ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cum se va desfăşura campania electorală

| 03 oct, 2014

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De vineri noapte ne aflăm în plină campanie electorală pentru prezidențiale. În următoarele treizeci de zile ne putem aștepta la orașe împânzite de afișe, la marșuri și la spoturi de campanie menite să ne convingă să mergem la vot pe 2 noiembrie în sprijinul unui candidat.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Dincolo de dimensiunea politică a alegerilor prezidențiale de peste o lună, orice scrutin pentru funcția supremă în stat implică o serie întreagă de probleme tehnice deloc de neglijat. Din acest punct de vedere, trebuie menționat doar că în România vor fi organizate 18.550 de secții de votare, la care se adaugă alte 294 din străinătate. Din punct de vedere al materialelor utilizate în procesul electoral, cifrele sunt de asemenea importante, din moment ce urmează să fie tipărite 20.745.068 de buletine de vot şi să fie realizate 94.220 de ştampile cu menţiunea "Votat". Până atunci trebuie însă asigurat cadrul necesar desfășurării corecte a campaniei, astfel încât nicio formațiune politică să nu obțină un avantaj prin încălcarea legislației electorale.

Citeşte şi: Campania electorală la TVR: Peste 2.000 de minute dedicate alegerilor prezidenţiale

Desigur, greul organizării efective a votului și a campaniei ce îl va precede va cădea pe umerii celor din Ministerul Administrației și Internelor, principalul minister însărcinat cu buna desfășurare a întregului proces electoral. În pre-ziua campaniei viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a organizat o videoconferință cu prefecții și cu principalii comandanți din Poliția Română și din Jandarmerie pentru a stabilii detaliile finale ale modului în care MAI își va desfășura activitatea în săptămânile următoare.

În primul rând, 30.000 de angajați ai Poliției, Jandarmeriei și Poliției de frontieră vor asigura zilnic desfășurarea campaniei electorale în limitele legale. Rolul acestora este atât de a asigura că diversele evenimente electorale vor avea loc fără incidente, dar și de a investiga presupusele încălcări ale legislației în vigoare. De asemenea, MAI a stabilit că în ziua votului numărul acestora va crește la 50.000, astfel încât Ministerul să își poată îndeplini fără probleme obligațiile prevăzute de lege.

În paralel cu aceste măsuri organizatorice, MAI va derula și o campanie amplă de informare a cetățenilor cu privire la prevederile Codului penal legate de infracțiunile electorale. În cadrul acesteia vor fi realizate aproximativ 40.000 de afișe cu aceste prevederi ce vor fi postate la secțiile de votare și la secțiile instituțiilor abilitate cu organizarea alegerilor prezidențiale, dar și un spot publicitar.

În videoconferința de vineri s-a discutat de asemenea despre asigurarea permanenței în ceea ce privește structura de conducere a MAI și despre faptul că în următoarea lună angajații ministerului nu mai au voie să intre în concediu sau să ceară zile libere decât în situații excepționale. Deși decizia poate părea dură la prima vedere, trebuie să avem în vedere simpla dimensiune a întregului proces electoral și posibilitatea apariției anumitor probleme.

Alegerea președintelui României este poate cel mai important proces democratic din țara noastră și, din acest motiv, este important ca ea să fie organizată cât mai bine cu putință. Faptul că MAI este pregătit să facă față oricăror provocări ce pot apărea în săptămânile următoare reprezintă garanția că voința populară va fi exprimată în mod corect și că la finalul întregului proces nu va exista nicio urmă de îndoială în momentul în care noul președinte va depune jurământul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ