ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cum stau candidații la început de campanie

| 03 oct, 2014

Alegerile prezidențiale au intrat în sfârșit în linie dreaptă, în noaptea de joi spre vineri, când, la miezul nopții, a debutat campania electorală.

CANDIDAŢI PREŞEDINŢIE 2014. În total, în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni au fost validați nu mai puțin de 14 candidați, aceștia urmând să dea pe 2 noiembrie primul test de foc în fața electoratului, în turul I al prezidențialelor.

Din acești 14 candidați, puțini contează cu adevărat în competiția electorală. Unii dintre ei, dată fiind poziția de pe care pornesc în sondaje, concurează mai degrabă pentru a se face cunoscuți sau pentru a arăta că încă mai contează pe scena politică. Așadar, marea majoritate a candidaților vor face mai degrabă figurație în perspectiva alegerilor din noiembrie. Acestora li se adaugă reprezentanții minorității maghiare în competiția electorală prezidențială, care, fără a avea șanse reale la câștigarea ei, pot avea un rol important în special în perspectiva celui de-al doilea tur.

Bătălia reală se va da așadar între un număr restrâns de candidați. Însă după cum o arată sondajele, ea nu va avea ca țintă prima poziție a clasamentului, ci mai degrabă pe cea secundă, răsplătită la rândul ei cu intrarea în turul al II-lea, care ar urma să se desfășoare pe 16 noiembrie.

Și aceasta pentru că, după cum o arată toate sondajele de opinie apărute în ultima perioadă, indiferent de cine le-a realizat, Victor Ponta pornește din postura de mare favorit în cursa pentru cea mai înaltă funcție a statului român.

Citeşte şi: SONDAJ: Iohannis, mai periculos pentru Ponta în turul 2 decât Antonescu

Spre exemplu, în ultimul sondaj realizat de CSCI, în perioada 15-18 septembrie 2014, Victor Ponta era cotat cu 42% din voturile alegătorilor, urmat de Klaus Iohannis, care ar obține un scor de 27 de procente. Clasamentul continua cu liberalul Călin Popescu Tăriceanu care, potrivit sondajului, ar fi fost votat de 9% dintre alegători și cu Elena Udrea, care ar obține 6% din voturi.

Acest clasament a fost confirmat și de SOCIOPOL, printr-un sondaj realizat în perioada 20-23 septembrie 2014. Conform acestei case de sondaje, în primul tur al alegerilor prezidenţiale Victor Ponta ar câştigat detaşat cu 42%, fiind urmat de Klaus Iohannis cu 26%. Călin Popescu Tăriceanu ar obţine 9%, Elena Udrea - 6%.

În sfârșit, chiar și în sondajul realizat în perioada 19-24 septembrie la comanda PNL de CCSCC, Victor Ponta conducea în opțiunile de vot ale romanilor, chiar dacă de această dată Klaus Iohannis se situa peste marja celor 30 de procente, iar Elena Udrea îl depășea pe Călin Popescu Tăriceanu cu un procent.

Concluzia este așadar evidentă, ea fiind confirmată de toate sondajele apărute. Victor Ponta are în principiu toate șansele să câștige fără probleme confruntarea din turul I. Cât despre urmăritorii săi în clasamentul intenției de vot, acestora nu le rămâne decât să se lupte pentru poziția secundă.

Citeşte şi: VICTOR PONTA despre programul prezidenţial cu care candidează: Romania are nevoie de un nou proiect de ţară

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ