Cum vor înghiți liberalii dispariția în PDL

| 07 oct, 2014

Una din constantele din politica românescă post-decembristă a fost aceea că formațiunea politică care s-a aliat la un moment dat cu PD sau cu PDL a fost întotdeauna trădată și a avut de suferit.

Magistrații Tribunalului București au admis luni cererea privind fuziunea prin contopire dintre Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal. Potrivit deciziei, formațiunea rezultată în urma fuziunii va fi înregistrată în registrul special și se dispune radierea din acest registru a celor două partide care au fuzionat, PNL și PDL. Protocolul prevede că numele noului partid va fi Partidul Național Liberal, cu denumirea prescurtată PNL, alegerile interne urmând să se desfășoare pe baza statutului noii formațiuni începând cu 1 ianuarie 2017. Semnul permanent al partidului va fi reprezentat de o săgeată într-un cerc format din 12 stele, sub care se află prescurtarea PNL, ansamblul fiind încadrat într-un pătrat cu colțuri rotunjite, acesta fiind și semnul electoral al noului partid.

Citeşte şi: Fuziune PNL-PDL. PNL și PDL își negociază fuziunea pe bani

Însă, dincolo de detaliile tehnice ale procesului de fuziune rămâne impactul pe care acest demers îl va avea în relația dintre cele două forțe politice din prezent și în relațiile de putere din viitorul mare partid de dreapta. Important în toată această ecuație este modul în care cele două partide sunt organizate și mai ales cum se vor comporta membrii lor după fuziune.

Diferența fundamentală dintre PNL și PDL este reprezentată tocmai de organizarea superioară de care partidul condus de Vasile Blaga beneficiază în acest moment, ea atârnând greu în perspectiva fuziunii. Chiar dacă candidatul comun al ACL-ului din prezent provine din rândurile liberalilor, democrat-liberalii sunt cei care dețin mașinăria electorală capabilă să aducă voturi.

Acest aparat de partid atent construit de-a lungul anilor și întărit cu ajutorul banilor publici la care PDL-ul avea acces atunci când se afla la putere este de natură să asigure că paritatea de care se vorbește în prezent nu va rămâne decât pe hârtie. În final, marele partid de dreapta nu va fi liberal decât cu numele, fiind în realitate controlat de politicieni de teapa lui Radu Berceanu, Adriean Videanu sau Roberta Anastase care speră probabil să își ascundă trecutul sub imaginea noului PNL. În realitate, nu PDL-ul va fi înghițit de PNL, ci se va întâmpla exact invers.

Desigur, o astfel de dinamică nu face decât să crească nivelul de nemulțumire în rândul actualilor liberali, PNL-ul fiind de câteva luni în fierbere internă ce s-a concretizat în ruperea aripii Tăriceanu și în formarea PLR. Astfel, este foarte posibil ca oficializarea fuziunii dintre cele două partide să genereze un nou val de plecări din partid, element important mai ales acum, în context electoral.

Citeşte şi: Călin Popescu-Tăriceanu candidat. Crin Antonescu: "Nu are nicio şansă"

Una din constantele din politica românescă post-decembristă a fost aceea că formațiunea politică care s-a aliat la un moment dat cu PD sau cu PDL a fost întotdeauna trădată și a avut de suferit. Or, acțiunile conducerii liberale de la europarlamentare și până în prezent au fost de natură să creeze premisele preluării puterii în partidul rezultat după fuziune de către cei de la PDL, ducând la dispariția de facto a PNL-ului și aruncând la gunoi aproape un secol și jumătate de tradiție liberală pe care nici temnițele comuniste nu au reușit să o frângă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 oct, 2014
ferenci catalina
la liberali le place sa fie inghititi decat de PSD
pot oferi relatii:Tariceanu,Chit-oiu,Campeanu,Stroe si Ghise care se pise...scuze,nu mai candideaza

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ