unui sistem care să încurajeze valoarea', subliniază Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2014
Anca
VANZATORUL DE COPII IESE LA ATAC!
VANZATORUL DE COPII IESE LA ATAC! Daca tocmai dansul vrea sa investeasca in educatie, mi-e si frica pentru copii mei. Va lasati de meditatii domn Iohannis? Ramaneti acolo in Sibiu mai bine, nu mai cheltuiti bani din banii nostri sa stati in apartament de lux in timpul campaniei in Primaverii. Mai bine ramaneati in Sibiu...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ